Pământul a experimentat o înverzire remarcabilă în 2020. Care sunt cauzele?

Pământul a experimentat o înverzire remarcabilă în 2020. Care sunt cauzele?
Foto: ID 118143566 © Sarayut Thaneerat | Dreamstime.com

În 2020, vegetația a înregistrat o expansiune fără precedent, conform observațiilor satelitare din perioada modernă, începând din 2001, conform cercetătorilor din diverse centre de studiu din SUA, care au publicat un articol în revista Remote Sensing of Environment.

O primă ipoteză care a fost luată în considerare pentru acest fenomen se leagă de restricțiile impuse în timpul pandemiei. fără influența activității umane, plantele au prosperat într-un interval geografic variat, de la regiuni temperate până la cele tropicale. Totuși, această explicație nu părea suficientă pentru a demara o explozie a vegetației la nivel global.

Pentru a descoperi cauzele acestui fenomen și a analiza modul în care diferite ecosisteme au fost afectate similar, cercetătorii au folosit tehnologia inteligenței artificiale. Spre surprinderea lor, simulările computaționale au arătat că restricțiile din timpul pandemiei de Covid-19 au avut un impact limitat.

Influența restricțiilor legate de Covid nu explică expansiunea vegetației

„Deși calitatea aerului s-a îmbunătățit, însoțită de o activitate umană redusă, efectele asupra vegetației au fost efemere și contracarate de variabilitatea climatică din anul următor”, a explicat Yulong Zhang, climatolog la Institutul pentru Schimbări Climatice din Oak Ridge, SUA.

Cercetătorii americani afirmă că datele semnalează o influență semnificativă a schimbărilor climatice recente și a inițiativelor de reîmpădurire din Asia. Cel mai pronunțat efect s-a observat în regiunile nordice, unde creșterea temperaturilor a extins sezonul cald.

Totodată, eforturile masive de reîmpădurire din China și India au contribuit la expansiunea zonelor verzi în aceste părți ale lumii. În plus, ploile abundente din perioada 2019-2020 au favorizat dezvoltarea vegetației în regiunile tropicale. Deși acest fenomen ar putea părea îmbucurător, are și un invers.

Inteligența artificială poate prezice reacția vegetației la schimbările climatice

„Întâmplările climatice extreme, resursele de apă din ce în ce mai redusă și creșterea activității umane în aceste zone pot duce rapid la efecte adverse. În cazul în care se produc astfel de schimbări, ne-am putea confrunta cu o accelerare a modificărilor climatice”, a avertizat Wenhong Li, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii subliniază importanța realizării unor astfel de observații la nivel global, menționând că tehnologia inteligenței artificiale ar putea fi un instrument valoros pentru a prezice reacțiile vegetației la diverși stimuli, în contextul accelerării încălzirii globale.

Recomandari
Show Cookie Preferences