Propunere adoptată de ASF: Prețurile RCA rămân plafonate până la sfârșitul anului
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a discutat miercuri despre prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la finalul acestui an, conform informațiilor furnizate de surse apropiate acestui proces.
- UPDATE (18:45) Consiliul ASF a aprobat propunerea de prelungire a plafonării prețurilor RCA până la sfârșitul anului, conform unor surse din cadrul autorității.
După aprobarea Consiliului ASF, propunerea de prelungire a plafonării prețurilor RCA va fi transformată într-un proiect de act normativ de către Ministerul de Finanțe și va fi trimisă Guvernului pentru adoptare.
Este important de menționat că, în urma falimentului Euroins, statul a implementat în primăvara anului trecut plafonarea prețurilor RCA la nivelul tarifelor maxime ale fiecărui asigurător RCA de la 28 februarie 2023.
De asemenea, comisioanele de distribuție pentru contractele RCA au fost limitate la un maxim de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.
Această măsură a fost prelungită de mai multe ori, având o modificare: începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să majoreze aceste tarife plafonate cu 6,8%, adaptându-le astfel la prognoza ratei anuale a inflației publicată de Banca Națională a României.
În prezent, prețurile RCA sunt menținute la nivelul tarifelor practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea de ajustare de maxim 6,8%, aceste reglementări fiind valabile până la 30 septembrie 2024.
ASF analizează creșterea prețurilor RCA, în ciuda plafonării de un an
Deși prețurile RCA sunt plafonate din martie anul trecut, acestea au crescut în primele trei luni ale acestui an atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.
După un an de la decizia de plafonare, prima medie RCA a crescut cu 11%, atingând 2.158 de lei pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice a crescut cu 17%, ajungând la 1.079 de lei, conform datelor prezentate de ASF la finele lunii iulie.
Vicepreședintele ASF pentru asigurări, Sorin Mititelu, a declarat că autoritatea a început controale pentru a identifica posibile probleme, menționând că, momentan, această creștere se încadrează în limitele legale, „cel puțin până la proba contrarie”.
„Inițial, a fost ajustarea de 6,8%. De acum înainte, concluzia este provizorie, dar toți asigurătorii au avut marje de negociere și discounturi care au fost reduse, rezultând o creștere a prețurilor. Verificăm aceste aspecte pentru a confirma sau identifica alte probleme, dar până acum nu am descoperit elemente suplimentare,” a adăugat vicepreședintele ASF.
Creșterea prețurilor RCA a amplificat profitul net al companiilor de asigurări
Profitul net al companiilor de asigurare pe întregul segment a continuat să crească în anul 2023, urmând tendința din 2021, fiind influențat semnificativ de majorarea tarifelor RCA, care reprezintă principalul segment de asigurări din România, conform raportului ASF pentru primul trimestru din acest an.
Concret, companiile de asigurare au raportat un profit net total de 940 milioane lei, într-o creștere de 22% comparativ cu 2022.
Sursă foto: Dreamstime