Dr. Mihail Banacu, Endo Institute: „Diagnosticarea endometriozei se realizează, în medie, cu o întârziere de 7-10 ani. În România, se estimează că circa 450.000 de femei sunt afectate.” Iată cei 5 pași esențiali în diagnostic.

Peste 190 de milioane de femei și fete de vârstă reproductivă la nivel global se confruntă cu endometrioză, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Deși incidența exactă a acestei afecțiuni nu este bine cunoscută, se estimează că aproximativ 10% dintre femeile din perioada fertilă suferă de endometrioză, ceea ce ar însemna aproximativ 450.000 de femei în România, atenționează dr. Mihail Banacu, medic primar în obstetrică-ginecologie și coordonator al Endo Institute din București. Boala este cronică și asociată cu dureri severe, fiind adesea confundată cu alte afecțiuni, ceea ce face ca diagnosticul să fie întârziat cu 7-10 ani, timp în care femeile suferă în tăcere.
Endometrioza afectează femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Numele bolii provine din greacă, „endo” însemnând „în interior”, iar „metra” referindu-se la uter. Aceasta descrie o situație în care mucoasa uterină (endometrul) se dezvoltă în afara uterului, afectând organele învecinate, cum ar fi ovarele, trompele uterine, intestinul gros sau vezica urinară.
Una din zece femei se confruntă cu endometrioza.
Endometrioza poate debuta chiar la prima menstruație a unei tinere și poate persista până la menopauză. Dr. Mihail Banacu explică: „Este comparabilă cu alte afecțiuni cronice, precum astmul sau migrenele, care au o incidență similară.”
Endo Institute, rețeaua în care dr. Banacu activează, este una dintre puținele instituții medicale acreditate de Liga Europeană de Endometrioză. Anual, sute de paciente sunt tratate aici, iar numărul acestora este în creștere.
„În clinică, anul trecut am avut aproximativ 700 de paciente cu endometrioză, iar anul acesta estimez că numărul se va dubla. În activitatea mea am crescut numărul orelor de consultații, astfel încât mă aștept la o cerere și mai mare. Din păcate, numărul specialiștilor rămâne insuficient pentru România, fiind nevoie de mai multe centre ca acesta”, a afirmat medicul.
Durerea cronică, un simptom central al bolii.
Cauzele endometriozei nu sunt cunoscute și, în prezent, nu există modalități de prevenire a acesteia, ceea ce subliniază importanța accesului la diagnostic precoce și tratament eficient. Boala determină o reacție inflamatorie cronică, ce poate conduce la formarea de țesut cicatriceal (aderențe, fibroză) în pelvis și alte zone ale corpului. Așadar, au fost identificate mai multe tipuri de leziuni:
- endometrioza superficială, predominând pe peritoneul pelvin;
- endometrioza ovariană chistică (endometriom), localizată pe ovare;
- endometrioza profundă, întâlnită în septul recto-vaginal, vezica urinară și intestin.
Simptomul principal al bolii este durerea pelvină severă, care se manifestă adesea în timpul menstruației și al ovulației. Totuși, nu toate femeile afectate de endometrioză resimt dureri. Alte simptome asociate includ:
- menstruații abundente și prelungite;
- probleme gastrointestinale (constipație, diaree);
- infertilitate;
- sângerări abundente între menstruații;
- balonare sau greață;
- oboseală;
- depresie sau anxietate.
„Din cauza diversității simptomelor, endometrioza este adesea confundată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi sindromul de colon iritabil, cistitele sau fibromul uterin, ceea ce contribuie la întârzierea diagnosticului cu 7-10 ani. Chiar și fiind concentrat pe tratarea endometriozei, consider că nu este un diagnostic simplu. Cu experiența acumulată, apariția cazurilor și cererea crescută fac lucrurile mai clare, dar rămâne o afecțiune complexă pentru medicii care nu o întâlnesc frecvent. În plus, simptomatologia pacienților nu se corelează neapărat cu severitatea bolii”, a explicat dr. Mihail Banacu.
Conform specialiștilor, stadiul patru implică leziuni foarte complexe. Sunt paciente în stadiul patru care nu prezintă simptome, dar și paciente cu leziuni minore care au simptome severe, ceea ce îngreunează diagnosticarea.
Endometrioza provoacă adesea dureri severe la nivelul pelvisului, în special în timpul menstruației, dar unele femei resimt dureri și în timpul actului sexual sau în timpul eliminării urinei sau a scaunului. Simptomele se pot ameliora, de regulă, după menopauză, deși nu întotdeauna.
Ascultarea pacientelor cu endometrioză este esențială.
Dr. Banacu consideră că cel mai important aspect al consultației este ascultarea pacientei. „Întreb despre simptome și, dacă sunt și altele, le includem. De cele mai multe ori, pacientele nu se deschid sau nu își leagă simptomele între ele, așa că dacă nu comunică, nu pot fi efectuate suspeziuni corecte. Diagnosticul nostru se concentrează în jurul durerii”, explică medicul.
Durerea este adesea ciclică, asociată cu menstruația, și în unele cazuri poate fi atât de insuportabilă încât conduce la absența de la locul de muncă.
„Durerile ciclice pot deveni cronice, iar acest tip de durere face parte din diagnosticul bolii. Durerea poate apărea și în timpul sau după actul sexual, iar severitatea și frecvența acestor dureri sunt factori importanți, deoarece pot afecta semnificativ viața sexuală a pacientelor”, a adăugat medicul.
Procedura de diagnosticare a endometriozei.
