Peste 50% din bazele sportive ale Bucureștiului au fost transformate în blocuri sau hipermarketuri. „Jucăm acasă” – cum putem preveni distrugerea restului

În anul 1989, Bucureștiul dispunea de 130 de baze sportive muncitorești, terenuri cu dimensiuni ample care, în ultimele decenii, și-au schimbat radical destinația. Majoritatea au fost afectate de dezvoltarea imobiliară.
Această schimbare drastică semnifică dispariția aproximativ 60% din bazele sportive ale fabricilor bucureștene din acea epocă, conform unei cercetări detaliate realizate de Asociația Centrul de Studii Sportul Est European, parte a proiectului Stadion de Cartier. Acest proiect își propune să documenteze istoria și situația actuală a patrimoniului sportiv din Capitală, în contextul unei preocupări tot mai mari legate de pierderea infrastructurilor sportive.
Asociația a inițiat o petiție pentru protejarea bazelor sportive din București, avându-l ca susținător pe antrenorul Mircea Lucescu. Acest demers este fundamentat pe Legea Sportului, 69/2000, care stipulează că fostele baze sportive ale statului, indiferent de proprietatea actuală, nu pot fi desființate decât printr-o Hotărâre de Guvern și numai în cazul în care sunt construite altele noi, similare, într-o altă locație.
Te invităm să citești un interviu cu istoricul Răzvan Voinea despre meciul istoric pentru salvarea spațiilor verzi și revitalizarea bazelor sportive din București.
____________
[Foto © Claudiu Marius Pascalina | Dreamstime.com]