Vremea favorabilă ne oferă o oportunitate rară: Observați „Cometa Secolului” în România, zilele acestea, cu ochiul liber / Orele și direcția de observare

Vremea favorabilă ne oferă o oportunitate rară: Observați „Cometa Secolului” în România, zilele acestea, cu ochiul liber / Orele și direcția de observare
Cometa Tsuchinshan-Atlas (foto AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

O cometă dintr-o zonă îndepărtată a spațiului, care a fost vizibilă acum 80.000 de ani, poate fi observată cu ochiul liber în prezent, având în vedere prognoza bună a vremii. Unde trebuie să căutăm pe cer cometa Tsuchinshan–ATLAS? Ce semnificație are denumirea sa și cât de aproape s-a apropiat de Terra?

Potrivit Societății Astronomice Regale britanice, acest corp ceresc a fost denumit „cometa secolului”, datorită strălucirii sale impresionante și a vizibilității foarte bune.

Cometa Tsuchinshan–ATLAS a fost descoperită în 2023 de către două observatoare, de la care provine și numele ei: Tsuchinshan (China) și ATLAS (Africa de Sud). Tsuchinshan se traduce prin „muntele purpuriu”, iar ATLAS reprezintă „Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System.”

Cometa va rămâne vizibilă în săptămânile următoare, însă va deveni tot mai greu de observat pe cer spre sfârșitul lunii octombrie. Poate fi admirată cu ochiul liber în anumite zone, dar se recomandă folosirea unui binoclu sau a unui telescop pentru o experiență optimă.

Aceasta este cea mai strălucitoare cometă observată de pe Terra în ultimii ani, de la Neowise, care a fost vizibilă în 2020.

Când a ajuns la cea mai mică distanță de planeta noastră, cometa se afla totuși la o distanță considerabilă, de peste 70 de milioane de km.

Cometa își are originea în „norul lui Ort”, o vastă regiune plină cu bucăți de comete înghețate, rămase din formarea sistemului solar, având o coadă de aproximativ 30 milioane km lungime.

Impresionant este că această cometă a fost observată ultima dată pe Pământ în perioada în care oamenii de Neanderthal încă trăiau. În absența unor obstacole care să-i altereze traiectoria, Tsuchinshan-ATLAS își va continua orbita și nu se va apropia din nou de Pământ decât peste 80.000 de ani.

Cum să observați cometa Tsuchinshan–ATLAS

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) poate fi văzută slab cu ochiul liber și din România, în serile la apus, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Pentru a o observa, îndreptați-vă privirea începând cu ora 19.00 spre zona de cer unde a apus Soarele. Departe de orizont, pe măsură ce se întunecă, ar trebui să observați un astru foarte strălucitor punctiform, care este planeta Venus.

În partea dreaptă și sus față de Venus (în funcție de seara în care observați) va apărea un astru mai puțin strălucitor, arătând ca o linie difuză cu un capăt mai luminos, care reprezintă cometa.

Datorită diminuării strălucirii cometei, este indicat să o observați cât mai curând posibil.

Cometele – Ce sunt, unde se găsesc și fascinanta lor istorie

Cometele sunt printre cele mai fascinante corpuri cerești și majoritatea provin din regiunea cunoscută sub numele de Norul lui Ort, având nevoie de mii sau chiar milioane de ani pentru a finaliza o orbită în jurul Soarelui. Un alt grup semnificativ de comete provine din centura Kuiper, aceste comete fiind denumite „scurt-periodice”, întrucât ciclurile lor orbitale nu depășesc 200 de ani.

Centura Kuiper este zona din sistemul solar cu cele mai multe planete pitice, având o întindere vastă: de la orbita lui Neptun până la distanța de 50 de unități astronomice față de Soare (7,5 miliarde km).

Cuvântul „cometă” are originea în grecescul „kometes”, care înseamnă „pletos”. Aceste obiecte cosmice sunt rămășițe de la formarea sistemului solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani, având o compunere din praf, apă înghețată și dioxid de carbon.

Pe măsură ce cometele se apropie de Jupiter în drumul lor către Soare, ele încep să se dezghețe. Căldura solară vaporizează gheața, formând un halou de gaze și praf около ядра комети. Aproape de orbita lui Marte, cometele dezvoltă cozi lungi și spectaculoase, uneori de milioane de kilometri.

Cozile cometei sunt orientate întotdeauna spre direcția opusă Soarelui datorită vântului solar. Praful este împins de razele solare, creând o coadă strălucitoare, albă, în timp ce vaporii mai mici sunt împinși de particulele din vântul solar, generând o coadă dreaptă, albăstruie care este mai puțin luminoasă.

Neil deGrasse Tyson afirmă despre comete: „Cometele sunt bulgării cosmosului, de regulă având dimensuni de câțiva kilometri și fiind formate din gheață, praf, gaze înghețate și diverse particule. Unele dintre ele pot fi chiar asteroizi acoperiți de gheață care nu s-a evaporat complet. Pentru a distinge între un asteroid și o cometă, trebuie să cunoaștem locul unde s-au format și actuala lor poziție.”

Oamenii au fost fascinați de comete de-a lungul mileniilor, existând date despre apariția lor pe cer în cronici chinezești de acum 4.000 de ani, între anii 2100 și 250 î.Hr.

Cea mai cunoscută cometă este Halley, care trece pe lângă Terra o dată la 75-76 de ani, având parte de un mare interes public în 1986, când au fost realizate fotografii cu echipamente moderne.

Astronomul Edmond Halley a fost primul care a observat că această cometă are o orbită periodică, prezicând corect revenirea ei lângă Terra în 1758. Cele mai vechi relatări despre cometă datează de acum 2.200 de ani, menționată și pe Tapiseria de la Bayeux, celebra pânză brodată care ilustrează evenimentele ce au dus la cucerirea normandă a Angliei, acum aproape un mileniu. Oamenii vor mai putea vedea cometa Halley din nou în 2061.

Edmond Halley este recunoscut ca primul astronom care a realizat că stelele se mișcă. Aceasta descoperire a avut loc în 1718, când a comparat poziția stelei Arcturus pe hărțile astronomului grec Hipparh, cu poziția acesteia la începutul secolului XVIII.

NASA a desfășurat mai multe misiuni pentru a studia comprehenziv cometele, începând cu misiunea Deep Space 1, care a ajuns la cometa Borrelly în 2001. De asemenea, imaginile remarcabile au fost obținute de sondele Rosetta și Philae cu cometa Churyumov-Gerasimenko.

Hale – Bopp, Shoemaker-Levy 9, Tempel 1 și ISON sunt doar câteva dintre cele mai celebre comete.

Recomandari
Show Cookie Preferences