Autostrada „Unirii” A8: Investiție de un miliard de euro pentru tronsonul II, care se apropie de Iași / Termenul de finalizare și prioritățile de execuție

Licitația pentru tronsonul II al Autostrăzii „Unirii” Târgu Neamț-Iași-Ungheni a fost lansată, având o valoare estimată de circa 5 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 1 miliard de euro, pentru 29 de kilometri de autostradă și 13 kilometri de drum de legătură.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 24 martie 2025.
Costul tronsonului 2 Târgu Frumos-Lețcani, cu o lungime de 28,6 kilometri, este estimat la 5 miliarde lei, iar finanțarea este asigurată prin fonduri europene, conform Programului Transport PT 2021-2027, anunță Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR).
CNIR precizează că acest proiect este deosebit de complex din punct de vedere tehnic, având următoarele structuri planificate pe traseu:
- 33 de poduri și pasaje (cu o lungime totală de 7,8 kilometri / cel mai lung pasaj are 1130 de metri, traversând râul Bahlui)
- 2 tunele
- 3 noduri (Nod Podu Iloaiei, Nod Lețcani, Nod la Drumul de Legătură cu DN 28).
Termenul estimat de finalizare a autostrăzii și segmentul prioritar
Durata pentru realizarea întregului tronson II Târgu Frumos-Lețcani (28,6 km) este de 46 de luni, incluzând 10 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.
Cu toate acestea, un tronson va beneficia de prioritate, iar CNIR va oferi puncte suplimentare în cadrul licitației antreprenorului care își asumă finalizarea sa mai rapidă.
„Pentru a garanta finalizarea în maxim 14 luni a segmentului de autostradă care va funcționa ca centură pentru localitatea Podu Iloaiei, CNIR va acorda punctaje suplimentare constructorului care se angajează să prioritizeze acest segment, având o lungime de 4 kilometri,” a declarat compania.
În cadrul acestui contract, se vor realiza și următoarele lucrări:
- Drum de legătură cu 2 benzi ce se va alătura DN 28 D, pe o lungime de 5,23 km.
- Drum de legătură cu 4 benzi ce se va conecta la DN 28, pe o lungime de 7,6 km.
- 2 parcări temporare, un spațiu de servicii tip S 3, și un Centru de Întreținere și Coordonare (CIC).