Un nou serial de streaming ne reamintește că „Democrația este frumoasă. Îți oferă chiar și posibilitatea să o distrugi”. Merită să fie vizionat?

Un nou serial de streaming ne reamintește că „Democrația este frumoasă. Îți oferă chiar și posibilitatea să o distrugi”. Merită să fie vizionat?
Actorul italian Luca Marinelli într-o secvență din serialul „Mussolini: Son of the Century”, FOTO: SkyShowtime

Un serial recent lansat în streaming aduce în prim-plan evenimentele istorice, transformându-le ușor pentru a atrage atenția publicului. Deși un istoric consideră că acesta conține inexactități istorice, merită vizionat datorită lecțiilor despre pericolele autoritarismului și fragilitatea democrației.

Serialul intitulat "Mussolini: Son of the Century" a avut premiera la ediția trecută a Festivalului Internațional de Film de la Veneția și a început difuzarea pe Sky Atlantic în luna ianuarie. Recent, a fost adăugat și pe platforma de streaming SkyShowtime, care a fost lansată în România și în majoritatea piețelor europene în februarie 2023.

Recenziile pentru acest serial italian sunt în general favorabile. De exemplu, The Telegraph compară producția cu un Peaky Blinders italian, în timp ce Deadline menționează cum serialul ilustrează ascensiunea banalității răului. THR se întreabă dacă "Son of the Century" este cel mai bun serial al anului.

Este important de menționat că nu toți criticii sunt la fel de impresionați. O recenzie din The Independent consideră serialul ca fiind unul care nu trebuie neapărat urmărit, dar care nu este în mod necesar slab. Pe IMDb, serialul are o notă medie de 8,2 / 10, dar cu un număr relativ mic de recenzii, în jur de 1.800.

John Foot, un istoric de la Universitatea din Bristol specializat pe istoria modernă a Italiei, susține că "Mussolini: Son of the Century" merită să fie inclus în lista serialelor de urmărit, indiferent de opinia criticilor. Foot a studiat fascismul italian și a analizat arhivele și discursurile dictatorului Mussolini, care a condus Italia între 1922 și 1943.

Iată care sunt argumentele sale:

Serialul abordează ascensiunea lui Mussolini la putere

"Son of the Century" explorează evoluția fascismului italian și consolidarea acestuia în perioada 1919-1925. Un aspect remarcabil este interpretația lui Luca Marinelli, un actor italian foarte apreciat, care joacă rolul principal.

Marinelli este prezent pe parcursul celor 8 ore de serial, adesea în prim-plan, uneori interacționând chiar cu spectatorul. Performanța sa este cu adevărat impresionantă, iar actorul a trebuit să se îngrașe pentru a reda personajul, asemănarea avec Mussolini fiind notabilă.

"În plus, suntem copleșiti de un val de cuvinte, discursuri și monologuri, multe dintre ele inspirate din lucrările și discursurile lui Mussolini. Marinelli reușește să surprindă atât carisma, cât și brutalitatea mesajelor dictatorului", subliniază Foot.

De asemenea, Foot menționează că la serial sunt folosite multe expresii italiene vulgare, și Marinelli reușește să surprindă cu forță umorul și vulgaritatea personajului său.

Serialul este bazat pe un roman de succes în Italia

Regizat de britanicul Joe Wright, serialul se bazează pe romanul istoric "M. Il figlio del secolo", scris de Antonio Scurati, care a câștigat Premiul Strega în 2019.

Approach-ul lui Scurati se bazează pe cercetări documentate, el reușind să transforme faptele istorice într-o poveste captivantă.

Cartea și cele trei volume ale seriei despre Mussolini au stârnit controverse în rândul istoricilor, unii considerând că simplifică prea mult anumite aspecte ale istoriei. Însă, alții apreciază stilul său ca fiind o modalitate inovatoare de a explora și comunica istoria, atrăgând astfel un public divers.

Serialul adaptează primul volum, începând cu formarea primei mișcări fasciste în 1919 și trecând prin evenimentele cheie din 1922, inclusiv "Marșul asupra Romei", până la discursul care marchează începutul consolidării puterii sale în 1925.

Mussolini: Son of the Century" transformă evenimentele istorice pentru a le face mai accesibile

"Este o poveste complexă, iar autorii seriei au reușit să facă această istorie mai accesibilă publicului larg. E natural ca, uneori, să existe simplificări sau modificări pentru a se adapta narațiunii. Aceste adaptări funcționează în general bine, dar istoricii vor observa, evident, abaterile de la faptele reale", afirmă Foot.

De exemplu, unele figuri din jurul lui Mussolini sunt folosite simbolic pentru a ilustra personalitatea dictatorului. Acest lucru este evident în portretizarea lui Margherita Sarfatti, care a avut un rol central în crearea cultului personal al lui Mussolini.

În viziunea lui Wright, Sarfatti este văzută ca o strategă care ajută la dezvoltarea viziunii politice a lui Mussolini, rolul ei fiind, deși exagerat, important pentru clarificarea narațiunii.

Serialul despre Mussolini ca avertisment pentru contemporani

Tonul serialului oscilează între momente întunecate și violente și elemente de umor, un echilibru dificil de realizat, dar reușit. Fiecare spectator va avea propriile impresii despre cum sunt prezentate anumite momente.

Una dintre prezentările care a generat controverse este cea a Marșului asupra Romei, dar Wright reușește să sublinieze violența fascismului ca element central al narațiunii.

"Este imposibil să nu observi relevanța contemporană a acestui serial, care este evident o oglindire a realităților actuale. Un mesaj puternic subliniat este că democrația este extrem de vulnerabilă. La un moment dat, Mussolini privește spre cameră și afirmă: ‘Democrația este frumoasă. Îți oferă chiar și posibilitatea să o distrugi’", concluzionează Foot.

De asemenea, serialul include o discuție despre semnificația „salutului roman” în fascism, o temă recent discutată în legătură cu un gest controversat al unei personalități publice.

Foot încheie spunând că serialul atrage atenția asupra responsabilității celor care au permis ascensiunea lui Mussolini și care au tolerat violentă și discursul său periculos.

"Serialul se termină abrupt, subliniind că cei care au ales să nu intervină au fost la fel de vinovați precum susținătorii dictatorului brutal", conchide istoric.

Sper că ai apreciat această ediție specială a rubrica Nerd Alert de weekend. Dacă vrei să vizionezi și ediția de duminica trecută, o poți găsi aici:

Recomandari
Show Cookie Preferences