Lideri internaționali și șefii marilor companii tehnologice se reunesc la Paris pentru a discuta viitorul inteligenței artificiale.

Lideri globali și directori de rang înalt din sectorul tehnologic s-au întâlnit luni la Paris pentru a anunța investiții noi în inteligența artificială (A.I.) și pentru a discuta modalitățile de implementare în siguranță a acesteia, în contextul creșterii opoziției față de reglementările criticate de mediul de afaceri, conform unui raport de la Reuters.
Comparativ cu întâlnirile anterioare din Marea Britanie și Coreea de Sud, interesul pentru restricționarea cercetărilor în domeniul A.I. a scăzut, având în vedere popularitatea în creștere a aplicațiilor precum ChatGPT, lansate în 2022.
Reuters evidențiază faptul că, în contextul în care președintele american Donald Trump elimină măsurile de protecție promovate de administrația anterioară, Uniunea Europeană se confruntă cu presiunea de a adopta o abordare mai flexibilă față de A.I. pentru a asigura competiția companiilor europene în tehnologie.
„Pentru a stimula creșterea economică, a crea locuri de muncă și a promova progresul, este esențial să permitem inovatorilor să inoveze, constructorilor să construiască și dezvoltatorilor să dezvolte,” a declarat Sam Altman, CEO al OpenAI, într-un editorial publicat în Le Monde înainte de summit.
Unii lideri europeni, inclusiv președintele Francez Emmanuel Macron, gazda evenimentului, își doresc ca noul Act privind A.I. al Uniunii Europene să fie implementat într-un mod care să susțină startup-urile locale.
„Riscul este ca unii să opteze pentru absența reglementărilor, ceea ce ar putea fi periculos. Pe de altă parte, există și riscul ca Europa să impună reglementări prea stricte,” a menționat Macron în fața presei din țara sa.
„Nu ar trebui să ne temem de inovație,” a adăugat Macron, având în vedere experiența sa anterioară ca bancher de investiții.
Noua administrație a Washingtonului își propune relaxarea reglementărilor în domeniul A.I.
Măsurile inițiale adoptate de Trump în domeniul A.I. subliniază divergențele în strategiile de reglementare între SUA, China și Uniunea Europeană.
Parlamentul European a votat anul trecut pentru aprobarea A.I. Act, prima setare cuprinzătoare a regulilor globale privind tehnologia. Companiile mari din tehnologie și capitala europeană fac apel pentru o aplicare mai ușoară a acestuia.
În același timp, compania chineză DeepSeek contestă supremația americană în A.I. prezentând două modele de inteligență artificială, inclusiv un chatbot, care se apropie de performanțele celor dezvoltate de firmele americane, fiind dezvoltat la costuri semnificativ mai mici.
Unul dintre rezultatele summitului de la Paris a fost formarea parteneriatului „Current AI,” care reunește țări precum Franța și Germania și companii din industrie, inclusiv Google și Salesforce.
Cu o investiție inițială de 400 de milioane de dolari, acest parteneriat va sprijini inițiative de interes public, cum ar fi dezvoltarea de seturi de date de înaltă calitate pentru A.I. și investiția în instrumente de tip „open-source.” Fondurile totale estimate pentru următorii cinci ani ar putea ajunge la 2,5 miliarde de dolari.
Martin Tisné, susținătorul inițiativei, a afirmat pentru Reuters că este crucial să se pună accent pe interesul public pentru prevenirea impactului negativ al sistemelor A.I., similar cu cel al rețelelor de socializare. „Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului,” a declarat el.
Franța aspiră să devină lider european în cercetările privind inteligența artificială
Președintele Emmanuel Macron a anunțat cu o zi înainte că Franța va prezenta, în cadrul summitului, investiții private în valoare de aproximativ 109 miliarde de euro.
„Dimensiunea acestei investiții de 100 de miliarde de euro garantează, într-o anumită măsură, suficientă ambiție pentru proiecte în Franța,” a declarat Clem Delangue, CEO al Hugging Face, o companie americană fondată de francezi ce promovează A.I. „open-source.”
Delangue a precizat că firma sa va dubla investițiile în Franța pentru a angaja un număr mai mare de specialiști și pentru a se concentra pe tehnologii precum robotica, deși suma exactă a investiției nu a fost comunicată.
Delegațiile discută, de asemenea, despre adoptarea unor declarații opționale privind reglementarea A.I. și energiile necesare pentru centrele de date asociate acesteia, în contextul schimbărilor climatice.
Îngrijorări legate de relaxarea reglementărilor în domeniul A.I.
Cu toate acestea, nu toate vocile prezente la Paris susțin o abordare mai permisivă în reglementarea A.I.
„Există o diferență majoră între modurile în care SUA și UE abordează reglementarea în acest moment,” a afirmat Brian Chen, director de politici la Data & Society, o organizație non-profit din SUA care analizează implicațiile sociale ale A.I.
„Mă îngrijorează faptul că ar putea exista presiuni din partea SUA și altor actori pentru a slăbi A.I. Act al UE și a reduce protecțiile existente,” a completat el.
De asemenea, liderii sindicali și-au exprimat temerile privind efectele A.I. asupra locurilor de muncă, inclusiv riscurile de a fi înlocuiți de tehnologie și necesitatea recalificării forțate.
„Avem motive să ne temem că acestea vor fi locuri de muncă slab remunerate și cu mai puține garanții,” a avertizat Gilbert F. Houngbo, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii.
La summit sunt așteptați să participe lideri politici importanți, precum vicepreședintele american JD Vance și vicepremierul chinez Zhang Guoqing. Macron se va întâlni cu Zhang luni și cu Vance marți, conform anunțului biroului președintelui francez.
De asemenea, directorii unor companii importante, precum Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet, și Sam Altman, CEO-ul OpenAI, vor susține discursuri.