„Punctul vulnerabil” în Acordul de Coaliție al conservatorilor și socialiștilor germani. Ce prevăd direcțiile noului guvern de la Berlin

„Punctul vulnerabil” în Acordul de Coaliție al conservatorilor și socialiștilor germani. Ce prevăd direcțiile noului guvern de la Berlin
Germania: afișe electorale cu liderul conservator Friedrich Merz, CDU (stânga) și fostul cancelar social-democrat Olaf Scholz - SPD (dreapta) / FOTO: Marcus Brandt / AFP / Profimedia Images

Acordul de coaliție pentru cea de-a 21-a legislatură, intitulat „Responsabilitatea pentru Germania”, a fost prezentat de partidele CDU, CSU și SPD, care vor forma noul guvern. Semnarea acordului este programată în curând.

În anunțul oficial se subliniază că viitoarele partide guvernante își asumă responsabilitatea pentru conținutul acestui acord extins pe 4.481 de rânduri și 140 de pagini.

Acordul detaliază planurile noului guvern în domeniile economiei, apărării și imigrației pentru următorii patru ani.

Chiar dacă acordul a fost recent publicat, au apărut deja primele neînțelegeri. Punctul vulnerabil al acestui document semnificativ se află pe pagina 51, rândul 1627.

Liderul SPD, Lars Klingbeil, a avertizat să nu existe așteptări excesive în legătură cu planurile convenite de CDU/CSU și SPD.

„Este evident pentru noi că fiecare aspect al acordului trebuie să fie susținut financiar, de aceea veți găsi foarte puține afirmații cu „vom” - iar uneori doar „vrem”. Aceste angajamente depind însă de disponibilitatea de finanțare.”

Pagina 51 a acordului este esențială, specificând în rândul 1627: „Următoarele directive pentru un buget și o strategie financiară de durată sunt obligatorii pentru noi: (…) Toate măsurile incluse în acordul de coaliție sunt condiționate de disponibilitatea de finanțare.”

În concluzie, intențiile și promisiunile se vor materializa doar dacă există resurse financiare suficiente.

Economie și impozite

Pentru a contracara actuala stagnare economică, CDU/CSU și SPD își propun să încurajeze investițiile, să reducă impozitele, să optimizeze stimulentele pentru muncă și să elimine birocrația.

Companiile care vor investi vor avea posibilitatea să deducă 30% din cheltuieli, reducându-și astfel impozitele între 2025 și 2027. Începând cu 2028, impozitul pe profit pentru companiile mari va fi redus treptat de la 15% la 10%, cu condiția ca viitorul guvern să respecte acest plan după alegerile federale din 2029.

De asemenea, companiile vor putea opta mai ușor între impozitul pe profit și impozitul pe venit.

Conform Acordului de coaliție, cetățenii și companiile mai mici vor beneficia de scutiri fiscale „în mijlocul perioadei legislative”, deși detaliile sunt vagi.

Marja de solidaritate, ce se aplică doar companiilor și celor cu venituri mari, va rămâne neschimbată.

Viitoarea coaliție nu va implementa majorări de taxe pentru cei bogați, așa cum a solicitat SPD.

CSU a propus reducerea cotei TVA în domeniul cateringului de la 19% la 7% și reactivarea subvenției pentru motorină destinate fermierilor, suspendată de fosta coaliție.

Pentru a ușura sarcinile birocratice pentru companii, viitorul guvern intenționează să abolească Legea națională a lanțului de aprovizionare.

Sunt, de asemenea, planificate investiții guvernamentale substanțiale în infrastructură, cum ar fi poduri, căi ferate și rețele digitale, toate fiind finanțate dintr-un fond special de 500 de miliarde euro, recent integrat în Legea fundamentală cu ajutorul Verzilor.

Se intenționează de asemenea crearea unui „Fond Germania” de 100 de miliarde de euro, care va fi finanțat din surse de stat și private pentru a susține start-up-urile.

Muncă și chestiuni sociale

Controversa legată de alocația cetățeanească (Bürgergeld) va fi transformata într-o „securitate de bază pentru solicitanții de locuri de muncă”, având ca obiectiv încurajarea ocupării forțate de muncă în locul încasării de beneficii.

Pentru a rezolva deficitul de forță de muncă calificată, CDU/CSU și SPD propun flexibilizarea programului de muncă și stimularea orelor suplimentare voluntare. Va fi înlocuit programul zilnic de muncă cu un program săptămânal, iar plata orelor suplimentare va fi scutită de impozit. Pensionarii vor putea câștiga până la 2.000 de euro lunar, fără impozitare.

