Impunerea taxării pe carbon va determina adapatarea companiilor către modele de afaceri sustenabile

Impunerea taxării pe carbon va determina adapatarea companiilor către modele de afaceri sustenabile
Ana Maria Iordache, Dora Cristian, Foto: PwC România

În ultima perioadă, eforturile Uniunii Europene de decarbonizare au căpătat o intensitate semnificativă. Instrumentele din cadrul pachetului legislativ Fit for 55, inclusiv reforma EU ETS și noul regulament pentru Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră (CBAM), au devenit factorii cheie în creșterea taxării carbonului, impunând costuri suplimentare companiilor în funcție de emisiile de carbon generate.

Concepția despre prețul carbonului, care anterior era percepută ca o noțiune abstractă, cunoscută doar de câțiva operatori economici ce dispuneau de instalații afectate de schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) EU ETS, este pe cale să se schimbe. Reforma sistemului EU ETS introduce obiective ambițioase, vizând o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 62% până în 2030.

Conceptul de taxare pe carbon a început să prindă contur în anii '90, pe măsură ce conștientizarea impactului emisiilor de gaze cu efect de seră asupra climei globale a crescut. Inițiativele internaționale, precum Protocolul de la Kyoto din 1997 și Acordul de la Paris din 2015, au fost inițiative importante cu scopul de a reduce emisiile și a limita creșterea temperaturilor globale.

Articolul continuă pe blogul PwC România.

Scris de Ana Maria Iordache, Partener la D&B David și Baias și Dora Cristian, Senior Manager la PwC România.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences