Hidrocentrala Porțile de Fier I a atins acum capacitatea maximă după doi ani de lucrări de modernizare

Hidrocentrala Porțile de Fier I a atins acum capacitatea maximă după doi ani de lucrări de modernizare
Hidrocentrala Porțile de Fier. Foto: Roibu Grigore | Dreamstime.com

Hidroelectrica a finalizat cu succes întreținerea hidroagregatului nr. 1 de la hidrocentrala Porțile de Fier I, care funcționează acum cu toate cele șase grupuri operaționale, contribuind cu peste 10% din consumul total de energie al țării.

„În prezent, toate cele șase hidroagregate de la Porțile de Fier sunt operaționale, livrând peste 700 de MW în rețeaua națională de energie”, a declarat vineri Sebastian Burduja, ministrul Energiei, cu ocazia deschiderii lucrărilor de modernizare la grupul 1.

  • „Gândiți-vă că, de la începutul construcției până la finalizare, au trecut doar opt ani. Credeți că astăzi s-ar putea realiza același lucru în același interval de timp? Cu siguranță, de la acea vreme nu existau obstacolele administrativ-legale și evaluările ecologice care complică atât de mult procesul. Ne-am asumat provocarea de a depăși aceste impedimente și am reușit în această primăvară să finalizăm prima hidrocentrală demarată înainte de 1989, cea de la Răstolnița, din județul Mureș, în valoare de 30 MW, după decenii de întârzieri și litigii. Există 11 proiecte începute de mult timp în care statul a investit 11,7 miliarde lei, care corespund unei producții de peste 700 MW, similar cu cea a Porților de Fier, toate fiind aproape finalizate, iar obiectivul nostru este să le încheiem cât mai curând”, a continuat Burduja.

Modernizarea hidroagregatului 1 de la Porțile de Fier a avut un cost de 55 milioane lei

Proiectul de modernizare a grupului 1, cu o valoare de aproximativ 55 milioane lei, a fost demarat în luna iulie 2023, incluzând demontarea integrală a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică, conform unui comunicat din partea Hidroelectrica.

Societatea SSH Hidroserv a obținut contractul pentru aceste lucrări, delegând executarea către fabrica UCMH din Reșița. Aici, rotorul turbinei, cu un diametru nominal de 9.500 mm, a beneficiat de intervenții complexe, inclusiv prelucrări specializate realizate cu echipamente de mari dimensiuni, unice în România.

Aceasta reprezintă o premieră pentru Hidroelectrica, în cadrul unui proiect de o asemenea amploare, fiind implicate exclusiv Hidroelectrica și companiile afiliate – SSH Hidroserv și UCMH Reșița.

Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I constituie un element esențial în activitatea Hidroelectrica. Situată la granița dintre România și Serbia, pe fluviul Dunărea, este una dintre cele mai mari și semnificative centrale din Europa.

Porțile de Fier generează în jur de 40% din totalul producției Hidroelectrica.

După procesul de retehnologizare, centrala are o capacitate anuală proiectată de producție de 5.241.000 Mwh în condiții medii de hidrologie, echivalente cu circa 10% din producția națională totală. În plus, centrala contribuie cu aproape 50% din serviciile tehnologice de sistem din România.

Construcția hidrocentralei Porțile de Fier I a durat opt ani, între 1964 și 1972

Lucrările pentru Sistemul Porțile de Fier I au început pe 7 septembrie 1964, odată cu inaugurarea oficială a șantierului. Proiectul este simetric pe axa Dunării și include două centrale hidroelectrice, fiecare având câte șase hidroagregate cu turbine Kaplan de mare capacitate, împreună cu două ecluze de dimensiuni 310 m x 34 m (câte una pe fiecare parte) și un baraj deversor cu 14 câmpuri deversoare (câte 7 pe fiecare parte).

Ecluza de pe partea română a fost primul obiectiv activat, realizat pe 14 august 1969.

Hidroagregatele centralei au fost puse în funcțiune începând cu 14 august 1970, iar ultimul a fost activat în decembrie 1971. Inaugurarea oficială a fost celebrată pe 16 mai 1972.

Prin dimensiunile și puterea instalată, hidroagregatele din centrale au fost cele mai mari din lume la momentul respectiv. De asemenea, ecluzele de la Porțile de Fier I, prin dimensiunile lor, se numără printre cele mai mari construcții de acest tip la nivel mondial.

Atât centrala, cât și ecluza au beneficiat în ultimii 15 ani de programe de modernizare care au crescut puterea instalată de la 175 la 194,4 MW pentru fiecare agregat, îmbunătățind performanțele tehnice și sporind siguranța operațională.

Recomandari
Show Cookie Preferences