Fac schimburi de pâine pentru alimente preparate manual pentru a redescoperi umanitatea

La finalul anilor '90 și începutul anilor 2000, mama a cedat covorul persan de pe perete pentru două boțuri de brânză, iar masa de cafea din lemn masiv pentru un cocoș și o rață mută. Acest lucru s-a petrecut la târgul de schimb din Taraclia, un oraș situat la 168 de km de Bender, în sudul Republicii Moldova. Deși utilizam baia comună de pe palier, trăiam modest în cele două camere de la cămin, până când tatăl meu, care făcea speculații financiare, a pierdut o sumă considerabilă de bani, a acumulat datorii și s-a ales fără loc de muncă. Astfel, preparatul de turte din apă și făină a devenit parte din rutina noastră, iar mama se trezea devreme pentru a merge la târg, unde schimba bunuri din casă pentru hrană. Aceasta a continuat să facă astfel cu multe alte obiecte, toate pentru a-și hrăni copiii.
În acele vremuri, schimburile existau pentru a asigura supraviețuirea.
Din brânza obținută de la schimburi, mama pregătea tot felul de preparate: budincă cu brânză, griș cu stafide, brânzoaice pentru mic dejun, plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde. Toate acestea erau împărțite și cu vecinii de peste drum. Deși mama nu ne oferea prea multe cuvinte, se ocupa de gătit, așa cum a învățat din tradiția din familia noastră – un limbaj universal de iubire transmis de femei care au învățat să supraviețuiască.
Așa am devenit și eu o gospodină: cu activități zilnice în viața reală și postări pe Instagram. Îmi surprind micul dejun, ardeii umpluți, cozonacii și plăcintele. De trei ani, m-am îndrăgostit de prepararea pâinii cu maia. Mă selfie-z cu pâinea în diverse ipostaze și am creat momente de crumb reveal în stories cu sunete plăcute în timp ce o tai. Fiind o adevărată gospodină, mulți dintre urmăritorii mei au început să mă întrebe: prepari mâncare și la comandă? Vinzi pâinea? Care este prețul ei? De ce nu vinzi?
Pe scurt, răspunsul meu este că o coc acasă. Am un loc de muncă full-time care nu îmi permite să mă ocup de pâine în modul în care mi-ar plăcea și ar trebui să o vând la un preț mult mai mare pentru a obține profit. Mi se pare absurd, despre care eu cred că contravine valorilor mele.
Pe un ton mai amplu, poate veți fi surprinși, dar nu totul în viață ar trebui să aibă un preț. Cum spunea Yannis Varoufakis în cartea sa, „A Brief History of Capitalism”, lucrurile pe care le facem unii pentru alții își pierd semnificația umană și emoțională odată ce devin tranzacționale. Asta ce înseamnă? Eu plătesc - banii nu sunt o problemă. Cu cât tot mai multe lucruri devin tranzacționale, cu atât ne îndepărtăm mai mult unii de alții, trăind în izolare, chiar și fără o stare de urgență ca în perioada pandemiei.
Există lucruri ce necesită plată, pentru că facem parte dintr-o societate, dar sunt și aspecte pentru care nu poți stabili un preț. Este absolut firesc să îți plătești un instalator, pentru că și el are de acoperit cheltuieli, dar nu poți cumpăra emoția pe care o observi în ochii unei persoane. Satisfacția de a găti ardei umpluți nu poate fi cumpărată, nici recunoștința pe care o primești de la cei pentru care faci ceva din suflet.
Capitalismul modern a adus cu sine o serie de comodități: internet rapid, servicii de sănătate private, livrări de supermarket direct la ușă și o profundă singurătate. Accesăm aplicațiile, plasăm comenzi, plătim cu cardul și, neașteptat, curierul ne aduce pâinea, kombucha și patiseriile dorite. Nu mai există interacțiune umană! E comod, confortabil, dar și extrem de alienant.
Pandemia a dovedit că, dacă ești într-o poziție privilegiată economic, poți trăi confortabil fără a ieși din casă, fără a fi expus opiniilor diferite. De ce ne simțim tot mai singuri? De ce nu ne mai înțelegem unii pe alții? De ce avem dificultăți în a purta discuții cu oameni diferiți? Poate că ne-am închis în confortul nostru și am evitat interacțiunea umană.
Această poveste face parte din proiectul UNFINISHED LOVE STORIES, o platformă care publică povești adevărate despre iubire. În fiecare dimineață de duminică, puteți găsi o nouă poveste pe website-ul UNFINISHED LOVE STORIES. Dacă ai o experiență personală, unică și imperfectă ce explorează relațiile contemporane, te încurajăm să o împărtășești echipei editoriale.
Articol realizat de Valentina Cornescu
Parteneriat media