Liberalizarea pieței energetice: creșterea prețurilor la electricitate și gaze începând de astăzi, odată cu eliminarea plafonării

Începând cu 1 iulie, schema de plafonare pentru energia electrică și gazele naturale se încheie, ceea ce va duce la facturi mai mari pentru consumatori. Deși plafonarea a protejat consumatorii de creșterile de preț, menținerea acesteia nu mai este o opțiune viabilă, conform unei analize realizate de EPG, un think-tank independent specializat în politici energetice.
Trecerea la o piață concurențială va aduce, în unele cazuri, o dublare a prețurilor facturilor la energie, conform estimărilor EPG.
Unele companii au început să informeze clienții despre noile prețuri, în timp ce altele au fost mai rezervate în privința acestui aspect.
Conform studiului EPG, eliminarea plafonării va avea efecte în lanț, cu o accelerare a inflației, o scădere a puterii de cumpărare și o reducere a cererii din economie.
Cele mai mari creșteri ale prețului la electricitate
Aceste efecte negative se vor resimți într-un mediu economic instabil, în care este necesară o reducere urgentă a deficitului bugetar, potrivit EPG.
EPG estimează că:
- Energie electrică: fără plafonare și conform noilor tarife, facturile pentru gospodării vor depăși 1,15 RON/kWh, având în vedere prețul mediu prevăzut pentru 2024, mult peste prețurile reglementate actuale, de 0,68 RON/kWh și 0,80 RON/kWh.
- Gaz natural: prețul pentru gospodării va ajunge aproape de 331 RON/MWh (0,33 RON/kWh) urmând aplicarea tarifelor și taxelor, acesta fiind peste plafonul actual de 310 RON/MWh (0,31 RON/kWh).
EPG: Facturile la energie se vor dubla în unele cazuri
La energie electrică, se așteaptă o continuare a tendinței de creștere pe termen scurt, ca urmare a unor ineficiențe de piață cauzate de mecanismul plafonării și întârzieri în compensațiile destinată furnizorilor.
Pentru o familie care consumă în medie 90 kWh pe lună, factura la electricitate va crește de la 61,20 RON la aproximativ 93,60-137 RON, ceea ce reprezintă o creștere între 53-100%, având în vedere variația de la 0,68 RON/kWh la 1,04-1,53 RON/kWh.
Într-o piață liberalizată, costul energiei electrice active ar reprezenta 44% din factura totală, iar 56% ar consta în tarifele reglementate pentru serviciile de rețea și componentele fiscale.
Creșterea prețurilor este inevitabilă, datorită atât costului energiei active, cât și majorării tarifelor reglementate aplicate la începutul anului. Structura prețului arată că energia activă constituie mai puțin de 50% din totalul plății consumatorului, restul fiind generat de tarifele pentru serviciile de rețea și impozitele asociate, conform EPG.
EPG subliniază importanța stimulării tranzacțiilor energetice prin contracte bilaterale pentru obținerea unor prețuri mai competitive, reducând astfel volumul de energie tranzacționat pe piețele spot, care sunt caracterizate prin volatilitate.
Analiza EPG nu a luat în considerare costurile potențiale asociate dezechilibrelor din piața de energie electrică, deși acestea influențează factura finală. De asemenea, costurile de adaptare a ofertei de furnizare la tiparul de consum al clienților afectează prețul. Se estimează că aceste factori pot adăuga aproximativ 15% la estimările prețului mediu, în funcție de zonă și de comportamentul de consum.