Comisia Europeană sugerează ca țările din vecinătatea Rusiei să utilizeze fondurile de coeziune pentru apărare

Marți, Comisia Europeană a făcut o propunere prin care solicită țărilor membre ale Uniunii Europene, în special celor aflate la granița cu Rusia, să beneficieze de fondurile din bugetul UE pentru îmbunătățirea capacităților de apărare, conform Reuters.
Această propunere se axează pe cele 392 de miliarde de euro, sumă pe care UE o alocă anual în cadrul politicilor sale de coeziune, destinate egalizării nivelului de trai în blocul comunitar. Aceste fonduri ar putea fi redirecționate către consolidarea apărării, scrie News.ro.
Fiecare guvern va decide voluntar redirecționarea fondurilor, ceea ce face dificilă estimarea impactului asupra efortului global de apărare al Uniunii.
În plus, aceste fonduri ar completa cei 150 de miliarde de euro de împrumuturi comune planificate de Uniune pentru cheltuielile de apărare și inițiativa de scutire a cheltuielilor de apărare de la limitele anuale privind cheltuielile publice nete ale UE.
Comisia estimează că această scutire ar putea genera cheltuieli suplimentare de 650 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani.
Fondurile destinate proiectelor cu utilizare dublă – civilă și militară
De obicei, țările Uniunii sunt obligate să co-financeze costurile proiectelor finanțate din fonduri de coeziune. Însă, conform noii propuneri, investițiile în apărare vor beneficia de un avans unic de 30% în 2026, având posibilitatea ca Uniunea să acopere întreaga valoare a proiectului.
Datorită interdicțiilor din tratatele Uniunii care împiedică finanțarea directă a armatei din bugetul UE, fondurile vor fi utilizate pentru proiecte cu utilizare dublă, atât civilă, cât și militară, cum ar fi modernizarea drumurilor și podurilor pentru a permite accesul tancurilor.
De asemenea, banii din bugetul Uniunii ar putea fi investiți în adăposturi civile, protejarea infrastructurii critice, facilități de producție legate de apărare și formarea personalului.
„Propunerea de astăzi va oferi statelor membre și regiunilor posibilitatea de a utiliza fondurile curente pentru a sprijini capacitățile de producție în sectorul apărării”, a comunicat Comisia.
Această propunere necesita aprobarea Parlamentului European și a guvernelor Uniunii pentru a deveni operațională la începutul anului 2026.