Guvernul a decis să continue plafonarea prețurilor RCA până la sfârșitul anului. Ciolacu: Evităm creșterea costurilor la polițele auto

Guvernul a decis să continue plafonarea prețurilor RCA până la sfârșitul anului. Ciolacu: Evităm creșterea costurilor la polițele auto
Masini in trafic (foto Shutterstock)

Executivul va aproba miercuri continuarea plafonării prețurilor pentru polițele RCA, timp de încă 3 luni, până la finele anului, conform anunțului premierului Marcel Ciolacu, care a subliniat că astfel previn apariția dezechilibrelor pe piață și creșterea costurilor acestor polițe auto. UPDATE (15:20) Guvernul a adoptat acest proiect.

Premierul a făcut aceste declarații în deschiderea ședinței de guvern de miercuri.

Ministerul de Finanțe a înaintat luni propunerea de prelungire a plafonării prețurilor RCA și a comisioanelor brokerilor cu încă trei luni, până pe 31 decembrie 2024, invocând diverse dezechilibre în piața asigurărilor RCA. Proposed legislation comes after it was revealed that the Financial Supervisory Authority (ASF) decided to extend the measure of capping prices for mandatory auto insurance.

Ministerul menționează că există un număr crescut de cazuri cu riscuri ridicate în rândul asiguraților, observându-se o creștere cu aproximativ 19.000 de cazuri comparativ cu începutul lunii iunie, societățile asigurând în jur de 7.500 de astfel de cazuri lunar din 2024, conform notei de fundamentare a proiectului.

Ministerul subliniază că gradul de cuprindere în asigurare (raportat la numărul total de vehicule înregistrate) rămâne scăzut comparativ cu angajamentele asumate de România la aderarea la Uniunea Europeană.

Documentația evidențiază încălzirea asimetrică între cerere și ofertă, care ar putea genera efecte negative asupra prețurilor după 30 septembrie 2024, când expiră efectele HG nr. 1326/2023, având potențial de impact social și economic, enumerate astfel:

  • imposibilitatea de a acoperi riscurile pentru ceilalți participanți la trafic în cazul în care vehiculele neasigurate circulă; creșterea riscurilor pentru participanții la trafic în cazul accidentelor cu vehicule neasigurate, în special în cazul vătămărilor grave sau deceselor; creșterea nevoii de finanțare a Fondului Național de Protecție din cauza obligației acestuia de a despăgubi victimele accidentelor provocate de vehicule neasigurate; obligația persoanelor neasigurate de a acoperi prejudiciile din fonduri proprii.

De asemenea, este esențial de menționat că sunt în curs de revizuire mai multe modificări legislative în domeniul asigurărilor RCA pentru a remediera dezechilibrele actuale.

Situația financiară a companiilor de asigurări este stabilă, toate societățile fiind solvabile și având un indice de lichiditate solid, astfel că nicio companie nu e supusă riscurilor din cauza deciziei de a prelungi HG nr. 1326/2023.

Totuși, problema dezechilibrelor majore și a disfuncționalităților în piața asigurărilor RCA necesită corecturi prin modificările legislative menționate.

Prețurile RCA – plafonate de un an, având în vedere falimentul Euroins

Pentru a evita o expansiune a prețurilor după falimentul Euroins, statul a decis anul trecut în primăvară să plafoneze prețurile RCA la nivele maxime operate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

De asemenea, comisioanele aferente contractelor RCA au fost limitate la un maxim de 8% din costurile nete de distribuție.

Aceste măsuri au fost totuși prelungite, cu o singură modificare: începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să crească aceste tarife plafonate cu 6,8% pentru a reflecta prognoza inflației anuală publicată de Banca Națională a României.

În prezent, prețurile RCA sunt plafonate la tarifele maxime stabilite de fiecare asigurător la 28 februarie 2023, având posibilitatea de ajustare cu un maxim de 6,8% în vigoare până la 30 septembrie 2024.

ASF investighează creșterea prețurilor RCA, în condițiile în care acestea sunt plafonate de mai bine de un an

Se constată că prețurile RCA au crescut în primele trei luni ale acestui an, atât pentru persoanele fizice cât și pentru firme, deși aceste tarife sunt plafonate din martie anul trecut.

După un an de la plafonare, prima medie RCA a crescut cu 11% până la 2.158 de lei pentru persoanele juridice și cu 17% până la 1.079 de lei pentru persoanele fizice, conform raportului ASF de la finalul lunii iulie.

Ca urmare, vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, a declarat că au fost initiate controale pentru identificarea problemelor, dar că sporirea este considerată obiectivă și conformă cu legislația existentă, „cel puțin până la proba contrarie”.

„Mai întâi a fost ajustarea de 6,8%, iar concluzia actuală este că toți asigurătorii au setat marje de negociere, reducând discounturile de la 20-40% la 10-20%, iar aceasta a dus la creșterea prețurilor.”

Autoritatea face verificări suplimentare pentru a confirma sau identifica alte probleme, dar momentan nu au apărut alte factori de influență. Această creștere se încadrează în reglementările legale, cel puțin până la proba contrarie”, a explicat vicepreședintele ASF.

Majorarea prețurilor RCA a contribuit la creșterea profitului net al companiilor de asigurări

Profitul net al sectorului de asigurări a continuat să crească în 2023, tendință observată începând cu 2021, principala influență fiind majorarea tarifelor RCA, acest segment de asigurări fiind cel mai bine reprezentat pe piața auto din România, conform raportului ASF pentru primul trimestru din acest an.

În mod concret, societățile de asigurare au raportat un profit net total de 940 de milioane de lei, marcând o creștere de 22% comparativ cu 2022.

Recomandari
Show Cookie Preferences