Ilie Bolojan susține o nouă legislație pentru pensiile magistraților: „Pensionarea la 47 sau 50 de ani nu mai este viabilă”

Ilie Bolojan susține o nouă legislație pentru pensiile magistraților: „Pensionarea la 47 sau 50 de ani nu mai este viabilă”
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Sursa Foto: Inquam / Octav Ganea

Ilie Bolojan, președintele interimar, afirmă că magistrații nu ar trebui să se pensioneze la 47 sau 50 de ani, vârfuri profesionale unde experiența lor poate fi semnificativ valorificată.

„Fără a avea o tentă populistă, am subliniat încă de anul trecut că nu putem permite pensionarea magistraților la 47 sau la 50 de ani, când aceștia se află într-o fază matură a carierei profesionale și își pot pune în aplicare experiența în beneficiul serviciului public”, a declarat Bolojan, în cadrul podcastului „Friendly Fire”, moderat de jurnaliștii Moise Guran și Vlad Petreanu.

Bolojan a subliniat că nu este vorba doar despre faptul că pensia nu se justifică în raport cu anii de muncă, ci și despre calitatea și încrederea în sistemul de justiție. El a explicat că sentințele mai predictibile și de calitate constantă în instanțe contribuie la un număr mai mic de procese.

Președintele interimar a evidențiat că „valorea pensiei și vârsta de pensionare sunt două aspecte distincte și absolut necesare de analizat”.

„Acestea sunt aspecte fundamentale, legate de normalitate”, a adăugat Bolojan.

Marți a fost înaintat Parlamentului un proiect de lege referitor la pensiile magistraților, propus de liderii coaliției de guvernare.

Conform acestui proiect, judecătorii, procurorii, membrii Curții Constituționale, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și cei de la CCR, vor avea posibilitatea de a se pensiona cu pensie de serviciu dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani în aceste funcții și au vârsta de minimum 48 de ani, începând cu 1 ianuarie 2026.

Proiectul preconizează, de asemenea, atingerea vârstei de 65 de ani pentru pensionarea magistraților până în 2045.

În prezent, procurorii și judecătorii se pot pensiona în funcție de vechime, fără restricții de vârstă, dacă au minimum 25 de ani de serviciu.

Printre modificările propuse, o nouă reglementare este reducerea procentului de calcul pentru pensiile magistraților de la 80%, cât este în prezent, la 65% din media veniturilor lunare obținute în ultimii doi ani înainte de pensionare, scopul fiind uniformizarea diferenței între pensiile de serviciu și cele provenite din asigurări sociale.

Pentru personalul auxiliar din instanțe și parchete, proiectul prevede ajustarea procentul calculului pensiilor de serviciu, de la 80% la 65%, cu scopul de a reduce discrepanța față de pensiile sociale.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, a Înaltei Curți și a Parchetului General și-a exprimat dorința de a discuta cu liderii coaliției de guvernare pe tema acestei inițiative legislative, stabilind o întâlnire pentru joi, 10 aprilie.

„Conform principiului cooperării loiale, orice discuție legată de statutul magistraților ar trebui să implice reprezentanți ai sistemului judiciar. Suntem disponibili pentru un dialog transparent și constructiv, și așteptăm detalii despre locul și ora întâlnirii”, a subliniat președinta CSM, Elena Costache, împreună cu președinta Înaltei Curți, Corina Alina Corbu, și procurorul general, Alex Florența.

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat încă de marți, subliniind lipsa consultării cu magistrații de către inițiatorii proiectului de lege.

Crin Antonescu a declarat recent că pensionarea magistraților ar trebui să corespundă limitei de 65 de ani, similar tuturor cetățenilor.

Inițiativa legislativă a apărut ca urmare a solicitării lui Crin Antonescu, candidat al coaliției de guvernare pentru prezidentiale, în cadrul unei ședințe cu liderii PSD, PNL, UDMR și minorităților naționale.

Recomandari
Show Cookie Preferences