Noua modalitate pentru românii fără domiciliu în țară de a obține buletine electronice: Proces digitalizat anunțat de Ciolacu

Recent, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care permite cetățenilor români cu reședința în alte state membre ale Uniunii Europene să primească cărți de identitate electronice, eliminând astfel necesitatea acționării în instanță a statului român. Premierul Marcel Ciolacu a explicat că fiecare solicitant va beneficia de un cont în platforma digitală a Ministerului de Interne, utilizând un e-mail și un număr de telefon, iar întreaga procedură va fi complet digitalizată.
Anterior, în România, emiterea cărților de identitate era contingentată de domiciliul titularului în țară, ceea ce constituia o problemă majoră pentru românii din diaspora. Anul trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că România are obligația de a elibera astfel de acte, însă, conform Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, legislația actuală nu permite emiterea acestora.
Decizia instanței europene a fost generată de cazul lui Corneliu-Liviu Popescu, avocat român stabilit în Franța, care a contestat statul român pentru obținerea unui buletin fără a avea domiciliu. Astfel, în mai 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor să emită un act de identitate cu mențiunea „Fără domiciliu în România”.
În acest moment, însă, obținerea unui astfel de act fără a acționa în instanță nu este posibilă.
Măsuri adoptate de Guvern pentru prevenirea riscului de infringement
Conform notei explicative a proiectului de OUG adoptat, modificarea legislativă este esențială pentru a evita riscurile de infringement, care ar putea atrage sancțiuni financiare semnificative.
Prin soluția propusă, se va permite emiterea cărții electronice de identitate fără a menționa domiciliul. În plus, pentru cei care demonstrează că au reședința în alt stat decât România, informația referitoare la domiciliu nu va fi inclusă pe document, fiind necesar un cont validat în Platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru a obține cartea electronică de identitate, cetățenii care locuiesc în străinătate trebuie să prezinte un pașaport electronic simplu sau temporar, care să conțină mențiunea țării de domiciliu și să fie valabil, precum și documente de la autoritățile străine care atestă că locuiesc în acea țară, în original și cu traducerea autorizată în limba română, dacă este cazul, pe lângă un cont validat în Platforma HUB.
Excepție de la cerința contului validat în Platforma HUB fac cetățenii români care nu au atins vârsta de 18 ani.