INTERVIU: „Occidentul a putut învăța de la noi despre cum s-a format o economie alternativă în Rusia”, afirmă o voce a exilului rus ce avertizează că sancțiunile nu-l vor determina pe Putin să negocieze.

Fostul deputat din Duma de Stat, Dmitri Gudkov, care se află în exil și are o condamnare de 8 ani de închisoare în Rusia din cauza opoziției sale față de războiul din Ucraina, este o figură influentă care contestă regimul Putin. În cadrul unui interviu, Gudkov a exprimat scepticism că sancțiunile economice sau orice altă presiune dinspre SUA sau UE, în afară celor militare, îl vor determina pe liderul rus să renunțe la război. Gudkov a oferit totuși o notă optimistă, spunând că Rusia este prea slăbită pentru a se angaja într-un conflict cu statele NATO.
- Critica sa adusă Occidentului este că „Statele Unite și Europa nu au nicio considerare pentru prizonierii politici ruși”.
În martie 2018, Dmitri Gudkov, deputat în Duma de Stat al Rusiei (2011-2016) și membru al partidului „Rusiei Juste”, a anunțat formarea unui partid bazat pe „Inițiativa Civică”.
Liderii partidului au declarat că au ca obiectiv declarat o poziție „anti-Putin” și se vor lupta pentru demisia acestuia din funcția de președinte, precum și pentru încetarea conflictelor și ridicarea sancțiunilor. Formațiunea a fost ulterior redenumită „Partidul Schimbărilor”, însă Ministerul Justiției al Rusiei a considerat această decizie ilegală.
În 2021, Gudkov a fost nevoit să părăsească Rusia. Acum, el este unul dintre fondatorii Comitetului Anti-Război, care a fost creat pe 27 februarie 2022, la doar câteva zile după începerea invaziei în Ucraina. Comitetul a înființat mai multe grupuri de experți care încearcă să comunice cu partenerii internaționali pentru a aduce la cunoștință realitățile din Rusia și pentru a ajuta rușii care fug din calea războiului.
„Sancțiunile nu-l vor forța pe Putin să cedeze”
– Domnule Gudkov, ca fondator al Comitetului Anti-Război, care a fost înființat în februarie 2022, cât de aproape a ajuns organizația de obiectivele sale? A fost doar un scop simbolic? – Dmitri Gudkov: Nici coaliția occidentală nu a atins vreun obiectiv. Ar fi naiv să ne așteptăm ca acest Comitet să realizeze rapid ceea ce își propune, știind că nu are decât pârghii media la dispoziție. De aceea, prioritatea noastră este să ajutăm rușii care fug de efectele războiului.
De asemenea, oferim ajutor umanitar pentru Ucraina și am creat grupuri de experți care să ofere informații politicienilor din occident despre economia rusă, despre eficiența sancțiunilor impuse și despre cele care nu funcționează. Deși resursele Comitetului sunt limitate, avem o audiență de aproximativ 20-25 milioane de oameni.
– În prezent, cum percep partenerii europeni și americani informațiile pe care le furnizați relativ la realitățile din Rusia? – Unele sancțiuni chiar au efect, dar multe au fost favorable lui Putin. Deoarece economia rusă nu s-a prăbușit, cum spera Occidentul, aceștia au devenit mai atenți la opiniile și rapoartele noastre.
Vrem să informăm, le oferim tuturor informații despre cum a fost creată o economie alternativă în care rușii cumpără petrol folosind ruble și yeni.
– Este vreo forță politică reală în Rusia care să poată influența acum situația? – Într-o dictatură, opoziția nu poate exista, nu există instrumente pentru a face schimbări efective. Oponenții pot acționa doar în mediul media.
– Care este perspectiva negocierilor dintre Rusia și Statele Unite? Credeți că Trump va influența cumva atitudinea lui Putin? – Cred că asemenea poziții se pot schimba. Trump și alții susțin că Putin tergiversează negocierile, dar nimeni nu poate prezice ce va face.
