Măsuri pentru prevenirea penelor de curent de Paști: prosumatorii sunt solicitați să își oprească invertoarele, iar producția centralei nucleare de la Cernavodă poate fi redusă la 50%

Măsuri pentru prevenirea penelor de curent de Paști: prosumatorii sunt solicitați să își oprească invertoarele, iar producția centralei nucleare de la Cernavodă poate fi redusă la 50%
Rețea electrică. Foto: Dreamstime

Experții din cadrul Dispeceratului Energetic Național au implementat măsuri menite să mențină echilibrul sistemului energetic în perioada Paștelui, când se va înregistra o scădere a consumului de electricitate în întreaga Europă, în contrast cu o producție electrică crescută din surse fotovoltaice. Producția de energie a Hidroelectrica și Elcen va fi suspendată complet, iar centrala nucleară de la Cernavodă poate reduce producția cu până la 40%, dacă va fi necesar. Autoritățile îndemnă prosumatorii să oprească invertoarele.

„Nu doar în România, ci în întreaga regiune, consumul va fi redus iar producția va fi ridicată. Temperaturile se vor situa în limite normale pentru această perioadă, favorizând o generare crescută în centralele fotovoltaice și o scădere a energiei eoliene.”

„Duminica va fi un moment critic, estimăm un consum de aproximativ 2.500 de MW între orele 11 și 16, conform scenariului de bază gestionat de Transelectrica”, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja, la finalul unei reuniuni special convocate pentru analiza acestei situații.

Dispeceratul Energetic Național din cadrul Transelectrica a luat măsuri adaptate fiecărui tip de producător de energie:

  • Hidroelectrica – se pot opri diverse grupuri pentru a menține producția aproape de zero.
  • Nuclearelectrica – se va reduce puterea cu 20-40% dacă este cazul, cu scopul de a nu afecta operarea celor două reactoare, care funcționează în regim inflexibil.
  • Complexul Oltenia va opera cu două grupuri de câte 80 MW, totalizând 160 MW.
  • Elcen va opri unitățile de generare de energie.

Pentru a optimiza consumul, Hidroelectrica va activa pompele existente, ceea ce va contribui cu 50 MW, în timp ce bateriile de 400 MWh din sistem vor fi încărcate și vor ajuta la echilibrarea rețelei.

„Am discutat și cu Asociația Prosumatorilor, care va sfătui prosumatorii să oprească invertoarele” a adăugat Burduja.

„Suntem pregătiți și vreau să asigur cetățenii că gestionăm toate aceste riscuri. Nu există, în prezent, motive de îngrijorare, așa că nu este cazul să existe panică în legătură cu eventuale riscuri de black-out în țară”, a mai spus el.

Consumul de energie este redus în toată Europa în această perioadă festivă

Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Național, a explicat prognoza referitoare la un consum de 2.500 MW pentru perioada Paștelui.

„Duminica precedentă, în Duminica Floriilor, consumul a fost de 3.700 MW, iar, conform statisticilor, în duminica de Paști se observă o scădere de aproximativ 1.000 MW față de situația de Florii. De această dată, ne așteptăm la o scădere și mai mare, ajungând la estimarea de 2.500 MW.”

„Nu putem exporta surplusul de energie, deoarece în această perioadă festivă, consumul este redus în întreaga Europă și nu există cerere pentru importuri”, a mai adăugat Ivan.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences