Vremea rece și uscată: un factor declanșator pentru psoriazis. Iată alții 6 factori și metode de gestionare a afecțiunii.

Vremea rece și uscată: un factor declanșator pentru psoriazis. Iată alții 6 factori și metode de gestionare a afecțiunii.
Atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol în dezvoltarea psoriazisului, spun medicii. Cu tratament adecvat, boala poate fi ținută sub control Sursa foto: Shutterstock

Aproximativ 125 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de psoriazis. Conform datelor statistice, până la 3% din populația globală se confruntă cu această afecțiune dermatologică, care este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind una dintre cele mai importante boli cronice necontagioase, alături de afecțiuni precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare și unele afecțiuni respiratorii. Psoriazisul este o condiție care poate manifesta crize în întreaga viață, cauzate de o supraactivitate a sistemului imunitar. Descoperă care sunt factorii care pot provoca recăderi psoriazice și cum poți să-i eviți.

Această boală cronică se caracterizează printr-o regenerare accelerată a celulelor cutanate. În mod obișnuit, celulele pielii se reînnoiesc în 28-30 de zile, însă la persoanele cu psoriazis, acest proces se finalizează în doar 3-4 zile. Această accelerare duce la formarea unor plăci cutanate îngroșate, de nuanță roz, acoperite cu cruste alb-sidefii.

Psoriazisul afectează aproximativ 1 din 50 de indivizi, conform Asociației Dermatologilor Britanici, care subliniază că această afecțiune poate apărea la orice vârstă, de la adolescență până la bătrânețe, însă este rar întâlnită la copiii foarte mici.

În SUA, peste 8 milioane de persoane trăiesc cu psoriazis, atrage atenția Fundația Națională de Psoriazis din Statele Unite, iar în România, Societatea Română de Dermatologie a informat recent că țara noastră se numără printre primele în Europa, cu aproximativ 400.000 de persoane afectate de această maladie. Aproximativ 20-30% dintre acești pacienți dezvoltă și artrită psoriazică, care, în timp, poate provoca leziuni articulare severe și deformări ce pot conduce, adesea, la handicap.

Factorii ascunși ce pot intensifica psoriazisul

Psoriazisul este clasificat ca una dintre numeroasele boli inflamatorii mediate imun (IMID), fiind o boală autoimună. Este considerat că atât predispoziția genetică, cât și factorii de mediu contribuie la dezvoltarea sa. Cert este că, odată ce sistemul imunitar este activat, acesta devine hiperactiv, ceea ce determină o inflamație cronică ce accelerează procesul de reacție al celulelor pielii.

Unii factori declanșatori pot agrava simptomele sau pot provoca erupții. Specialiștii din SUA au realizat un top 7 al acestor factori.

Printre acești factori declanșatori se numără:

Tratamentul cu lumină ultravioletă poate ameliora simptomele

Pentru multe persoane cu psoriazis, terapia cu lumina ultravioletă (UV) oferă beneficii notabile. Expunerea la lumina UV, fie că provine din soare sau din surse artificiale, poate îmbunătăți simptomele. Cu toate acestea, pentru alții, lumina UV poate agrava boala.

Totuși, această formă de lumină este utilizată ca tratament pentru psoriazis. Fototerapia, așa cum este denumită terapia cu lumină, folosește adesea lumina ultravioletă (UV) pentru a reduce inflamația și a încetini formarea celulelor pielii. Medicii dermatologi o recomandă mai ales pacienților care experimentează mâncărime, piele solzoasă sau roșie. De asemenea, un medic poate sugera combinarea acestei terapii cu o cremă prescrisă.

Terapia cu lumină ultravioletă B (NB-UVB) este cea mai frecvent utilizată formă de fototerapie. Aceasta poate fi aplicată pentru tratamentul psoriazisului, având în vedere că doza inițială va depinde de tipul de piele. NB-UVB este mai eficientă atunci când este realizată de două sau trei ori săptămânal. După curățarea pielii, pot fi efectuate ședințe de întreținere săptămânal. Un studiu din 2017 a evidențiat că aproximativ 75% dintre persoanele care au primit tratamente NB-UVB au raportat o remisiune a psoriazisului sau simptome minime. De asemenea, aceștia au folosit mai puține creme prescrise. Tratamentele cu NB-UVB pot fi și mai eficace atunci când sunt combinate cu tratamente topice, cum ar fi analogi ai vitaminei D și corticosteroizi.

Există și terapia cu lumina ultravioletă B de bandă largă (BB-UVB), o formă mai veche decât NB-UVB, considerată mai puțin eficientă. Această terapie UVB țintită este aplicată pe zone mici ale corpului, având ca rezultat o curățare mai rapidă a pielii, fiind indicată atunci când psoriazisul afectează mai puțin de 10% din corp.

Terapia cu ultraviolete A (PUVA), utilizată împreună cu un medicament care crește sensibilitatea la lumină, este foarte eficientă, dar nu este uzual folosită.

Psoriazisul: Mai mult decât o simplă afecțiune cutanată

Psoriazisul are implicații ce depășesc afecțiunea dermatologică, afectând aspecte psihosociale, profesionale și economice. Statisticile indică faptul că 30% dintre persoanele afectate au artrită psoriazică, o condiție inflamatorie a articulațiilor care poate genera durere și leziuni articulare. Intensitatea durerii poate varia, dar de obicei este mai pronunțată dimineața și după perioadele de odihnă. Persoanele cu artrită psoriazică pot simți articulațiile fierbinți și umflate, și pot raporta rigiditate în partea inferioară a spatelui. Aproximativ 46% dintre cazurile severe de psoriazis pot dezvolta diabet, iar 58% pot suferi de probleme cardiace.

Potrivit dermatologilor din România, 60% dintre pacienți experimentează episoade depresive, iar un bolnav din 3 a raportat gânduri suicidale la un moment dat. De asemenea, 50% dintre pacienți observă o calitate scăzută a vieții din cauza discriminării la locul de muncă, iar frustrarea cauzată de boală afectează adesea relațiile cu familia și prietenii. Deși psoriazisul este o boală cronică fără vindecare, aceasta poate fi gestionată eficient prin tratamente adecvate și ajustări în stilul de viață.

Recomandari
Show Cookie Preferences