Licitație pentru colecția de artă decorativă a moștenitorilor Hotelului Regal din Câmpulung Muscel
Casa de Licitații A 10 by Artmark a deschis expoziția pentru următorul eveniment semnificativ – „Licitația de Interior”, care include o selecție de obiecte de artă decorativă, multe dintre ele provenind din colecția familiei ce a deținut celebrul Hotel Regal din Câmpulung Muscel, un loc apreciat de familia regală la sfârșitul secolului XIX.
Hotelul a fost construit de familia Ștefănescu și a fost adesea vizitat de personalități precum Carol I, Regina Elisabeta și Principele Moștenitor Ferdinand. O fotografie cunoscută din 1891 îl surprinde pe aceștia pe balconul hotelului, salutând mulțimea adunată în fața imobilului.
Licitația de artă decorativă oferă o fereastră către acele vremuri, incluzând loturi fascinante. După plecarea din țară, în timpul regimului comunist, moștenitorii hotelului au continuat să cultive pasiunea pentru frumos, adunând opere de artă, în special sticlărie de autor, creată de artiști renumiți precum Galle, Lalique și Daum Nancy. Printre obiectele disponibile se numără o Lampă Becker din 1905, cu abajur din sticlă stratificată și decorată cu lilieci (preț de pornire: 1.000 de euro) și un vas Gallé cu nuferi, datând din 1900-1910, având un preț de pornire de 600 de euro.
Marele Hotel Regal a fost edificat în centrul vechi al orașului Câmpulung Muscel în 1890 de către Niță Ștefănescu, fiind un loc de popas elegant pentru călătorii dinspre București spre Munții Făgăraș. După instaurarea comunismului, hotelul a fost confiscat și redenumit Hotel Unic. De-a lungul anilor, a fost implicat în litigii între stat și moștenitori, devenind nefuncțional, dar stilul său arhitectural continuă să reflecte perioada sa de glorie și rafinament.
În prezent, clădirea care a găzduit odinioară familia regală a pierdut din strălucire. Nu toată lumea știe că orașul Câmpulung Muscel a fost, timp de patru decenii, prima capitală și un centru politic crucial în timpul lui Basarab I.
Obiectele din colecția istorică a moștenitorilor își păstrează farmecul și pot fi admirate într-o expoziție cu intrare liberă la Palatul Cesianu-Racoviță, situat pe str. C.A. Rosetti nr. 5. De asemenea, evenimentul din 11 aprilie, începând cu ora 19.00, va include piese remarcabile, precum o consolă Regency din lemn, semnată L. Deruelle à Gand (sfârșitul secolului al XIX-lea) cu un preț de pornire de 3.000 de euro, precum și un Corn din fildeș congolez cu suport Louis XV din bronz aurit, estimat la 2.000 de euro.
Articol publicat de A10 by Artmark