Amânarea primului zbor al rachetei New Glenn de la Blue Origin
Zborul inaugural al New Glenn, racheta emblematică a companiei Blue Origin, care era programat să decoleze de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida, a fost amânat, conform informațiilor transmise de AFP.
Lansarea, inițial planificată pentru ziua de vineri, a fost reprogramată pentru luni, ora locală 01:00 (08:00 în România), în urma unei amânări de două zile.
Compania a explicat că „condițiile maritime nu sunt încă favorabile pentru aterizarea boosterului” pe o platformă situată pe Atlantic.
Primul zbor al New Glenn, o rachetă de 98 de metri înălțime, echivalentul unei clădiri cu 30 de etaje, este așteptat să marcheze o etapă importantă pentru compania fondată de Jeff Bezos și, potențial, pentru sectorul privat al industriei spațiale.
Potrivit directorului general al Blue Origin, David Limp, obiectivul principal al acestei lansări este „să atingă orbita. Orice deviere de la acest obiectiv va fi considerată un bonus.”
Deși Blue Origin, deținută de fondatorul Amazon, a transportat turiști în spațiu timp de câțiva ani cu racheta sa mai mică New Shepard, compania nu a realizat încă o lansare pe orbită.
Cu racheta New Glenn, care este mai mare și mai puternică, Blue Origin își propune să concureze cu principalul său rival, compania SpaceX, fondată de Elon Musk.
SpaceX a dominat piața spațială timp de ani de zile, cu rachetele sale Falcon 9 și Falcon Heavy, și este în prezent în curs de dezvoltare a celei mai mari rachete inventate vreodată: Starship.
Anul trecut, SpaceX a realizat mai mult de jumătate din lansările globale de rachete. De asemenea, compania deține aproximativ două treimi din totalul sateliților prezenți pe orbită, datorită constelației Starlink, având în prezent 6.370 de sateliți activi pe orbita joasă a Pământului, conform celor mai recente date de la CelesTrak.
Între timp, Amazon, compania cofondată de Jeff Bezos, are planuri de a lansa pe orbită 3.000 de sateliți în cadrul „Proiectului Kuiper.”
Rivalitatea dintre Blue Origin și SpaceX ar putea aduce beneficii întregului sector spațial, oferind mai multe opțiuni de lansare și flexibilitate pentru NASA și alte agenții în desfășurarea misiunilor lor.