Consum record de energie electrică alimentat de utilizarea crescută a aerului condiționat în 2024

Consum record de energie electrică alimentat de utilizarea crescută a aerului condiționat în 2024
Aer condiționat, Foto: Rangizzz / Dreamstime.com

Conform unui raport publicat luni de Agenția Internațională a Energiei (IEA), cererea globală de electricitate a crescut într-un ritm record în 2024, în principal din cauza utilizării mai mari a aparatelor de aer condiționat și a altor Dispozitive mari consumatoare de energie. În România, consumul de electricitate a crescut cu 4%, conform datelor furnizate de Transelectrica.

La nivel global, cererea de electricitate a înregistrat o creștere de 4,3% comparativ cu anul 2023, ceea ce este aproape dublu față de ritmul mediu din ultimul deceniu, conform estimărilor IEA.

Temperaturile extreme din India și China au stimulat semnificativ această creștere, unde utilizarea echipamentelor de climatizare a contribuit substanțial la un consum energetic mai mare. Economiile emergente și țările în dezvoltare au generat peste 80% din această creștere a cererii, transmit reprezentanții Agenției.

Pentru a face față acestei cereri suplimentare, producția de energie din surse regenerabile și gaze naturale a crescut semnificativ, deși utilizarea cărbunelui și petrolului a crescut, dar mai lent comparativ cu anii anteriori, conform raportului IEA.

Sectorul energiei nucleare a avut o redresare moderată, urmând ca pe plan global să fie puse în funcțiune șase noi reactoare, inclusiv două în China, ceea ce a condus la o creștere cu o treime a capacității instalate în 2023.

În România, consumul de electricitate a înregistrat o creștere de 4% în 2023

În urma datelor furnizate de Transelectrica, România a văzut o creștere de 4% în consumul de electricitate anul trecut, de la 51,3 la 53,4 TWh.

Această creștere a fost determinată în principal de temperaturile ridicate din timpul verii, care au condus la un consum mai mare de aer condiționat, precum și de sezonul de iarnă mai rece decât în anii anteriori, contribuind astfel la un consum sporit de energie.

Reprezentanții Transelectrica au menționat că adevărata creștere a consumului ar putea fi chiar mai mare, având în vedere creșterea capacității instalate la prosumatori, a căror consum din surse proprii nu este contabilizat, și a utilizatorilor de panouri fotovoltaice care nu sunt înregistrați ca prosumatori.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences