Lucrătoarele sexuale din Italia primesc un cod de afaceri, marcând un pas către economie reglementată

Italia a introdus prima mențiune directă a prostituției în clasificarea activităților economice utilizată pentru colectarea de date și în scopuri fiscale, conform anunțului făcut vineri de către Institutul Național de Statistică din Roma, conform Reuters.
În contextul legal italian, prostituția este într-o zonă gri, fiind permisă oferirea de servicii sexuale, dar fără reglementări specifice. Organizarea lucrătorilor sexuali, cum ar fi în cadrul unui bordel, rămâne interzisă.
Lucrătorii din domeniul sexual sunt acum așteptați să utilizeze clasificarea activităților economice stabilită de autoritățile italiene pentru a obține un cod de TVA și a încerca să își regularizeze statutul.
Astfel, acești lucrători nu au, adesea, acces la drepturile prevăzute de Codul Muncii și nu pot declara veniturile sau plăti impozitele. Această situație contrastează puternic cu reglementările din alte state europene, precum Olanda și Germania, unde munca sexuală este reglementată.
Sistemul ATECO este util agențiilor guvernamentale și cercetătorilor pentru a clasifica activitățile în scopul elaborării de politici și analize economice. Acesta a fost actualizat anul acesta, cu noile coduri intrând în vigoare pe 1 aprilie.
Clasificarea lucrătorilor sexuali în Italia
Institutul Național de Statistică (ISTAT) a inclus lucrătorii sexuali în categoria serviciilor personale, care mai cuprinde și studiourile de tatuaje, aducând astfel o recunoaștere oficială unei industrii care a fost tradițional ascunsă.
ISTAT a menționat că lucrătorii sexuali puteau fi înregistrați și în clasificările anterioare ale sistemului ATECO, însă actualizarea din 2025 face referire directă la această categorie, conform noilor norme contabile ale Uniunii Europene.
Reglementările contabile ale UE menționează și activități ilegale în Italia, precum organizarea grupurilor de lucrători sexuali.
ISTAT a subliniat însă că, pentru clasificarea italiană, vor fi considerate doar activitățile legale în procesul de atribuire a codurilor ATECO.
Înregistrarea anterioară sub denumiri alternative
Un oficial familiarizat cu situația a afirmat că în Italia, lucrătorii sexuali s-au înregistrat de-a lungul timpului sub denumiri alternative, cum ar fi maseuză, pentru a-și formaliza activitatea.
Similar cu Grecia, guvernele italiene anterioare nu au reușit să combată economia subterană după cum dorea, într-o țară unde eludarea taxelor și impozitelor este adesea considerată o normă.
Cele mai recente date arată că economia 'gri' din Italia a atins o valoare de peste 200 de miliarde de euro (220 de miliarde de dolari) în 2022, echivalând cu aproximativ 10% din PIB-ul țării și înregistrând o creștere de 9,6% comparativ cu anul precedent.
Ernesto Maria Ruffini, fostul șef al Fiscului italian, și-a prezentat demisia în decembrie anul trecut, exprimându-și frustrarea cu privire la demonizarea politicienilor în ceea ce privește lupta împotriva evaziunii fiscale.
Deși Ruffini nu a făcut referire directă la nimeni, comentariile sale păreau a fi îndreptate către premierul Giorgia Meloni și vicepremierul Matteo Salvini, care l-au acuzat pe Ruffini că prejudiciază interesele italienilor.
Salvini a menționat anterior că își propune să elibereze „milioane de italieni care au fost ținuți ostatici mult prea mult timp de Agenția de Venituri”, iar Meloni a comparat inspecțiile fiscale pe micile afaceri cu extorcarea.