Sebastian Burduja, despre importurile de gaz: „Molecula de gaz nu are steag. Turcia le consideră gaze turcești, chiar dacă provin din Rusia”

Sebastian Burduja, despre importurile de gaz: „Molecula de gaz nu are steag. Turcia le consideră gaze turcești, chiar dacă provin din Rusia”
Conducte de gaze iarna. Sursa foto: Tatsiana Kuryanovich | Dreamstime.com

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut că gazele importate în România prin Bulgaria și Turcia ar putea fi, de fapt, de origine rusă. Acest lucru se datorează faptului că Turcia etichetează gazul exportat ca fiind turcesc, indiferent de sursa sa, fie că este din Rusia sau Azerbaidjan.

Marți, la încheierea comandamentului energetic de iarnă, Burduja a fost întrebat de jurnaliști dacă unele dintre gazele importate recent în România sunt de proveniență rusească.

Această întrebare a venit în urma unei analize efectuate de Asociația Energia Inteligentă, care a arătat că unii furnizori au adus gaze mai scumpe din Rusia în zilele precedente.

„Conform informațiilor primite de la furnizori, nu este (gaz rusesc – n.r.), iar mulți dintre ei au confirmat acest lucru. Au obținut aceste certificate de proveniență. ANRE poate realiza o analiză pentru a verifica exact statutul gazelor,” a explicat ministrul.

„După cum știți, molecula de gaz nu are steag, acesta este un aspect pe care l-am subliniat. Gazul ajunge din Turcia, iar turcii consideră că orice moleculă de gaz care se află pe teritoriul lor este turcească, chiar dacă ei importă din Azerbaidjan și Rusia. Este complicat să afirmi că un gaz care ajunge în România provine din Azerbaidjan sau din alte surse,” a adăugat Burduja.

Rusia își exportă gazele către Turcia prin intermediul conductei Turkstream.

Burduja: În perioada următoare, România va importa mai multe gaze

Ministrul a menționat că importurile vor crește în perioada următoare, din cauza unei cereri naționale de gaze aflată în expansiune, în contextul prelungirii gerului.

Marți, la ora 15:00, România a raportat un volum record de importuri, atingând 16,8 milioane de metri cubi.

Consumul național era de 53,5 milioane de metri cubi, dintre care 24 milioane proveneau din producția internă, iar 17,3 milioane din depozite.

Burduja a subliniat că cererea suplimentară de gaze va putea fi satisfăcută exclusiv din importuri, deoarece atât producția curentă, cât și extracția din depozite sunt la capacitate maximă.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences