„O criză profundă de încredere”: Românii indică vinovații pentru situația lor individuală, conform ultimului Barometru INSCOP

Sondajul recent realizat de INSCOP, publicat luni, evidențiază o criză profundă de încredere în instituțiile și mecanismele sociale ale țării, a declarat directorul institutului, Remus Ștefureac.
„Conform datelor din Barometrul Informat.ro – INSCOP Research, percepția asupra meritocrației este semnificativ afectată, cu peste 74% dintre respondenți considerând că succesul în România depinde mai mult de relații și conexiuni decât de abilități reale”, a subliniat Ștefureac.
„Sentimentul de blocaj sistemic este larg răspândit, aproximativ 73% dintre respondenți crezând că sistemul socio-politic actual este conceput pentru a împiedica ascensiunea socială, lucru ce sugerează o stare de captivitate și lipsă de perspective. Statul este perceput ca principalul responsabil pentru eșecurile individuale”, a adăugat sociologul.
„Externalizarea responsabilității este însoțită de o senzație de inechitate care generează alienare socială, aproape 59% dintre respondenți având opinia că alții au beneficiat de ajutor în mod nedrept în timp ce ei au fost ignorați. Cel mai grav efect al pierderii încrederii în echitatea socială este intensificarea populismului și radicalizării politice, fenomene care afectează deja puternic democrația și creează un mediu propice pentru conflicte sociale, favorizând polarizările extreme. Percepția generală că statul este responsabil pentru eșecurile individuale subliniază necesitatea urgentă de reforme administrative eficiente și corecte, menite să reconstruiască încrederea între cetățeni și instituțiile statului”, a mai adăugat el.
O proporție semnificativă a românilor consideră că statul este responsabil pentru situația lor
46% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația „Simt că statul poartă o mare parte din vină pentru situația mea actuală”, 24.6% sunt oarecum de acord, 9.7% oarecum în dezacord, iar 17.3% în total dezacord. 2.4% din totalul eșantionului nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Votanții AUR, persoanele cu vârste între 45 și 60 de ani și locuitorii din zonele urbane mai mici se aliniază cu această opinie în proporție mai mare decât alte grupuri. În schimb, dezacordul cu această afirmație este mai frecvent în rândul votanților USR, tinerilor sub 30 de ani și persoanelor cu studii superioare.
48.2% dintre respondenți își exprimă acordul total cu afirmația „Cei care reușesc în România nu sunt neapărat cei mai capabili, ci cei mai conectați”. 25.8% sunt oarecum de acord, 5.1% oarecum în dezacord, iar 15.6% în total dezacord. Procentul celor care nu răspund este de 5.3%.
Această opinie este mai frecvent exprimată de votanții PNL și USR, tineri sub 30 de ani și angajați în sectorul public. Votanții PSD și AUR, persoanele de peste 60 de ani și cei cu educație primară sunt, în general, în dezacord.
„Sistemul este structurat pentru a te menține pe loc”
49.5% dintre persoanele chestionate sunt total de acord cu afirmația „Am senzația că sistemul este astfel construit încât să te țină pe loc”, 23.3% sunt oarecum de acord, 8.2% oarecum în dezacord, și 16.4% în total dezacord. 2.6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Votanții AUR, persoanele cu studii medii, locuitorii din urbanul mic și angajații la stat se regăsesc printre cei care susțin această afirmație într-o măsură mai mare decât media. În schimb, votanții PSD și USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii primare și locuitorii din București și urbanul mare sunt în dezacord cu această afirmație.
Afirmația „Simt că alții au fost ajutați pe nedrept, în timp ce eu am fost ignorat(ă)” este susținută total de 38.6% dintre respondenți. 20.2% sunt oarecum de acord, 11.3% oarecum în dezacord, iar 25.4% în total dezacord. Cei care nu știu sau nu răspund reprezintă 4.4% din total.
Această opinie este adesea exprimată de votanții AUR, persoanele cu vârste între 30 și 44 de ani și locuitorii din mediul rural. În contrast, votanții USR, persoanele cu studii superioare și locuitorii din București și din orașele mari se arată mai reticenți.
54.5% dintre cei chestionați sunt total de acord cu afirmația „Cred că succesul unora este rezultatul unui sistem corupt sau nedrept”, 21.7% sunt oarecum de acord, 5.5% oarecum în dezacord, iar 15.2% în total dezacord. Ponderea non-răspunsurilor este de 3.1%.
Persoanele cu vârste între 30 și 44 de ani, locuitorii din București și angajații din mediul privat tind să fie de acord cu afirmația dată într-o proporție mai mare decât alte categorii. În schimb, dezacordul este mai frecvent printre votanții PSD, persoanele între 45 și 59 de ani și locuitorii din mediul rural.
- Metodologie: Datele au fost colectate în perioada 20-26 iunie 2025, prin interviuri utilizând un chestionar. Cercetarea a fost realizată prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) din populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă este de ± 2.9%, cu un grad de încredere de 95%.
Foto articol: DreamsTime.com