FOTO Viziunea noului Aeroport Otopeni. Costul proiectării terminalului este de 40 milioane de euro

FOTO Viziunea noului Aeroport Otopeni. Costul proiectării terminalului este de 40 milioane de euro
Noul Terminal al Aeroportului Otopeni, imagine ilustrativă / Sursă: CNAB

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a demarat licitaţia pentru proiectarea noului terminal al Aeroportului „Henri Coandă” și a infrastructurii conexe, oferind ilustrații orientative care ilustrează cum ar putea evolua aeroportul din zona de nord a Capitalei. Acesta reprezintă cel mai mare și complex proiect de infrastructură aeroportuară din România.

Valoarea estimată a licitației pentru proiectare se ridică la 40 milioane de euro, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 iunie 2025.

Noul terminal va fi conceput pentru a gestiona un trafic de 30 milioane de pasageri anual, estimat pentru 2040

„CNAB lansează un proiect ambițios pentru infrastructura aeroportuară din România, inițiind procedura de atribuire a contractului pentru proiectarea studiilor, conceptului și asistenței tehnice necesare pentru realizarea infrastructurii care va permite acomodarea traficului prognozat pentru anul 2040. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare se cifrează la aproximativ 40 milioane euro”, se arată în comunicatul CNAB.

Obiectivul principal al acestui proiect este realizarea unui nou terminal de pasageri, cu o suprafață de circa 176.000 mp, capabil să gestioneze un trafic de 30 milioane pasageri pe an, cu posibilitatea de a atinge un flux de 6.500 de pasageri pe oră în orele de vârf.

„Viziunea CNAB pentru noua infrastructură include: un aeroport acreditat la nivel internațional; utilizarea tehnologiilor moderne precum AI și IoT; eficiență optimă în fluxurile de pasageri și bagaje; siguranță avansată; confort în experiența pasagerilor – spații primitoare pentru food & beverages, shopping și lounge-uri; și soluții durabile care să minimizeze impactul asupra mediului, inclusiv tehnologii verzi și eficiență energetică”, subliniază CNAB.

Terminalul va fi proiectat conform celor mai înalte standarde aeroportuare, pentru a separa fluxurile de trafic Schengen și Non-Schengen, oferind totodată spații ample pentru Sosiri, Plecări și transferuri de pasageri.

„Va fi comparabil cu cele mai mari aeroporturi europene”

Un aspect distinctiv al noului terminal este designul său modular, care va permite operarea etapizată.

„Facilitățile terminalului vor fi la standardele celor mai mari aeroporturi din Europa: vor exista minim 48 de standuri de parcare pentru aeronave, minim 20 de punți de îmbarcare, spații extinse pentru pasageri, benzi moderne pentru bagaje, sisteme de securitate avansate, și zone variate de comerț, toate dimensionate conform „IATA Optimum Level of Service”, conform CNAB.

Noua infrastructură va include căi de rulare moderne pentru aeronave și o serie de facilități complementare, cum ar fi turnuri de control, clădiri administrative, și parcări pentru vehicule.

De asemenea, va fi dezvoltată o rețea complexă de drumuri de acces care să asigure conexiuni eficiente între terminalul existent și viitorul terminal, inclusiv drumuri și pasaje subterane.

Vor fi amenajate stații moderne de taxi și transport public, alături de zone special concepute pentru autocare, pentru a reduce congestiile de trafic. Noua facilitate va fi conectată atât la rețeaua rutieră, cât și la cea feroviară.

Datorită complexității proiectului, este esențial ca proiectantul să aplice Building Information Modeling în procesul de proiectare, conform CNAB, care include și imagini ilustrative ale viitorului terminal al Aeroportului Otopeni.

Recomandari
Show Cookie Preferences