Dr. Banacu se specializează în diagnosticarea și tratarea endometriozei de peste 6 ani. A ajuns să se concentreze pe chirurgia laparoscopică care l-a adus la colaborarea cu dr. Voicu Simedrea.
„Motivul a fost o pacientă care s-a prezentat la mine după o operație pentru un chist care nu a fost identificat. Trebuie să te operezi de endometrioză profundă, i-am sugerat, cunoscând un centru specializat la Timișoara. În urma acestei întâlniri, am început o colaborare cu dr. Simedrea și am avut ocazia să văd mii de paciente cu endometrioză”, a relatat dr. Banacu.
„Ne străduim să ridicăm standardul diagnosticării. Pe lângă anamneză și discuția cu pacienta, în Endo Institute desfășurăm un examen clinic ce este adesea subestimat, dar care oferă informații esențiale. Folosirea speculului și a tușeului vaginal sunt esențiale pentru diagnostic. Urmează apoi investigațiile imagistice, care sunt esențiale, ușor de efectuat, nedureroase și puțin costisitoare”, a precizat dr. Banacu.
Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul urmează mai mulți pași.
O afecțiune cu istoricul de 200 de ani care se poate trata, dar nu vindeca.
Endometrioza a fost identificată pentru prima dată acum două secole. Deși nu este o afecțiune recentă, progresul în tratarea sa a avut loc mai ales în ultimele 20-30 de ani.
„Anterior, pacientei i se ofereau soluții simple, dar în prezent, centrul nostru ascultă pacienta cu atenție. Endometrioza nu este o afecțiune vindecabilă. Scopul tratamentului este de a gestionea simptomele, progresia bolii și a menține sau restabili fertilitatea”, a adăugat dr. Banacu.
Medicii dispun de tratamente conservatoare, nechirurgicale, și intervenții chirurgicale. Primul se așază pe schimbarea stilului de viață, incluzând obiceiuri alimentare mai bune, sport și reducerea stresului.
„Acesta este primul pas pe care îl recomandăm tuturor pacientelor, apoi urmează medicamente din plante sau homeopate care pot întări imunitatea și reduce inflamația, îmbunătățind simptomatologia. Tratamentul durerii se realizează cu antiinflamatoare, terapii hormonale, fiindcă boala are un factor hormonal semnificativ. În cazul în care aceste abordări nu sunt eficiente, se ajunge la intervenția chirurgicală, aceasta fiind indicată pacientelor cu dureri severe sau cu un impact semnificativ asupra calității vieții”, a explicat medicul.
Pentru majoritatea pacientelor, doar 10% ajung la intervenții chirurgicale.
„Procentele sunt variate, dar aproximativ 10% ajung la intervenții chirurgicale. Tinerele care se simt bine preferă tratamentele conservatoare. Femeile care au finalizat procesul de concepție și se simt bine continuă cu tratamentele conservatoare. În cazul celor cu stadii avansate, operația poate fi propusă chiar și fără simptome severe, deoarece boala poate progresa. Femeile de peste 40 de ani care nu mai doresc copii și care au leziuni pot evita intervenții agresive, dacă nu prezintă simptome severe”, a concluzionat medicul.
Cazuri remarcabile la Endo Institute.
Acreditarea internațională reprezintă o garanție pentru Endo Institute, asigurând pacienții că echipa medicală se străduiește să ofere cele mai bune rezultate. Centrul a reușit să strângă o echipă experimentată în tratamentele conservatoare și chirurgicale, care se reunește frecvent pentru a discuta cazurile.
Abordarea multidisciplinară a centrului implică specialiști în ginecologie, radiologie, infertilitate și psihologie. Conștientizarea, educația și accesul la un tratament adecvat sunt fundamentale pentru îmbunătățirea calității vieții pacientelor, iar chirurgia minim invazivă este principala metodă utilizată.
„Endoscopia acoperă atât chirurgia laparoscopică, cât și intervențiile chirurgicale robotice, care au fost recent adoptate în țară. În ultimele 5-10 ani, chirurgia robotică a devenit standard în majoritatea centrelor specializate în endometrioză. La nivel mondial, se face tranziția spre metode chirurgicale robotice datorită avantajelor multiple pe care le prezintă”, a explicat medicul ginecolog, întărind importanța acestui tip de intervenție.
Recent, medicul a avut o pacientă din Sighetu Marmației, care a parcurs un drum lung pentru diagnostic și tratament. Aceasta suferea de o formă severă de endometrioză profundă, având nevoie de o intervenție chirurgicală complexă, urmată de o recuperare dificilă. La un an de la operație, simptomele s-au ameliorat semnificativ, iar optimismul pacientei a impresionat echipa medicală.”},{
O altă pacientă tânără, fără copii, care fusese operată de două ori înainte de a ajunge la dr. Banacu, continuă să se recupereze după o intervenție recentă, având speranța unui viitor mai bun.
Sfat pentru femeile diagnosticate cu endometrioză.
„Durerea resimțită este reală, iar pacientele merită să fie ascultate și tratate cu empatie. Fiecare caz este unic și soluțiile trebuie personalizate. Endometrioza nu este doar o problemă ginecologică, ci o afecțiune complexă ce poate afecta multiple organe. Este crucial ca femeile să nu ignore simptomele și să caute ajutor medical fără întârziere”, sfătuiește medicul Mihail Banacu.
Endometrioza este o afecțiune despre care nu se vorbește suficient, dar care afectează un număr semnificativ de femei.
Articol susținut de Regina Maria.