Deciziile referitoare la pensii au fost stabilite, dar nu vizează stabilizarea contribuțiilor, contrar așteptărilor. Deși raportul angajați-pensionari devine tot mai dezechilibrat, statul se va angaja inițial să garanteze o pensie de cel puțin 48% din venitul mediu al tuturor asiguraților până în 2031, fără a folosi contribuții.

Salariul minim va fi crescut treptat la 15 euro pe oră, însă responsabilitatea pentru această măsură va rămâne la Comisia de Salariu Minin.

Migrație și afaceri interne

În campania electorală, liderul Uniunii, Friedrich Merz, a promis o reformă radicală în domeniul azilului, dar acordul de coaliție exprimă o abordare mai moderată. „Germania este o națiune cosmopolită și va rămâne așa. Dreptul fundamental la azil va rămâne intact.”

Guvernul va schimba însă direcția în politica migrației, având în vedere extinderea respingerilor la frontieră în cazul solicitanților de azil, „în coordonare” cu statele vecine, deși inițiativa nu este susținută de Polonia și Austria.

Lista țărilor sigure va fi extinsă, incluzând Algeria, Tunisia, India și Maroc, facilitând astfel procesul de deportare. Reîntregirea familiei va fi temporară suspendată, iar numărul repatrierilor va crește.

Persoanele considerate periculoase și infractorii care trebuie să părăsească Germania vor putea fi plasate în arest după ispășirea pedepselor, până când părăsesc țara „voluntar”.

Procedurile de naturalizare vor fi restricționate, iar posibilitatea de naturalizare rapidă după trei ani pentru cei foarte bine integrați va fi eliminată.

Măsurile de securitate internă vor fi întărite semnificativ, obligând furnizorii de telecomunicații să stocheze datele IP pentru o perioadă de trei luni, proces care nu era reglementat din 2017.

Reformarea și consolidarea autorităților de securitate și a serviciilor de informații, a protecției civile și a apărării cibernetice sunt, de asemenea, priorități.

Apărare și Afaceri Externe

Apărarea reprezintă una dintre cele mai complexe provocări pentru noul guvern. „Securitatea noastră este mai amenințată ca niciodată de la finalul Războiului Rece”, se stipulează în Acordul de Coaliție.

Consiliul Federal de Securitate se va transforma într-un „Consiliu Național de Securitate” în cadrul Cancelariei Federale, având rolul de a analiza situații și de a dezvolta strategii. De asemenea, se va forma o echipă națională de criză.

Noul guvern german reafirmă angajamentul ferm de a susține Ucraina, inclusiv participarea activă la aspirațiile acesteia de aderare la NATO.

Viitoarea coaliție de guvernare va mărea semnificativ cheltuielile pentru apărare, fără a oferi detalii suplimentare privind aceste creșteri. Uniunea CDU/CSU a pledat inițial pentru o alocare de 3,5% din PIB.

Suspendarea recrutării va continua, în timp ce CDU/CSU și SPD propun un „serviciu militar nou și atractiv”, bazat pe participare voluntară. În acest an vor fi create condiții preliminare pentru înregistrarea și recrutarea personalului militar.

Energie și Climă

Tranziția energetică nu va suferi modificări majore. CDU/CSU și SPD continuă să sprijine expansiunea surselor de energie regenerabile.

Acestora li se vor adăuga noi centrale electrice pe gaz, mai multe decât prevedea vechea coaliție. Se va extinde rețeaua electrică, iar reglementările anterioare privind încălzirea ar putea fi simplificate.

Noul guvern nu intenționează să schimbe obiectivele climatice stabilite pe plan german și european, dar se va lua în considerare impactul reducțiilor de emisii din țările non-europene. Prețurile la energie electrică și taxele aferente sunt așteptate să scadă, estimativ cu cinci cenți.

Transporturi

Abonamentul Deutschlandticket pentru transportul în comun în Germania va fi menținut, deși prețul acestuia ar putea crește, gradual și social acceptabil, din 2029. Tariful actual este de 58 euro pe lună.

Reforma căilor ferate va fi realizată pe o perioadă medie, iar compania Deutsche Bahn nu va fi desființată. Un „fond de infrastructură feroviară” va asigura reînnoirea liniilor de cale ferată centrale, pe termen lung.

În viitor, Autobahn GmbH va putea lua împrumuturi, iar taxa pentru camioane va reveni integral la sistemul rutier, în prezent o parte din venituri fiind direcționată către căile ferate.

Limitarea vitezei pe autostrăzi la 130 km/h nu mai este inclusă în Acord, deși SPD a propus acest lucru. De asemenea, propunerea CDU/CSU de a revoca interdicția motorului cu ardere din 2035 nu apare în acordul de coaliție.

Recomandari
Show Cookie Preferences