Ce reprezintă „Luna Castorului” și semnificația sa
În prezent, Luna strălucește intens pe cer, iar luna plină de la sfârșitul lunii noiembrie este denumită „Luna Castorului” în Statele Unite, dar este cunoscută și sub denumirile de „Luna jelaniei” și „Luna înghețului” în tradițiile vechilor popoare nord-americane. De unde provine aceste denumiri? Când se va produce luna plină? Ce este super-luna?
Sezonul activității castorilor
Faza de Lună Plină se va produce pe 15 noiembrie la ora 23:28, iar în această perioadă Luna va fi vizibilă pe tot parcursul nopții. Aceasta va fi poziționată aproape de Pleiade, un grup stelar din constelația Taurus.
În aceleași nopți, planeta Uranus va fi localizată imediat sub Lună, deși observația sa cu ochiul liber este o adevărată provocare. De asemenea, pe 16 și 17 noiembrie, Luna se va afla în apropierea planetei Jupiter. Detalii despre corpurile cerești vizibile în aceste zile pot fi găsite pe pagina Observatorului Astronomic din București.
Luna plină din noiembrie este supranumită în SUA „beaver moon”, deoarece castorii își intensifică activitatea în această perioadă, lucrând la construirea sau repararea vizuinelor pentru hibernare, adesea la lumina lunii. Acești animale sunt renumiți pentru abilitatea lor de a doborî arbori mari și pentru construcția barajelor din crengi, nămol, pietriș și bețe, pe cursurile apelor.
Asemenea lunii pline este și denumirea de „frost moon” (luna înghețului), referindu-se la sosirea vremii reci și a zăpezii la finalul lunii noiembrie, în special în regiunile septentrionale ale Americii de Nord.
Această denumire este probabil legată și de obiceiul vânătorilor de a prinde castori înainte ca înghețul să apară pe mlaștini, având în vedere că aceste animale erau vânate atât pentru carne, cât și pentru blana lor mătăsoasă, folosită pentru confecționarea hainelor de iarnă. Informații suplimentare despre Luna Castorului pot fi găsite pe site-ul NASA.
Denumirile asociate lunii pline din diferite luni ale anului sunt variate și pline de farmec în tradiția americană: „Strawberry Moon”, „Pink Moon” sau „Flower Moon”, deși Luna nu capătă culorile sugerate de denumirile respective. Există, de asemenea, „Harvest Moon” (Luna Recoltei, în luna septembrie) și „Hunter Moon” (Luna Vânătorului, în mijlocul lunii octombrie).
Aceste denumiri au fost utilizate pentru prima dată acum mai bine de un secol într-un almanah popular în SUA, numit Farmers’ Almanac, care cuprindea informații despre fazele lunii și credințele populare legate de Lună, moștenite din tradițiile popoarelor native din America de Nord.
În anumite regiuni din America de Nord, luna plină era recunoscută din vremuri pre-creștine sub denumirea de „mourning moon” (luna jelaniei), marcând o oportunitate pentru oameni de a depăși tristețea și de a privi cu optimism către un nou an.
Cine a popularizat termenul super-lună?
Luna Castorului de la mijlocul lunii noiembrie este de asemenea clasificată ca o „super-lună”. Termenul „supermoon” nu este unul din terminologia astronomică, ci a fost introdus în 1979 de astrologul Richard Nolle și a fost publicat în revista Dell Horoscope.
Super-luna se referă la perioada în care Luna este mai apropiată de Pământ și coincide cu faza de Lună plină. Aceasta se prezintă ca fiind mai mare și mai strălucitoare comparativ cu lunile pline obișnuite, deși diferențele nu sunt întotdeauna evidente cu ochiul liber.
Ce alte obiecte cerești pot fi observate în perioada actuală? Planeta Venus este vizibilă seara, apunând aproape de două ore după Soare. Saturn devine vizibil pe cer în timpul nopții, în timp ce Jupiter răsare la ora 18:20, iar Marte pe la 21:30.
Venus poate fi observată de la ora 17, aflată la o înălțime scăzută pe cer, în direcția în care a apus Soarele, și strălucește ca o stea foarte luminoasă pe fundalul cerului în nuanțe de galben-albăstrui al apusului, fiind vizibilă până la ora 18:50.
Sursa foto: Dreamstime.com