Inundațiile din Galați și Vaslui: Despăgubirile se cifrează la 5 milioane de euro / Primele 10 plăți pentru locuințele asigurate au depășit 280.000 de lei

Inundațiile din Galați și Vaslui: Despăgubirile se cifrează la 5 milioane de euro / Primele 10 plăți pentru locuințele asigurate au depășit 280.000 de lei
Urmari ale inundatiilor aparute in localitatea Slobozia Conachi, la 2 saptamani de la inundatiile petrecute in aceeasi zona, in Galati, 30 septembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Un proprietar din comuna Costache Negri, Galați, a beneficiat de despăgubirea maximă de 100.000 de lei, conform asigurării sale pentru inundații, cutremure și alunecări de teren. Alte 9 dosare de daună au obținut plăți totale de 180.000 de lei, conform declarației lui Cosmin Tudor, directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Cosmin Tudor a adăugat că au fost plătite 9 dosare în județul Galați și un dosar în județul Vaslui, prin intermediul PAID, care oferă asigurări obligatorii împotriva riscurilor naturale.

„Deocamdată, am primit notificări pentru puțin peste 300 de locuințe afectate. Estimăm că numărul final va depăși 1.000, iar despăgubirile totalizate ar putea ajunge la aproximativ 5 milioane de euro”, a precizat Tudor.

Peste 330 de dosare de daună pentru locuințele afectate din Galați, Vaslui, Iași și Bacău

Pe 30 septembrie, PAID a raportat 338 de dosare de daună ca urmare a inundațiilor din 13-14 septembrie, cu cele mai multe cazuri în Galați și Vaslui. Până la acel moment, s-au efectuat plăți ce depășesc 200.000 de lei.

În afară de județele Galați și Vaslui, PAID a deschis 3 dosare suplimentare pentru Iași și încă 3 pentru Bacău.

La data de 20 septembrie, PAID a confirmat soluționarea unui dosar cu despăgubirea maximă de 100.000 de lei, iar în acel moment existau 200 de dosare avizate.

„Pentru aceste dosare, documentația a fost furnizată rapid, facilitând astfel plățile. Există și dosare finalizate care așteaptă diverse documente de proprietate sau formulare finale pentru acceptarea despăgubirii, care vor fi procesate imediat. Este de înțeles întârzierile în primirea documentelor de la păgubiți, având în vedere că prioritățile lor sunt diferite în aceste momente,” a explicat Tudor.

De ce un proprietar a obținut despăgubirea maximă de 100.000 de lei, în timp ce alții primesc sume mai mici

Potrivit lui Tudor, PAID despăgubește întreaga valoare a pagubei suferite, dar maxim suma asigurată, iar calculul se bazează pe necesarul de materiale și manoperă pentru reparații.

„Este clar că nu toate locuințele au suferit daune identice, iar soluțiile de reparare variază de la o locuință la alta. De aceea, despăgubirile nu pot fi uniforme deoarece pagubele nu sunt identice,” a afirmat Tudor.

PAID efectuează plățile pe baza devizelor de reparație stabilite de inspectori specializați în construcții, care detaliază toate materialele și manopera necesare.

Cum se efectuează constatarea daunelor și ce opțiuni au păgubiții

Directorul PAID a detaliat procesul de constatare a daunelor: „Păgubitul notifică dauna și un inspector se întâlnește cu acesta la fața locului pentru a evalua avarierea. Se întocmește un raport care stă la baza calculelor despăgubirii, iar păgubitul are opțiunea să accepte suma propusă sau să solicite evaluări suplimentare.”

Tudor a fost întrebat dacă au existat motive de respingere a anumitor daune.„Până în prezent, nu am respins niciun dosar deschis în cadrul acestui eveniment. Vom oferi detalii despre eventualele respingeri după ce finalizăm majoritatea dosarelor,” a concluzionat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences