Transelectrica anunță stare de alertă de Paște | Impactul vremii favorabile asupra sistemului energetic

Transelectrica anunță stare de alertă de Paște | Impactul vremii favorabile asupra sistemului energetic
Panouri solare, Foto: Shutterstock

Experții de la Transelectrica au declarat că, în acest an, vor fi în alertă în perioada Paștelui, deoarece se estimează o scădere considerabilă a consumului de energie la nivel național. Această situație apare din cauza coincidenței sărbătorii Pascale ortodoxe cu cea catolică. De asemenea, prognoza meteo indică zile însorite, ceea ce va determina o creștere semnificativă a producției de electricitate din surse fotovoltaice. Acest context va îngreuna echilibrarea dintre consumul și producția de electricitate, o problemă recunoscută și la nivel european, în special în Germania, unde sunt implementate numeroase parcuri solare.

„Operatorul de transport și sistem Transelectrica are pregătite măsuri pentru perioada următoare, având în vedere că, anul acesta, atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici celeborează Paștele în aceeași perioadă”, a menționat Virgiliu Ivan, Directorul Dispecerului Energetic Național, într-o conferință organizată la finalul lunii martie.

Ivan a detaliat pregătirile Sistemului Electroenergetic Național pentru a răspunde eficient provocărilor ce ar putea apărea în contextul unui meteo pozitiv, cu o producție mare de energie din surse fotovoltaice, combinată cu o cerere scăzută din partea consumatorilor.

„Ne pregătim și căutăm soluții optime. Datorită coincidării sărbătorilor pascale pentru creștini, s-a constituit la nivel european o echipă care se ocupă de operarea Sistemului Electroenergetic interconectat, implicând toți operatorii de transport și sistem din Europa, precum și organizația ENSTO-E (rețeaua europeană a transportatorilor de electricitate). În ultimii ani, tendința a fost de instalare a tot mai multor centrale fotovoltaice, ceea ce a dus la o creștere a puterii instalate la prosumatori nu doar în România, ci și în întreaga Europă”, a adăugat Ivan.

În cel mai nefavorabil scenariu, unde vremea se prezintă extrem de favorabilă în zilele de Paște, cu o radiație solară mare, provocările anticipate vor necesita o gestionare specializată din partea Transelectrica.

  • „Vă ofer o cifră relevantă pentru analiza acestui scenariu: în România, se estimează un consum minim de 2.000 MW. Spre exemplu, anul trecut, în prima zi de Paște, consumul a fost de 2.700 MW, iar anul acesta anticipăm un consum și mai redus, având în vedere că puterea instalată la prosumatori a crescut cu aproximativ 1.000 MW.
  • Din acest motiv, luăm în considerare toate aspectele și scenariile posibile și ne pregătim cu minuțiozitate pentru această perioadă, colaborând strâns atât cu instituții din România, cât și cu partenerii europeni”, a conchis Virgiliu Ivan.

Distribuitorii au anunțat deja producătorii de energie solară să participe la echilibrarea rețelei

Până acum două săptămâni, discuțiile privind această problemă erau mai mult teoretice, dar prognoza meteo de la ANM a confirmat așteptările, arătând că de Paști va fi cald și însorit.

Operatorii de rețea au trimis notificări producătorilor de energie solară cu privire la necesitatea participării lor în reglajul rețelei în perioada 17 – 23 aprilie.

Aceasta se întâmplă în contextul unui consum ce va atinge un minim istoric în zilele de Paște, ceea ce ar putea amenința echilibrul între producție și consum, sporind tensiunea în rețea, conform publicației e-nergia.ro.

Sistemul energetic românesc are nevoie de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj pentru a menține echilibrul

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat, de asemenea, preocupările existente în sector în privința echilibrării producției și consumului de electricitate în perioada de sărbătoare.

  • „Pot apărea diferite provocări pentru sistemul energetic național, care este în continuare destul de rigid, mai ales atunci când există un surplus de producție.
  • Am avut discuții cu Dispeceratul Energetic Național. Aceasta nu este doar o provocare în România, ci și în întreaga Europă, deoarece, în mod obișnuit, în weekenduri și în zilele festive, cum sunt cele pascale, consumul este mai redus. Dacă se produce și multă energie, iar vremea este favorabilă, atunci putem avea preocupări legate de rigiditatea sistemului.
  • Așadar, avem nevoie de flexibilitate prin investiții în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cum ar fi Tarnița – Lăpuștești, pentru a putea valorifica energia atunci când este cel mai necesară, în special în timpul vârfurilor de consum”, a afirmat Burduja.

Experții europeni caută soluții pentru echilibrarea sistemului

Îngrijorările privind menținerea echilibrului sistemului în zilele de Paște sunt și la nivel european, în special în Germania, care a dezvoltat un număr mare de parcuri fotovoltaice în ultimii ani.

„Este posibil să apară pene de curent în timpul sărbătorilor? Această îngrijorare este discutată, deoarece cererea scăzută în zilele însorite de sărbătoare ar putea cauza dezechilibre”, conform celor raportate de publicația germană Handelsblatt.

Instalațiile solare din Germania creează o provocare semnificativă: multe dintre ele nu pot fi controlate eficient. Această situație poate genera un excedent nesupravegheat de energie solară.

Autoritățile și companiile relevante sunt preocupate de posibilitatea ca, într-o zi însorită, să se genereze o cantitate de energie solară ce depășește capacitatea de consum și export. Aceasta este o problemă care se poate materializa în zilele de sărbătoare din primăvară sau vară, când consumul de electricitate este reduse.

Într-o astfel de situație, atunci când excedentul de energie devine prea mare, panourile solare ar putea necesită deconectarea de la rețea. Deoarece doar o parte dintre aceste instalații pot fi gestionate de la distanță, este posibil să fie necesară deconectarea întregului sistem de distribuție conectat la aceste panouri, provocând astfel o pană de curent pentru toți utilizatorii conectati la acea rețea.

Îngrijorarea a devenit mai acută din cauza recentului boom solar. În 2024, Germania a instalat un milion de panouri solare cu o capacitate totală de aproximativ 16 GW, comparativ cu sistemul energetic al României, care are o capacitate de 18 GW.

Recomandari
Show Cookie Preferences