Opt state membre solicită acțiuni împotriva inegalităților de prețuri în UE

Opt state membre solicită acțiuni împotriva inegalităților de prețuri în UE
Cumparaturi in supermarket, Foto: Radub85 / Dreamstime.com

Vineri, un grup de opt țări din Uniunea Europeană a solicitat Bruxelles-ului să intervină împotriva companiilor multinaționale care restricționează ilegal comerțul în cadrul pieței unice, având ca efect creșterea artificială a prețurilor și afectând consumatorii, conform AFP.

Cererea vine după ce Comisia Europeană a impus o amendă semnificativă de 337,5 milioane de euro producătorului american de dulciuri Mondelez, acuzat că a împiedicat retailerii să cumpere produsele sale din statele UE cu prețuri mai mici.

Problema costului vieții devine din ce în ce mai presantă cu aproximarea alegerilor europarlamentare (6-9 iunie), companiile fiind adesea acuzate de creșterea excesivă a marjelor de profit, profitând de inflația accentuată din ultimii doi ani, provocată de conflictul din Ucraina.

Opt state UE își exprimă îngrijorarea legată de inegalitățile de prețuri în piața unică pentru produse similare

Într-o declarație comună, cele opt state membre UE, conduse de Ţările de Jos, au exprimat îngrijorare față de inegalitățile de prețuri în interiorul pieței comune pentru aceleași produse. Acestea (Ţările de Jos, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Grecia, Luxemburg și Slovacia) solicită Comisiei Europene „să adopte măsuri”.

Subiectul va fi discutat vineri la întâlnirea miniștrilor europeni ai Industriei, desfășurată la Bruxelles.

Cele opt țări menționează un studiu din 2020 al Comisiei Europene care indică faptul că restricțiile geografice ilegale impuse de multinaționale împiedică retailerii, aducând pierderi consumatorilor europeni de peste 14 miliarde de euro anual.

„Este necesar să se ia măsuri decisive pentru a asigura o concurență și transparență mai bună în cadrul pieței unice, în beneficiul consumatorilor”, a declarat recent premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Unul dintre fondamentele proiectului european este libera circulație a bunurilor în cadrul pieței unice.

„Eliminarea barierelor comerciale trebuie să fie o prioritate crucială pentru piața unică. Acest lucru va permite menținerea unor prețuri corecte pentru produsele alimentare și non-alimentare, ceea ce este esențial în perioada de creștere a prețurilor de consum”, a afirmat ministrul olandez al Economiei, Micky Adriaansens.

Recomandari
Show Cookie Preferences