Pacient complet recuperat după o tumoră cardiacă rară, tratată la Ponderas Academic Hospital. Dr. Cătălin Trifan: „Un singur alt caz similar a fost documentat în istoria medicinei la un bărbat cu boală coronariană”

În timpul unei croaziere pe Marea Mediterană, un român a suferit un accident vascular cerebral și a primit îngrijiri medicale într-un spital privat din Sardinia. După externare, cu recomandarea de a continua tratamentul, a aflat la întoarcerea în România de adevărata cauză a AVC-ului: o tumoră la inimă cu o localizare rară. Intervenția chirurgicală a fost realizată de urgență la Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, sub conducerea doctorului Cătălin Trifan.
Pacientul român a fost internat timp de o săptămână în spitalul din Sardinia pentru tratamentul accidentului vascular și a beneficiat de diverse investigații, fiind externat cu indicația de a-și continua tratamentul în țară.
De la simptome banale la urgență medicală
Ajuns pe aeroportul din România, pacientul a început să resimtă noi dureri în piept. „Simptomele erau bătăi cardiace neobișnuite. Soția mea s-a alarmat, temându-se că sufăr de un alt AVC,” povestește el. Ambulanța a fost chemată și pacientul a fost transportat la un spital de stat din București, unde medicii au exclus posibilitatea unui nou AVC și l-au tratat pentru o infecție urinară.
„Mi-au comunicat că nu am nimic grav, așa că m-am întors acasă, la Târgu Jiu. Totuși, soția a insistat să fac investigații suplimentare, așa că am consultat un medic cardiolog care mi-a efectuat o ecografie cardiacă. A fost necesară o ecografie transesofagiană într-un spital din Craiova, unde a fost descoperită o tumoră în inimă. Mi s-a spus că trebuie să fiu internat de urgență, fiind o situație gravă,” mai spune pacientul.
Examinarea coronarografică a relevat că, pe lângă tumoare, pacientul suferea și de o boală coronariană severă multivasculară. „Medicul de la Floreasca mi-a recomandat urgent intervenția chirurgicală, iar eu am ales să mă opereze doctorul Cătălin Trifan la Ponderas. Operația a fost realizată într-o miercuri, iar eu m-am trezit într-o joi după-amiază,” rememorează bărbatul.
Un caz rar pe plan global
Dr. Cătălin Trifan, medic primar de chirurgie cardiovasculară, a primit rezultatele investigațiilor medicale în timp ce se afla la un congres la Londra. „Am fost uimit când am analizat rezultatele. Nu-mi venea să cred că medicii din Italia l-au trimis pe pacient acasă fără intervenție. A avut noroc că a supraviețuit,” își amintește doctorul.
Un alt aspect care l-a surprins pe dr. Trifan a fost localizarea tumorii în inimă. El nu mai văzuse o astfel de situație la alți pacienți, iar în literatura de specialitate fusese documentat un singur caz similar. „Mixomul atrial este una dintre cele mai frecvente tumori cardiace benigne, dar localizarea la acest pacient era neobișnuită. Tumora se aflase în atriul stâng, pe ligamentul lui Marshall. Această pozitionare a făcut-o greu identificabilă ecografic de către colegii cardiologi din Italia,” adaugă dr. Trifan.
Dacă pacientul a suferit un AVC, ar fi trebuit să i se efectueze și o ecografie transesofagiană pentru a identifica originea problemei. Din cauza tumorii, s-a desprins o bucată de mixom care a călătorit prin vasele de sânge, provocând AVC-ul. Medicul cardiolog din Târgu Jiu, care a realizat o nouă ecografie, a diagnosticat corect – formatiune tumorală, probabil mixom inserat în atriul stâng pe ligamentul Marshall,” a explicat medicul.
O oră cu inima oprită
Intervenția chirurgicală a fost urgentă, dar a intervenit o infecție urinară cauzată de un germene rezistent, care putea compromite succesul operației. „Trebuia să operăm repede din două motive: istoricul embolic și dimensiunea mare a mixomului de două centimetri. Am avut cazuri în care tumora s-a desprins, blocând circulația sângelui,” explică doctorul.
Operațiile de chirurgie cardiacă se efectuează cu circulația extracorporeală și, implicit, cu inima oprită, ceea ce produce un grad de imunosupresie.
Infecțiile agresive și rezistente la tratament pot contamina zona din jurul câmpului operator, așa că era esențial să se efectueze tratamentul corespunzător, a subliniat chirurgul privind complicarea adusă de infecția urinară.
După operație, pacientul a primit tratament cu antibiotice. De asemenea, având diabet, la coronarografie au fost identificate și alte leziuni severe, care necesitau tratament. „Standardul în chirurgia cardiacă dictează că, dacă se deschide pieptul, se repară tot ce se poate. Pacientul avea leziuni severe la trunchiul principal al coronarei stângi,” a mai spus medicul.
Diabetul este asociat cu majoritatea leziunilor coronariene. „Există un tip de prediabet – rezistența la insulină – și ceea ce observăm pe artere, calcificările și plăcile de ateroscleroză se dezvoltă pe o perioadă lungă. Factori ca diabetul zaharat tip 2, rezistența la insulină, dislipidemiile, hipertensiunea și fumatul contribuie la această afecțiune,” a adăugat doctorul.
Intervenția a implicat o oprire a inimii pacientului timp de o oră, dar durata totală a operației a fost mai mare, subliniază medicul chirurg: „Trebuie să ne mișcăm rapid, deoarece cu cât inima rămâne oprită mai mult, cu atât rezultatele sunt mai puțin favorabile, iar ischemia devine o problemă,” menționează el.
Recuperare post-operatorie remarcabilă
Intervenția a durat aproximativ trei ore și jumătate. „Recuperarea pacientului a fost foarte bună. A plecat cu o fracție de ejecție corespunzătoare și a evoluat excelent. Era foarte încântat că a scăpat de „sabia lui Damocles” – mixomul din inimă,” adaugă medicul.
Este important de menționat că tumorile cardiace solitare, benigne, nu recidivează niciodată, conform rezultatelor histologice. „Intervenția pentru mixom nu este dintre cele mai complexe, dar acest mixom de ligament Marshall reprezintă un caz foarte rar în istoria medicală,” a declarat dr. Trifan.
La Ponderas Academic Hospital, intervențiile nu sunt doar reușite din punct de vedere chirurgical, ci și în privința empatiei și a îngrijirii medicale. „Nu doar că mi-au salvat viața, ci mi-au redat și speranța că există medici care pun pasiune în ceea ce fac,” a concluzionat pacientul.
Echipa dedicată de la Ponderas Academic Hospital oferă o evaluare integrată și tratament al patologiei cardiovasculare, asigurând cele mai bune opțiuni pentru pacienți.
Pacientul beneficiază de sprijinul unei echipe multidisciplinare formate din chirurgi cardiaci, cardiologi, anesteziști și imagiști, toți împreună evaluând diagnosticul și oferind o abordare integrată. Acest demers medical se bazează pe o infrastructură de excepție și acreditări internaționale, care întăresc încrederea pacienților în calitatea serviciilor oferite.
Articol susținut de Regina Maria