VIDEO: Informații descurajatoare de pe Autostrada Sibiu – Pitești: „Nu ne așteptăm la inaugurări în acest an”

VIDEO: Informații descurajatoare de pe Autostrada Sibiu – Pitești: „Nu ne așteptăm la inaugurări în acest an”
A1 Sibiu - Pitesti, sectiunea 5 / Sursă: Captură YouTube

„Nu au fost realizate progrese pe Sibiu-Pitești 5 în 2024, în ciuda angajamentelor recente”, afirmă o organizație civică care a realizat filmări cu drona pe șantier. Ministrul Grindeanu a declarat acum o săptămână că se intenționează deschiderea a 15 kilometri din secțiunea 5 Sibiu – Pitești până la sfârșitul anului.

  • „15 km din Autostrada Sibiu-Pitești și 49,52 km din Drumul Expres Craiova-Pitești vor fi operativi până la sfârșitul acestui an!”, anunța Sorin Grindeanu, după vizitarea șantierelor.
  • „Constructorul italian (Webuild) va finaliza 15 km în acest an (cu doi ani înainte de termenul contractual: 2025)”, a adăugat și Cristian Pistol, directorul CNAIR.

Declarațiile celor doi oficiali sunt acum contestate de o organizație independentă responsabilă cu monitorizarea proiectelor mari de infrastructură.

„Este evident că nu vom avea nimic inaugurat în acest an, deși o deschidere parțială era posibilă”

„Nu sunt progrese pe Sibiu-Pitești 5 în 2024, în ciuda angajamentelor asumate recent”, afirmă Asociația Pro Infrastructura, care a filmat cu drona întregul tronson și explică motivele pentru care deschiderea circulației este puțin probabilă în 2024.

„Așa cum v-am menționat la începutul lunii septembrie, este clar că nu vom avea inaugurări anul acesta, deși o deschidere parțială între nodurile Bascov și Mănicești, adică 15 din cei 30,35 kilometri ai Secțiunii 5 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, era posibilă”, explică Asociația, evidențiind dificultățile.

„Punctul critic rămas între Bascov și Mănicești, respectiv podul peste canalul Argeș de la Merișani, se confruntă cu întârzieri: trebuie instalate multe grinzi, realizate predalele, urmate de armare, suprabetonare, hidroizolație, asfalt și finisaje”, subliniază Asociația.

Conform organizației, antreprenorul WeBuild are în continuare disensiuni cu CNAIR și MT în legătură cu podul suspendat de la Brăila.

Estimări pentru finalizarea Secțiunii 5 din Sibiu – Pitești

„De asemenea, din sursele noastre, am aflat că oferta WeBuild a fost respinsă la licitația pentru „Perla Coroanei”, cei 41 km de pe Autostrada A3 care includ Tunelul Meseș. Nu căutați o declarație oficială în această privință, ea nu există”, declară API.

„Prin urmare, ne este greu să credem că WeBuild va face concesii statului român și va deschide 15 kilometri cu 9 luni înainte de termenul contractual, adică în septembrie 2025”, afirmă Asociația.

În ceea ce privește deschiderea completă a tronsonului, aceasta este „posibilă în prima parte a anului 2025, DACA italienii de la WeBuild sunt dispuși și dacă noii respondenți din minister vor ști cum să îi convingă. Dacă nu, s-ar putea ca termenul să se prelungească până în vară sau chiar la termenul contractual din toamnă…”, concluzionează organizația.

Contractul cu WeBuild (ex-Astaldi) pentru cei 30,35 km din A1 Pitești-Curtea de Argeș a fost semnat în mai 2020, după aproape trei ani de licitații și contestații și, pentru o valoare de aproximativ 356 milioane de euro, include 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție.

Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns până acum la 79,81% conform celor mai recente informații centralizate de CESTRIN.

  • Lungime: 30,35 km
  • Constructor: WeBuild
  • Valoare: 356 mil euro (fără TVA)
  • Semnat: mai 2020
  • Termen: 12 luni proiectare + 48 luni execuție (T4 2025)
  • Finalizare posibilă: T2 2025

Progresul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Pitești este proiectată să aibă o lungime totală de peste 122 km și este împărțită în 5 secțiuni, având rolul de a conecta centru și vestul României cu rețeaua europeană de autostrăzi, reprezentând o parte esențială a Coridorului 4 Paneuropean.

  • Pe A1 Sibiu – Pitești a fost deschis traficul în decembrie 2022 pe Secțiunea 1 (13,17 km de la Sibiu la Boița - constructor Porr).
  • În prezent se execută lucrări pe Secțiunea 5, pe cei 30 km de la Pitești la Curtea de Argeș (constructor Astaldi), cu un progres de peste 68%.
  • Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni, austriecii de la PORR au demarat lucrările la tronson și tuneluri.
  • Pe Secțiunea 3, o asociere de constructori din Italia și România a semnat în august 2022 contractul pentru cea mai costisitoare licitație de autostradă derulată vreodată în România. În prezent, constructorul se află teoretic în perioada de proiectare.
  • Pe Secțiunea 2, care este cea mai provocatoare, trecând prin Valea Oltului și incluzând realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în februarie 2022 un acord de 860 de milioane de euro cu o firmă turcească. Aici, lucrările sunt în faza de proiectare, cu demararea prevăzută pentru acest an.

VEZI ȘI:

Recomandari
Show Cookie Preferences