FOTO VIDEO Procesul rapid prin care Japonia a creat o gară utilizând imprimarea 3D în doar șase ore

FOTO VIDEO Procesul rapid prin care Japonia a creat o gară utilizând imprimarea 3D în doar șase ore
Cum a construit Japonia o gară imprimată 3D în șase ore. Credit line: Jiji Press / Jiji Press Photo / Profimedia

Compania de Căi Ferate West Japan Railway a reușit să construiască, în doar șase ore, o gară complet nouă într-o zonă izolată, prin intermediul tehnologiei de imprimare 3D. Aceasta va înlocui o structură din lemn, care a deservit navetiștii vreme de peste 75 de ani, conform publicației The Star.

Noua gară imprimată 3D este situată la stația Hatsushima dintr-un orășel de pe malul mării Arida, care are o populație de 25.000 de locuitori în prefectura Wakayama, în apropierea a două destinații turistice cunoscute, prefecturile Osaka și Nara. Stația este operată pe o linie unică, cu trenuri ce circulă de una până la trei ori pe oră, având aproximativ 530 de călători zilnic.

Componentele noii gări au fost realizate prin imprimare 3D în altă locație și asamblate pe teren la finalul lunii martie, ceea ce este considerat o premieră mondială de către operatorii feroviari.

Deși are un aspect mai apropiat de un adăpost decât de o gară, construirea acesteia prin metode tradiționale ar fi durat mai mult de două luni și ar fi implicat costuri de două ori mai mari, afirmă West Japan Railway.

Serendix, compania de construcții angajată pentru acest proiect, a menționat că procesul de imprimare a pieselor și întărirea acestora cu beton a durat o săptămână.

O structură inovatoare realizată într-o singură noapte

Imprimarea pieselor a fost efectuată într-o unitate din prefectura Kumamoto, situată în sud-vestul insulei Kyushu. Componentele au plecat din fabrică în dimineața zilei de 24 martie, fiind transportate apoi aproximativ 804 km nord-est la gara Hatsushima. „În mod obișnuit, construcția se desfășoară pe parcursul mai multor luni, dar trenurile nu opresc în fiecare noapte”, a declarat Kunihiro Handa, co-fondator al Serendix.

Camioanele cu piesele imprimate 3D au început să sosească în seara zilei de 25 martie. După plecarea ultimului tren din gară la ora 23.57, muncitorii au început asamblarea noii stații. În mai puțin de șase ore, piesele pretipărite, create dintr-un mortar special, au fost unite. Acestea au fost transportate pe camioane separate, iar o macara mare a fost utilizată pentru a le ridica și a le plasa în poziție, la câțiva metri de vechea stație. Noua gară, cu o suprafață de puțin peste 100 de metri pătrați, a fost finalizată înainte ca primul tren să sosească la ora 5.45. Clădirea are un design minimalist, alb, inclusiv elemente care reflectă specificitățile locale, cum ar fi o mandarină și un pește saic.

Lucrările rămase includ finalizarea interiorului, precum și instalarea echipamentelor, cum ar fi automate de bilete și cititoare de carduri de transport.

Data estimată de deschidere

West Japan Railway estimează că noua clădire va fi deschisă pentru utilizare în luna iulie.

Reprezentanții căilor ferate speră ca această stație să ilustreze cum se poate menține serviciul în zone îndepărtate prin intermediul noilor tehnologii și cu un număr redus de angajați.

„Considerăm că importanța acestui proiect constă în reducerea semnificativă a numărului total de persoane necesare,” a afirmat Ryo Kawamoto, președintele JR West Innovations, o unitate de capital de risc a operatorului feroviar.

Clădirea din lemn pe care noua gară o va înlocui a fost construită în 1948. Din anul 2018, aceasta a fost automatizată, similar cu multe stații mai mici din Japonia.

Recomandari
Show Cookie Preferences