Fisc descoperă o companie IT implicată în angajări ilegale / Amenda aplicată operatorului

Un operator din sectorul IT a fost sancționat cu 1 milion de lei de către inspectorii antifraudă, după ce s-a constatat că angajații acestuia au fost contractați ilegal.
„Inspectorii ANAF antifraudă au efectuat în intervalul februarie-martie 2025, un control la un operator economic din județul Iași, având ca obiect examinarea aplicării facilităților fiscale în domeniul IT și înregistrarea cheltuielilor necesare desfășurării activității economice.
În urma verificărilor, s-a descoperit că societatea în cauză a externalizat servicii către alte entități, care de fapt îndeplineau criteriile necesare angajării ca personal dependent. Inspectorii au reclasificat aceste raporturi ca relații de muncă, ceea ce a determinat și recalcularea contribuțiilor datorate la bugetul statului. Au fost stabilite sume suplimentare de plată în valoare de peste 1 milion lei”, conform unui comunicat al ANAF.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală inițiază constant acțiuni de control pentru a preveni și combate evaziunea fiscală, recomandând tuturor agenților economici respectarea legislației fiscale în vigoare.
ANAF identifică o fraudă de peste 15 milioane lei legată de mărfuri din China
De asemenea, în cadrul unui control efectuat la un operator economic din județul Suceava, inspectorii antifraudă au constatat că între 2019-2024 au avut loc 79 de operațiuni de import din China pentru bunuri din categoria „uz casnic și gospodăresc”, vânzarea acestora fiind realizată prin casele de marcat la prețuri semnificativ mai mici decât cele de pe piață.
Inspectorii DGAF au observat că operatorul a emis bonuri fiscale pentru mărfuri la prețuri derizorii, cu scopul de a ascunde vânzările, diminuând astfel stocul de marfă pentru produsele vândute, în realitate vânzarea realizându-se fără documentație, la prețul pieței către alți comercianți.
Pentru a determina situația fiscală exactă a societății investigate, inspectorii ANAF au solicitat analize de la alți operatori economici cu activitate similară, calculând adaosurile comerciale medii ponderate și reconsiderând ulterior tranzacțiile de vânzare cu amănuntul înregistrate de operator.
ANAF subliniază că prin aceste metode, societatea a căutat să-și reducă baza impozabilă pentru TVA și impozitul pe profit, provocând un prejudiciu bugetar de peste 15 milioane lei, pentru recuperarea căruia au fost sesizate organele de urmărire penală.
Sursa foto: Dreamstime