Producătorii români de mobilă continuă să participe la expoziții în SUA. „Industria mobilei are nevoie de sprijin din partea autorităților”, afirmă aceștia

În ciuda îngrijorărilor legate de taxele vamale anunțate de președintele SUA pentru produsele fabricate în Europa, exportatorii români de mobilier nu își schimbă planurile de a participa la expozițiile de profil din întreaga lume. „De astăzi suntem în Italia. Urmează Statele Unite și Emiratele Arabe Unite în luna mai”, conform unui comunicat emis de Asociația Producătorilor de Mobilă din România.
Primele 12 țări care reprezintă destinațiile principale pentru exportul de mobilă din România acoperă circa 80% din valoarea totală a exporturilor românești de mobilier, aceasta fiind de 2,45 miliarde de euro anul trecut.
Anul 2022 a fost cel mai bun pentru exporturile românești de mobilă către SUA, cu o valoare de 96,6 milioane de euro. Comparativ cu anul 2011, când exportul de mobilier pe piața americană a fost de 17 milioane de euro, se observă o creștere semnificativă. Totuși, noile taxe vamale impuse de SUA ar putea influența negativ exportatorii direcți către Statele Unite, precum și producătorii români care colaborează cu mari companii europene ce exportă mobilier fabricat în Europa.
Sectorul mobilei se confruntă cu o situație economică dificilă, ce necesită sprijin energic din partea autorităților.
„Contextul economic, influențat de aspectele geopolitice, afectează puternic în special prețurile energiei electrice în Europa de Est și Sud-Est. Aceasta a dus la o variație a costurilor de producție între 9% și 25%, iar creșterea constantă a salariului minim, fără un corespondent în productivitate, contribuie la cheltuieli suplimentare care afectează competitivitatea sectorului mobilei. Producătorii români de mobilă se confruntă cu presiuni legate de costurile de producție și de vânzări. Cererea de mobilă pe piețele din Uniunea Europeană a scăzut din cauza conflictului din Ucraina și a incertitudinii economice din Germania, amenințată cu recesiunea. De asemenea, modificările în politica comercială a SUA complică perspectivele de redresare pentru sectorul nostru pe o piață care părea promițătoare”, a declarat Dumitru Blaga, președintele APMR.
Industria mobilei este orientată în mare parte către export, având o contribuție semnificativă la balanța comercială a țării, de peste 1 miliard de euro anual în ultimul deceniu (+ 1 miliard de euro în 2024, +1,23 miliarde de euro în 2023, +1,32 miliarde de euro în 2022, +1,57 miliarde de euro în 2016), atingând un vârf de 1,5 miliarde de euro în anii anteriori pandemiei COVID-19.
În 2023, industria mobilei s-a plasat pe locul 6 în rândul sectoarelor economice ce contribuie pozitiv la balanța comercială a țării, având o pondere de 55% din valoarea adăugată brută în producție (fiind al doilea sector după IT). „Având în vedere contribuția pozitivă la balanța comercială, situația actuală a deficitului acesteia în România, avantajele competitive clare ale sectorului (materia primă, designul propriu, potențialul ridicat de valorificare, experiența în producție, și recunoașterea pe piețele internaționale) și, în mod special, capacitatea de a crea o valoare mai mare în produsul final comparativ cu costurile de producție, industria mobilei este considerată o industrie strategică”, afirmă reprezentanții Asociației.