VIDEO Când va începe circulația pe primele patru tronsoane ale autostrăzii Moldovei. Calendarul până pe 1 decembrie, prezentat de Grindeanu
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat vineri că cele patru tronsoane ale autostrăzii Moldovei, dintre Buzău și Focșani, vor fi disponibile pentru trafic „în jurul datei de 1 decembrie” a acestui an, cu primul tronson, lotul 4 de lângă Focșani, programat pentru deschidere pe 1 noiembrie 2024.
Sorin Grindeanu, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, a inspectat vineri progresele lucrărilor la Autostrada A7, pe tronsonul Buzău-Focșani, în apropierea Vadu Pașii, județul Buzău.
Cu această ocazie, Grindeanu a oferit detalii despre momentul în care românii vor avea acces la cele patru tronsoane ale autostrăzii A7.
„Se va deschide lotul 4 de lângă Focșani în jurul datei de 1 noiembrie, iar în decurs de o săptămână vor fi disponibile loturile 1 și 2, urmate de deschiderea drumului expres Craiova după o altă săptămână. La o săptămână după aceasta, lotul 3 va fi disponibil. Astfel, ne așteptăm ca toate cele patru loturi să fie funcționale până pe 1 decembrie”, a afirmat ministrul Grindeanu.
Acesta și-a exprimat recunoștința față de contractorii implicați, subliniind că termenele de deschidere au fost accelerate semnificativ.
„Termenele pentru loturile 1 și 4 erau stabilite pentru mai 2025, în timp ce loturile 2 și 3 aveau termen în decembrie 2025. Deci, am reușit să devansăm aceste termene cu un an pentru două dintre ele și cu șase luni pentru celelalte două”, a detaliat Grindeanu.
Ministrul a exprimat, de asemenea, optimism că anul viitor vor fi deschise și loturile spre nord, până la Pașcani.
Separat, Sorin Grindeanu a adăugat că în această toamnă vor fi deschiși și primii 15-16 km de la Pitești spre Curtea de Argeș din cadrul autostrăzii Pitești-Sibiu, lucrările fiind anticipate față de termenul estimat de decembrie 2025.
HARTĂ INTERACTIVĂ cu stadiul fiecărui tronson de pe A7
Autostrada „Moldovei” A7, ce va lega Ploieștiul de punctul de frontieră Siret, la nord de Suceava, se preconizează a fi un proiect simbolic la finalul anului, însă între angajamentele oficialilor și evaluările experților independenți există diferențe notabile.
Această autostradă reprezintă o rută de mare viteză, fiind în prezent în construcție pe o lungime de aproximativ 320 de kilometri din totalul de 440 km Ploiești – Siret. Lucrările se desfășoară de la intersecția cu A3, aproape de Ploiești, până la Pașcani.
Autostrada este cunoscută și sub numele de „coloana vertebrală” a infrastructurii rutiere din Moldova, având rolul de a străbate regiunea de la nord la sud, conectând-o cu Muntenia și având ca scop preluarea întregului trafic greu și de tranzit de pe DN2 (E85), unul dintre cele mai aglomerate și riscante drumuri naționale din România. Până în prezent, au fost deschise pentru trafic doar 16 km, care oferă o variantă ocolitoare pentru Bacău.