Avion Boeing vândut, destinat Chinei, s-a întors în SUA din cauza tarifelor impuse de Trump

Avion Boeing vândut, destinat Chinei, s-a întors în SUA din cauza tarifelor impuse de Trump
Xiamenair Boeing 737-800. Credit line: Zoonar/Markus Mainka, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Un avion Boeing, destinată unei companii aeriene din China, a revenit duminică la centrul de producție al fabricantului american de avioane, victimă a războiului tarifelor vamale inițiat de președintele Donald Trump, conform unei reportaje Reuters.

Modelul 737 MAX, destinat Xiamen Airlines, a aterizat pe Boeing Field din Seattle sâmbătă la ora locală 18:11 (duminică, 04:11 ora României), a declarat un martor Reuters. Avionul purta simbolurile companiei Xiamen.

Acest avion, care a realizat opriri pentru realimentare în Guam și Hawaii în timpul unei călătorii de 8.000 km de întoarcere, făcea parte dintr-un lot de avioane 737 MAX care așteptau în centrul de finalizare Boeing din Zhoushan pentru ultimele lucrări și livrarea către un transportator chinez.

Decizia ca avionul să revină în SUA nu este clar atribuită unei părți specifice.

În această lună, Trump a crescut tarifele de bază pentru importurile din China la 145%. Ca reacție, China a impus tarife de 125% pentru produsele americane.

O companie aeriană din China care primește un avion Boeing ar putea fi afectată grav de aceste tarife, având în vedere că valoarea de piață a unui 737 MAX nou se estimează la aproximativ 55 de milioane de dolari, conform unei firme de consultanță în aviație.

Revenirea modelului 737 MAX, cel mai bine vândut avion Boeing, reprezintă un nou indiciu al perturbărilor în livrările de aeronave noi din cauza anulării scutirii de taxe vamale, care a fost în vigoare timp de decenii în sectorul aerospațial.

Conflictele comerciale și problemele cu livrările apar în contextul în care Boeing caută să se redreseze după aproape cinci ani de blocaj al importurilor pentru avioanele 737 MAX, însoțite de o serie de dificultăți comerciale.

Recomandari
Show Cookie Preferences