Trump pregătește un pachet de arme de peste 100 de miliarde de dolari pentru Arabia Saudită

Trump pregătește un pachet de arme de peste 100 de miliarde de dolari pentru Arabia Saudită
Dronă MQ-9B SeaGuardian. Sursă foto: General Atomics Aeronautical Systems

Statele Unite intenționează să ofere Arabiei Saudite un pachet de arme în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, conform declarațiilor a șase surse informate citate de Reuters. Anunțul este așteptat să fie făcut în timpul vizitei președintelui american Donald Trump în Orientul Mijlociu din luna mai.

Această propunere survine după ce administrația fostului președinte Joe Biden a încercat, fără succes, să finalizeze un pact de apărare cu Riadul, parte a unei strategii mai ample pentru normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudita și Israel.

Oferta administrației Biden includea acces la arme avansate din SUA, în schimbul suspendării achizițiilor de armament din China și restricționării investițiilor Beijingului. Reuters nu a putut verifica dacă propunerea administrației Trump va conține cerințe similare.

Reprezentanții Casei Albe și cei ai guvernului saudit nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

„Colaborarea noastră de apărare cu Arabia Saudită este mai puternică ca niciodată”

Un oficial din domeniul apărării din SUA a afirmat că „relația noastră de apărare cu Regatul Arabiei Saudite este mai puternică ca niciodată sub conducerea președintelui Trump. Continuarea colaborării noastre în domeniul securității rămâne un aspect esențial al parteneriatului, și vom continua să sprijinim Arabia Saudita în nevoile lor de apărare.”

În primul său mandat, Trump a subliniat că vânzările de arme către Arabia Saudita sunt benefice pentru economia americană.

Lockheed Martin se așteaptă să ofere o serie de sisteme avansate de armament, inclusiv avioane de transport C-130, a declarat două surse pentru Reuters. De asemenea, se preconizează livrarea de rachete și radare.

RTX Corp, cunoscut anterior sub numele de Raytheon Technologies, va avea un rol semnificativ în acest pact, care va include și bunuri de la alți mari furnizori de apărare din SUA, precum Boeing Co, Northrop Grumman Corp și General Atomics, conform declarațiilor a patru surse.

Majoritatea surselor au solicitat să rămână anonime din cauza sensibilității subiectului.

RTX, Northrop și General Atomics au refuzat să comenteze, iar Boeing nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Un purtător de cuvânt al Lockheed Martin a menționat că tranzacțiile legate de vânzările internaționale de armament sunt regizate de guverne, iar întrebările ar trebui adresate guvernului american.

Tipurile de arme solicitate de Arabia Saudită

Reuters nu a reușit să clarifice câte dintre aceste propuneri sunt complet noi, în condițiile în care multe sunt în discuție de ceva vreme, conform celor doua surse. Arabia Saudită, de exemplu, a solicitat informații referitoare la dronele General Atomics încă din 2018. În ultimul an, un acord pentru dronele MQ-9B SeaGuardian, precum și alte aeronave de la General Atomics, în valoare de 20 de miliarde de dolari, a început să se concretizeze.

Mai mulți directori din industria de apărare iau în considerare călătorii în regiune ca parte a delegației, potrivit a trei surse.

SUA au avut o relație de lungă durată în vânzarea de arme către Arabia Saudită. În 2017, Trump a propus vânzări de aproximativ 110 miliarde de dolari către această țară din Orientul Mijlociu, una dintre cele mai dezvoltate din lume.

Până în 2018, doar 14,5 miliarde de dolari din aceste vânzări fuseseră inițiate, iar Congresul a început o dezbatere asupra acordurilor în contextul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Biden a instituit o interdicție pentru vânzările de arme către Arabia Saudită

În 2021, sub administrația Biden, Congresul a instituit o interdicție asupra vânzărilor de arme ofensive către Arabia Saudită din cauza asasinării lui Khashoggi și pentru a exercita presiuni asupra regatului să înceteze războiul din Yemen, care a provocat victime civile.

Potrivit legislației americane, marile acorduri internaționale de armament trebuie să fie revizuite de membrii Congresului înainte de a fi confirmate.

Administrația Biden a început să relaxeze poziția față de Arabia Saudită în 2022, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, care a impactat aprovizionarea globală cu petrol. Interdicția asupra vânzărilor de arme ofensive a fost ridicată în 2024, pe măsură ce Washingtonul a început o colaborare mai strânsă cu Riadul în lumina atacului Hamas din 7 octombrie, pentru a crea un plan postbelic pentru Gaza.

Trei surse au indicat că se așteaptă să se discute o potențială înțelegere în privința avioanelor F-35, produse de Lockheed, pentru care Arabia Saudită a manifestat interes de-a lungul timpului, însă șansele ca un astfel de acord să fie semnat în timpul vizitei sunt considerate reduse.

Statele Unite se angajează să asigure că aliatul său apropiat, Israelul, primește armament american superior față de cel al statelor arabe, oferindu-i astfel un „avantaj militar calitativ” în raport cu vecinii săi. Israelul deține avioane F-35 de nouă ani, având mai multe escadrile în dotare.

Recomandari
Show Cookie Preferences