Povestea impresionantă a unei paciente cu cancer la Spitalul Regina Maria Brașov: „Am pierdut numărul medicilor care m-au văzut”

Maria Dinu, o femeie de 66 de ani, s-a confruntat cu complicații rare după o hemicolectomie dreaptă, o intervenție chirurgicală de rezecție a intestinului gros. Din fericire, a găsit ajutor la Dr. Silviu Makkai-Popa, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria Brașov. Cu o abordare empatică și investigații corecte, medicul a reușit să îi redea speranța Mariei, permițându-i astfel să continue tratamentul pentru cancerul de colon.
Plaga postoperatorie a rămas deschisă timp de 4 luni.
Primul semn că intervenția nu a decurs bine a fost plaga chirurgicală care a rămas deschisă după operația din martie 2023 realizată într-un alt spital. Aceasta a fost însoțită de o supurație cu un miros neplăcut, persistând de mai bine de patru luni.
„Medicul care m-a operat mi-a spus că este doar o infecție de la un fir de sutură. Chiar dacă eu nu mă simțeam bine și nu puteam continua terapia cu citostatice, nimeni nu a considerat gravitatea situației. M-am întors la medicul meu de mai multe ori, dar nu am primit nicio soluție pentru problema care persista. Am pierdut numărul medicilor care m-au văzut fără rezultat”, își amintește Maria Dinu.
Dificultățile fizice s-au amplificat și printr-o demoralizare psihică, deoarece Maria nu putea să-și urmeze tratamentul pentru cancer.
Recomandarea medicului oncolog a fost să facă investigații radiologice, alegând să se adreseze Spitalului Regina Maria. „Am avut noroc de două ori: că am venit aici și că medicul oncolog a decis pe loc să mă îndrume la Dr. Silviu Makkai pentru un consult. Din acel moment, am devenit pacienta lui. Cred că am avut noroc de trei ori.”
Investigațiile medicale au confirmat problema.
Examinările efectuate la Spitalul Regina Maria au arătat că Maria a dezvoltat o fistulă intestinală, care comunica cu suprafața pielii prin cicatricea rămăsă.
Complicația anastomozei realizate în martie 2023 a condus la apariția unei fistule care a dus la formarea unui abces și ulterior la lichefierea conținutului prin cicatrice.
„Din fericire, aceste complicații nu au avut repercusiuni severe, dar evoluția a fost îngrijorătoare. Am bănuit o fistulă, dar a fost nevoie de investigații pentru a o confirma. Cel mai grav era faptul că pacienta nu putea continua tratamentul oncologic, ceea ce ar fi putut influența negativ evoluția sa. Deși fistulografia CT nu a identificat clar problema, RMN-ul efectuat ulterior a confirmat prezența fistulei”, a explicat Dr. Silviu Makkai-Popa.
După stabilirea diagnosticului, a fost necesară o nouă intervenție chirurgicală.
„Singura soluție a fost o intervenție chirurgicală deschisă, având în vedere că prima operație fusese similară. Fistulă crea o inflamație cronică, iar a doua operație era un efort major pentru pacientă. Am optat pentru o abordare cât mai minim invazivă, folosind un depărtător special care minimizează traumatizarea țesuturilor. Am rezecat porțiunea de intestin afectată și am refăcut sutura”, a detaliat doctorul.
Recuperarea a fost mult mai ușoară decât se aștepta.
După a doua intervenție, Maria a avut o recuperare rapidă.
„Am avut o experiență dureroasă după prima intervenție, deci mă așteptam la ceva similar. Cu toate acestea, am rămas fără dureri și m-am recuperat foarte repede. Am stat doar 3 zile în spital, iar la o săptămână după intervenție, m-am putut comporta aproape normal.”
Recuperarea rapidă i-a permis Mariei să reia terapia oncologică. De asemenea, colonoscopia efectuată a confirmat absența recidivelor intestinale. „În timpul discuției cu doctorul înainte de operație, el m-a informat detaliat despre problemă și planul său. Rezultatul bun m-a liniștit, iar acum mă pot concentra pe viața mea.”
O relație specială între medic și pacient.
Echipa medicală de la Brașov a sprijinit-o pe Maria și emoțional. „I-am spus doctorului că sunt speriată. Mi-a răspuns cu calm, recunoscând că este normal să-mi fie frică, dar că totul va fi bine. Dr. Silviu Makkai a fost alături de mine așa cum nimeni altcineva nu a făcut. A venit personal cu mine la RMN, mi-a schimbat pansamentele, și a comunicat cu soțul meu de mai multe ori. După externare, am vorbit zilnic la telefon timp de 10 zile.”
La ultimul control, rezultatele investigațiilor au indicat o stare de sănătate foarte bună pentru Maria, atât fizic, cât și psihic. „Îmi pare rău că nu am contabilizat vizitele și timpii de așteptare, dar nu mai contează. Important este că acum mă simt bine, am terminat toate ședințele de chimioterapie și totul este în regulă cu mine.”