Patru metode simple pentru a controla cheltuielile de Crăciun

Patru metode simple pentru a controla cheltuielile de Crăciun
La cumpărături de Crăciun în mall, FOTO: Shutterstock

Dorinta de a cheltui bani este o constantă pe tot parcursul anului, dar în perioada sărbătorilor de iarnă, impulsul de a cumpăra cadouri devine și mai puternic. Cu câteva strategii ușor de aplicat, putem menține cheltuielile sub control, conform unei analize recente.

Inflația crescută din timpul pandemiei COVID-19 și tensiunile generate de conflictul din Ucraina au pus presiune pe bugetele familiilor din întreaga lume. În 2022, atât SUA, cât și Marea Britanie, au raportat cea mai mare inflație din ultimele patru decenii, iar Japonia a renunțat la majorările salariale din cauza creșterii prețurilor de peste 2%.

În diverse țări, inflația începe să fie ținută sub control, dar situația în România rămâne problematică. În noiembrie, țara a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a opta lună consecutiv, cu o valoare de peste 5%, comparativ cu media de 2,3% la nivelul blocului comunitar.

Astfel, mulți români vor verifica din nou bugetele personale pentru cumpărăturile de Crăciun și Anul Nou. Care sunt opțiunile disponibile pentru a rezista tentațiilor costisitoare care ne-ar putea afecta financiar?

Un specialist în psihologie socială, care analizează comportamentele de consum, a discutat în cadrul unei reviste online despre tehnicile simple de autocontrol care ne pot ajuta în gestionarea cheltuielilor în perioada sărbătorilor.

Evitarea tentațiilor de sărbători

Autocontrolul nu se limitează doar la a rezista tentațiilor, ci presupune și crearea unui cadru care să faciliteze aceasta.

Cea mai evidentă soluție este evitarea locațiilor de cumpărare, fie ele fizice sau online, unde prețurile depășesc limitele stabilite.

Deși este mai ușor de spus decât de făcut, fiind expuși zilnic la reclame targetate online, cercetările sugerează că persoanele care reușesc să-și controleze impulsurile tind să evite tentațiile mai degrabă decât să lupte împotriva lor.

O abordare eficientă recomandată de specialiști este stabilirea unor intenții clare pentru situațiile de cumpărare.

De exemplu, gândește-te la ce ai face dacă găsești un cadou perfect pentru o rudă sau un prieten, dar acest lucru ar implica depășirea bugetului alocat. În loc să cumperi, ia în considerare ideea de a-l oferi cu ocazia unei alte sărbători, cum ar fi aniversarea sau Paștele.

Stabilirea unui buget pentru sărbători

Dacă nu ai obiceiul de a stabili un buget fix pentru Crăciun, acum este momentul ideal pentru a începe.

Setarea unor limite de cheltuieli ajută la crearea unor obiective financiare bine definite. Psihologii și economiștii observă că atunci când își stabilesc un buget pentru cadouri, oamenii tind să consume întreaga sumă estimată, spre deosebire de bugetele personale, unde se străduiesc să cheltuie mai puțin.

Când îți setezi bugetul, este esențial să ai așteptări realiste, nu optimiste, atât pentru cadouri, cât și pentru celelalte achiziții de sărbători.

Crearea unei liste de cumpărături

Un alt pas intuitiv, care derivă din cele menționate anterior, este planificarea în avans a cadourilor și întocmirea unei liste de cumpărături, evitând astfel achizițiile impulsive.

Acesta este un mod simplu de a te asigura că respecti bugetul. Studii multiple au demonstrat că retailerii beneficiază semnificativ de pe urma cumpărăturilor impulsive.

Realizarea unei liste de cumpărături, chiar și pentru achizițiile online, poate reduce cheltuielile totale și poate preveni regretele ulterioare legate de deciziile de cumpărare.

Fii conștient de ce funcționează pentru tine

În mod ideal, sărbătorile ar trebui să fie o perioadă de bucurie, nu de stres financiar. Deși respectarea unui buget este importantă, nu ar trebui să devină preocuparea principală în timpul cumpărăturilor de sărbători.

Menținerea autocontrolului poate asigura o sărbătoare plăcută fără a afecta situația financiară. Cele mai eficiente strategii de autocontrol financiar sunt cele pe care le folosești deja și care funcționează pentru tine. Reflectă la metodele financiare pe care le aplici și la cum le poți adapta la cumpărăturile de sărbători.

Aproape călăuzind costurile în perioada sărbătorilor poate preveni transformarea cadourilor într-o sursă de stres financiar.

Nu în ultimul rând, nu uita că cel mai valoros cadou pe care îl poți oferi celor dragi este timpul petrecut împreună. Bucuria sărbătorilor provine mai mult din experiențe comune decât din cadouri costisitoare.

Recomandari
Show Cookie Preferences