VIDEO: Victor Ponta dezvăluie motivele pentru care a ales să protejeze Belgradul în fața inundațiilor în 2014, lăsând satele românești afectate: „Am primit cetățenia sârbească pentru acțiunile mele”

VIDEO: Victor Ponta dezvăluie motivele pentru care a ales să protejeze Belgradul în fața inundațiilor în 2014, lăsând satele românești afectate: „Am primit cetățenia sârbească pentru acțiunile mele”
Victor Ponta. Foto: Inquam Photos / George Calin

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, sub sloganul „România pe primul loc”, a declarat miercuri, într-un podcast condus de Robert Turcescu, că a obținut cetățenia sârbească în 2018, ca urmare a unei acțiuni „extraordinare” de ajutorare. El a afirmat că a dat „ordin structurilor românești pentru a deschide valea de la Porțile de Fier”, cu scopul de a preveni inundațiile în Belgrad. Întrebat despre motivul pentru care a fost necesară această decizie, Ponta a explicat: „Pentru că partea românească se inunda. Și, într-adevăr, s-a întâmplat.”

În cadrul discuției, Victor Ponta a fost întrebat despre cetățeniile sale.

„Încă mai dețin două, trebuie să merg la Belgrad”, a spus el, menționând că intenționează să renunțe la cetățenia sârbească.

„Presa nu a aflat ce s-a întâmplat”

El a continuat și a explicat cum a obținut cetățenia sârbească.

„Mi s-a oferit cetățenia pentru că i-am ajutat într-o situație critică. Am ordonat deschiderea porților de la Porțile de Fier în timpul inundațiilor, prevenind astfel o catastrofă în Belgrad. A apărut doar o zonă afectată, dar dacă nu acționam, Belgradul ar fi avut de suferit”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat despre refractaritatea autorităților române la deschiderea valei de la Porțile de Fier, Ponta a răspuns că „îndepărtau pericolul de pe partea românească”.

„Așadar, da, s-a inundat. Dar am colaborat cu ISU, am relocat oameni și am acordat despăgubiri rapid. Presa nu a aflat nimic despre aceste măsuri”, a detaliat Ponta.

„Nu puteam sacrifica Belgradul pentru Dinescu”

El a menționat că în acele momente a fost afectată inclusiv o casă a poetului Mircea Dinescu.

„L-am inundat pe Dinescu pe atunci, dar am oferit despăgubiri, mai mult decât ar fi câștigat din activitatea sa de la Cetate,” a afirmat fostul premier.

Victor Ponta consideră că decizia sa de a proteja Belgradul a fost corectă.

„Este vorba despre Belgrad! Unde Iancu de Hunedoara a învins pe Mahomed Cuceritorul! Ar fi fost absurd să spun să inunde Belgradul pentru a salva crama lui Dinescu.”

El a ținut să sublinieze că după acest episod i-a fost acordată cetățenia sârbească, o hotărâre adoptată de Parlament: „La momentul acela, mă gândeam că nu voi mai face politică. Mi-a plăcut mult Belgradul și Serbia”.

Inundațiile din 2014: un episod marcant

În 2014, inundațiile devastatoare au dus la distrugerea sau inundarea a peste două mii de locuințe. În mai, gospodăriile din județele Dâmbovița și Argeș au fost grav afectate.

În aprilie 2014, Victor Ponta, pe atunci premier, a vizitat zonele afectate de inundații alături de alți oficiali. Într-un moment aparte, el a fost surprins adresându-se ministrei Apelor, Doina Pană, cu remarci nefericite: „Tu ce faci fă, Doina, aicea? Aveai chef de niște inundații?”.

Ulterior, Ponta a negat acuzațiile legate de presupusele sale comentarii.

Recomandari
Show Cookie Preferences