Falimentul producătorului filmelor „Matrix” și „Ocean’s Eleven” din cauza unui conflict cu un mare studio de la Hollywood

Falimentul producătorului filmelor „Matrix” și „Ocean’s Eleven” din cauza unui conflict cu un mare studio de la Hollywood
Keanu Reeves într-o secvență din filmul „The Matrix 4: Resurrections”, FOTO: Warner Bros. - Village Roadshow / AFP / Profimedia Images

Village Roadshow Entertainment Group, cunoscută pentru producția și finanțarea unor pelicule precum „The Matrix”, „Ocean’s Eleven”, „Joker” și „The Lego Movie”, a solicitat protecție conform legii falimentului din Statele Unite, conform celor raportate de revista Variety.

Compania a depus cererea luni la o instanță din Delaware. Această acțiune survine în urma unui litigiu extins și costisitor cu partenerul său istoric, Warner Bros., referitor la filmul The Matrix Resurrections.

Village Roadshow a intentat proces împotriva WB pentru violarea contractului, după ce studioul a lansat filmul pe platforma sa de streaming Max (fosta HBO Max) simultan cu premiera în cinematografe.

„Compania a beneficiat istoric de o colaborare profică în coproducție, cofinanțare și coproprietate cu WB, incluzând producția, deținerea și drepturile derivate din 89 de titluri – printre care și franciza Matrix – care au constituit majoritatea activităților debitorilor”, conform documentelor depuse luni.

„Arbitrajul cu WB a determinat compania să acumuleze peste 18.000.000 de dolari în taxe de judecată, prejudicii ce rămân aproape integral neachitate, și prezintă riscul unei decizii arbitrale care ar putea afecta grav situația financiară a companiei. Chiar și în cazul în care arbitrajul se va rezolva, compania consideră că relația de colaborare cu WB a suferit daune ireparabile, ceea ce constituie o pierdere semnificativă având în vedere că această relație a fost fundamentală pentru succesul său istoric în industria divertismentului”, se mai arată în documentele legale.

În timp ce numele marilor studiouri precum Warner Bros, Universal, Paramount sau Disney atrag atenția, ele acționează adesea doar ca distribuitori sau finanțatori principali ai filmelor, iar producția efectivă este realizată de studiouri mai mici sau case de producție, cum este Village Roadshow.

Ca multe alte case de producție, Village Roadshow s-a confruntat cu provocări din cauza contracției pieței provocate de pandemie și datorită grevei scenariștilor de la Hollywood, care a întârziat numeroase producții. Cu toate acestea, revista Variety subliniază că principalele probleme de lichiditate ale companiei sunt generate preponderent de disputa cu Warner Bros.

Înființată în 1997, Village Roadshow a produs peste 100 de filme, printre care se numără titluri precum Mad Max: Fury Road, Wonka și Ready Player One.

Recomandari
Show Cookie Preferences