Ce a determinat Cluj-Napoca să devină cel mai costisitor oraș din România? Este recomandabil să te muți aici? Ce spun experții din piața rezidențială despre creșterea prețurilor locuințelor

Ce a determinat Cluj-Napoca să devină cel mai costisitor oraș din România? Este recomandabil să te muți aici? Ce spun experții din piața rezidențială despre creșterea prețurilor locuințelor
Imagine cu statuia ecvestra a lui Matei Corvin din Piata Unirii, Cluj-Napoca, Foto: AGERPRES

Cluj-Napoca a ajuns să fie considerat cel mai scump oraș din România, atingând periodic noi recorduri locale. Multe dintre proprietățile disponibile pe piață au prețuri atât de ridicate încât acestea devin subiect de discuție în mass-media.

Cât costă să devii proprietar sau chiriaș în Cluj-Napoca? Care sunt zonele cu cel mai mare potențial și ce explicații aduc unii actori din piața rezidențială locală pentru prețurile locuințelor? Toate acestea le poți descoperi în articolul de mai jos.

Prețurile locuințelor sunt cu 60% mai mari comparativ cu Capitala la fiecare metru pătrat

În luna trecută, apartamentele din Cluj-Napoca s-au vândut cu un preț mediu de 3.157 euro/mp util, conform analizei realizate de Imobiliare.ro. Cei care au decis să cumpere în martie au plătit cu aproximativ 17% mai mult decât cei care și-au achiziționat o locuință la începutul primăverii anterioare.

Prețul mediu din orașul de pe Someș depășește cu 74% media națională și cu 58% valoarea înregistrată în Capitală.

Locuințele noi sunt oferite la un cost mediu de 3.203 euro/mp util, iar apartamentele vechi sunt disponibile pentru achiziție la prețul de 3.150 euro/mp util.

Pe parcursul anului 2024, locuințele din Cluj-Napoca s-au scumpit cu 15%, existând în medie aproximativ doi potențiali cumpărători pentru fiecare proprietate disponibilă. În zonele cele mai costisitoare ale orașului – centru, Andrei Mureșanu, Bună Ziua – prețurile apartamentelor au crescut cu până la 10% într-o perioadă de un an.

În primul trimestru al acestui an, valoarea medie a creditului ipotecar accesat de clujeni prin intermediul brokerilor de la Imobiliare.ro a fost de 95.373 euro, ceea ce reprezintă o creștere de 22% comparativ cu aceeași perioadă din 2024.

De asemenea, rata medie lunară plătită de noii proprietari a fost mai mică decât în anul precedent, ajungând la 2.611 lei, aproximativ 525 euro.

Chiriile sunt mari, dar cresc într-un ritm mai lent decât prețurile apartamentelor

Chiriașii din Cluj-Napoca trebuie să plătească lunar, în medie, 550 euro pentru un apartament cu 2 camere, tipologia cea mai solicitată de către chiriași și cea mai răspândită pe piața locală. Un preț similar se regăsește și în capitală.

Dacă în cazul vânzărilor am observat o creștere de 15% în ultima perioadă, în cazul chiriilor avansul a fost de doar 6%. Pentru fiecare proprietate disponibilă pentru închiriere, s-au înregistrat în medie aprox. 2 potențiali chiriași.

Cele mai scumpe zone pentru chirie includ centrul orașului, Andrei Mureșanu și Mărăști, unde chiriile medii se situează între 600-700 euro/lună, cu creșteri anuale de până la 10%.

Prețurile locuințelor sunt semnificativ mai mici în restul județului, iar chiriile scad odată cu distanțarea de oraș

În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate din preț comparativ cu cele din Cluj-Napoca, prețul mediu pentru 2024 fiind de 1.664 euro/mp util, cu o creștere de doar 7% față de 2023.

Chiriile sunt, de asemenea, mult mai mici față de cele din Cluj-Napoca. Anul trecut, un chiriaș plătea în medie 390 euro lunar pentru un apartament.

Cum a ajuns Cluj-Napoca la prețuri atât de mari? Ce spun specialiștii despre atracția orașului?

Recent, Imobiliare.ro a organizat un eveniment dedicat profesioniștilor din domeniul imobiliar. La acest eveniment, mai mulți experți au dezbătut subiecte precum „Oportunități și provocări în imobiliare într-un mediu marcat de incertitudine.”

Întrebați despre motivele pentru care prețurile sunt atât de mari în Cluj-Napoca și despre atracția acestuia, specialiștii au oferit perspective variate.

Cluj-Napoca – orașul-comoară al României

Recomandari
Show Cookie Preferences