Factori imprevizibili influențează această situație. Nu pot exista alianțe sau prietenii pe termen lung. Desigur, nu este clar ce instrumente ar avea Trump pentru a-l influența pe Putin.
„Singurul lucru care îl sperie pe Putin sunt armele din SUA”
– Unii experți ucraineni au afirmat că Putin se teme de Trump. Credeți că Vladimir Putin dorește să evite escaladarea situației din cauza posibilelor acțiuni ale președintelui SUA? – Da, Putin se teme. Ceea ce îl îngrijorează cel mai mult este ca Trump să înceapă să înarmeze Ucraina.
– Cum se explică decizia de a nu impune taxe comerciale Rusiei, așa cum s-a procedat în cazul altor țări? – Nu există o logică clară pentru această decizie. Aceste taxe afectează economia americană, iar comerțul dintre SUA și Rusia este irelevant comparativ cu cel cu Europa.
– Impozitele pe petrol sunt impuse, dar aceste măsuri nu sunt aplicate de economia chineză și indiană, care vor continua să cumpere petrolul rusesc.
„Statele Unite și Europa neglijează prizonierii politici ruși”
– Credeți că Trump are interese în Rusia? – Rusia reprezintă doar 2% din economia mondială. Interesele de afaceri sunt mult mai ușor de realizat în Europa.
– În ceea ce privește prizonierii politici din Rusia, ați spus că încercați să le oferiți suport. Martis că SUA ar avea vreun interes în eliberarea acestora? – Statele Unite și Europa nu au alegeri prea mari de a se ocupa de prizonierii politici ruși.
Dacă SUA vor să scoată un cetățean, vor negocia, dar foarte puțin probabil se vor implica pentru prizonierii politici ruși.
„Putin nu este pregătit pentru o confruntare directă cu NATO”
– Care este opinia dumneavoastră legată de aspiratiile teritoriale ale Rusiei? Există vreo probabilitate ca să existe o amenințare reală pentru Republica Moldova sau România? – Există o astfel de posibilitate, mai ales atunci când popularitatea lui Putin scade.
Anii anteriori demonstrează cum a acționat în Georgia sau cum a anexat Crimeea. Totuși, nu este pregătit pentru un război pe scară largă cu NATO.
– NATO nu va fi afectat direct de Putin, în opinia dumneavoastră? – Consider că nu. Mulți observatori au realizat că Rusia nu poate duce un conflict serios cu armata NATO, iar tulburările din Ucraina nu îi vor susține capacitatea.
Războiul cu Ucraina ar putea continua, dar este puțin probabil să se angajeze în conflicte cu statele membre NATO din cauza riscului de înfrângere.
– Uniunea Europeană are un rol important în susținerea Ucrainei, dar cât de eficient poate fi acest sprijin? – Este un proces complex și necesită mai mult timp pentru a construi capabilitățile necesare.
– Deși nu puteți observa anumite procese din Rusia, cum credeți că reacția populației s-a schimbat față de război? – Rușii nu simt impactul direct al războiului, ceea ce face ca situația să fie mai puțin acută pentru ei.
– Ce ne puteți spune despre percepția rușilor în comparație cu suferințele din Ucraina? – Rușii percep războiul diferit, mai ales că nu se confruntă cu moartea directă și devastarea. Majoritatea este influențată de propaganda care anunță înfrângerea inamicului.
– Ce așteptări aveți în legătură cu negocierile de pace? – Nu există condiții pentru o pace dreaptă și Putin nu pare să fie deschis la compromisuri.
– Care credeți că este obiectivul final al lui Putin în conflictul din Ucraina? – Scopul lui este să devină lider global, dar capacitățile sale nu se aliniază cu dorințele sale.
– Credeți că războiul se va încheia în termen de câțiva ani? – Este greu de prezis, dar Trump ar putea influența situația. Totuși, nu cred că va exista o pace justă.