O companie americană importantă planifică concedierea a 20% din angajați până la finalul anului viitor

Chevron, al doilea cel mai mare producător de petrol din Statele Unite, a declarat că va reduce numărul angajaților cu 15% până la 20% la nivel global până în anul 2026, ca parte a unui plan de eficientizare a costurilor și a activităților, în așteptarea încheierii unei achiziții semnificative.
Recent, Chevron a întâmpinat dificultăți legate de producție, inclusiv depășiri de costuri și întârzieri în cadrul unui proiect major din Kazahstan.
În același timp, acordul său pentru achiziția de 53 de miliarde de dolari a producătorului de petrol Hess este împiedicat de o dispută legală cu Exxon Mobil, un rival major. În ciuda situației, Exxon și-a întrecut competitorul în ceea ce privește creșterea producției, ajungând la niveluri record în Guyana, precum și în cel mai mare câmp petrolier din Statele Unite.
Chevron și-a propus să reducă costurile cu până la 3 miliarde de dolari până în 2026 prin implementarea unor soluții tehnologice, vânzarea de active și modificarea modului de operare.
La finalul anului 2023, compania avea 40.212 angajați în întreaga rețea. O scădere de 20% ar putea însemna concedierea a aproximativ 8.000 de angajați, fără a include cei aproximativ 5.400 de lucrători de la stațiile de serviciu.
Marjele reduse în producția de benzină și motorină au influențat negativ rezultatele financiare ale Chevron în al patrulea trimestru, cu pierderi pentru prima dată din 2020 în divizia sa de rafinare, ceea ce a crescut presiunea asupra directorului general, Mike Wirth.
Acțiunile Chevron au crescut cu 5,6% de la începutul anului.
Potrivit lui Mark Nelson, vicepreședinte al companiei, Chevron se angajează să simplifice structura organizațională și să optimizeze execuția operațiunilor pentru a se poziționa mai competitiv pe termen lung. El a subliniat că aceste decizii nu sunt luate ușor și că angajații vor beneficia de sprijin în timpul tranziției.
Chevron se confruntă cu o competiție acerbă din partea lui Exxon, liderul industriei petroliere din SUA
Compania a informat angajații, în cadrul unei întâlniri interne, că vor avea posibilitatea de a opta pentru pachete de compensare voluntară începând cu lunile aprilie sau mai.
Chevron își va reorganiza activitatea și va prezenta o nouă structură de conducere în următoarele două săptămâni.
Industria petrolieră a înregistrat o consolidare semnificativă în ultimii ani, axându-se pe fuziuni și îmbunătățirea eficienței operaționale, în detrimentul explorării de noi resurse.
Exxon, cea mai mare companie petrolieră din țară, a achiziționat anul trecut Pioneer Natural Resources, devenind astfel cel mai mare producător din Bazinul Permian, ubicat la granița dintre Texas și Mexic.
Compania Exxon deține, de asemenea, cea mai mare participație într-un joint venture petrolier în Guyana, unde au fost identificate peste 11 miliarde de barili de petrol.
Dacă Chevron nu reușește să finalizeze achiziția Hess, aceasta ar fi a doua afacere ratată sub conducerea lui Wirth, după ce în 2019 a renunțat la oferta pentru Anadarko Petroleum Corp în favoarea unei oferte mai mari din partea Occidental Petroleum.
Rezervele de petrol și gaze ale Chevron au atins cel mai scăzut nivel din ultima decadă, generând îngrijorări legate de perspectivele companiei fără completarea achiziției Hess.
În cursul anului trecut, Chevron și-a relocat sediul central din San Ramon, California, în Houston, și a adus schimbări în echipa de conducere, înlocuind mai mulți directori cu experiență.
De asemenea, anul trecut, a fost anunțată deschiderea unui nou centru în India, care va deveni cel mai mare hub tehnologic al companiei în afara Statelor Unite.