Cum se pregătesc doi producători germani pentru (potentialele) taxe mai mari ale lui Trump / „Avem clienți importanți, cărora nu le putem impune prețuri”

Cum se pregătesc doi producători germani pentru (potentialele) taxe mai mari ale lui Trump / „Avem clienți importanți, cărora nu le putem impune prețuri”
Linia de asamblare a motoarelor diesel Deutz din Cologne. Foto: Oliver Berg / AFP / Profimedia

Președintele Statelor Unite a făcut un pas înapoi miercuri în tumultul creat pe piețele financiare, dar riscurile nu au fost complet eliminate, iar companiile germane își conturează deja strategii alternative pentru viitor.

  • Aplicarea tarifelor „reciproce” majorate a fost suspendată pentru o perioadă de 90 de zile (cu excepția Chinei), pentru a facilita negocierile. În acest interval, se va aplica un nou tarif universal de zece procente.

Dacă Trump decide să mențină taxele cu 20% mai mari, atunci motoarele produse de Deutz, un producător german, vor avea prețuri semnificativ mai mari în SUA, a avertizat Sebastian Schulte, CEO-ul companiei din Köln, cu o zi înainte ca Trump să-și schimbe poziția.

„Efectele imediate ale acestor taxe se vor reflecta în prețurile pentru clienți”, a declarat acesta, conform publicației Handelsblatt.

„Nu putem construi o producție locală, cu orice preț”

Chiar dacă tarifele majorate sunt momentan suspendate, acestea nu vor avea un impact instantaneu asupra afacerilor Deutz, care are o cifră de afaceri aproape de două miliarde de euro. Concurenții lor provin din Marea Britanie și Japonia, și aceștia ar fi afectați de creșterea taxelor vamale americane.

Clienții din SUA nu pot comuta rapid la oferte locale, o astfel de schimbare ar necesita reproiectarea mașinilor de construcție și agricole, pentru care Deutz furnizează motoarele. „Acest proces ar dura câteva luni”, a menționat Schulte.

Deutz generează aproximativ 25% din vânzările sale în SUA. Conform informațiilor lui Schulte, în jur de jumătate din activitate va fi afectată de aceste taxe, restul veniturilor provenind din crearea de valoare locală, cum ar fi serviciile.

În prezent, Deutz nu planifică relocarea producției în SUA. „Construirea unei producții locale nu este viabilă, având în vedere cantitățile prea mici”, a subliniat Schulte.

Din cele 160.000 de motoare produse anual, aproximativ 30.000 sunt destinate pieței din SUA.

Deutz își extinde activitatea în sectorul apărării

Deutz AG, un producător german de motoare diesel, pe gaz, hidrogen și electrificate, are sediul în Köln și este cea mai veche fabrică de motoare din lume, fondată în 1864. Compania este deținută integral de acționari din decembrie 2023.

Produsele Deutz sunt folosite în mașini de construcții, vehicule comerciale, autobuze, mașini agricole și în industrie, oferind de asemenea servicii complete, inclusiv furnizarea de piese de schimb, asistență în reparații și întreținere.

Schulte, CEO-ul Deutz, crede că mulți clienți americani ar putea să achiziționeze produse acum, înainte de creșterea prețurilor cauzată de taxe. De asemenea, în trimestrul trei și patru cererea ar putea scădea din cauza acestui „efect anticipat”.

Deutz lucrează la dezvoltarea unei rețele mari de servicii în America, având ca obiectiv să ajute clienții în termen de trei ore în caz de defecțiuni. Problema pertinentă rămâne lipsa forței de muncă: „nu reușim să găsim oameni”, s-a plâns Schulte.

Dacă vânzările din SUA scad din cauza tarifelor mai mari, altă oportunitate de creștere ar putea apărea pe piața internă germană, în sectorul apărării. „Dorim să ne extindem acolo”, a declarat Schulte. Deocamdată, Deutz a furnizat serii mici pentru aplicații militare, dar acum participă și la licitații pentru vehicule protejate, cum ar fi transportoarele blindate.

„Practic, motoarele noastre sunt plasate în conformitate cu cerințele militare”, afirmă Schulte, subliniind că motoarele Deutz sunt folosite și în construcții sau vehicule miniere, fiind pregătite pentru sarcini grele și temperaturi extreme.

Totuși, previziunea vânzărilor din acest segment pentru anul curent se ridică la doar aproximativ 50 de milioane de euro, în condițiile în care cifra de afaceri totală este estimată între 2,1 și 2,3 miliarde de euro.

„Rețeta succesului? Inovație”

Ca și Deutz AG, multe companii germane trebuie să găsească soluții pentru a face față tarifelor ridicate din Statele Unite, dacă acestea vor fi introduse.

Andreas Wilhelm Kraut, liderul producătorului de cântare Bizerba, a declarat pentru Handelsblatt: „O treime din produsele noastre sunt vândute în SUA. Restul sunt livrate în Germania și Serbia. Aceasta pune presiune pe costurile noastre.”

Există contracte de furnizare cu clienții actuali, însă spațiul de negociere este limitat. „Avem clienți importanți, cărora nu le putem impune prețuri”, a explicat Kraut.

Bizerba, cu sediul în Balingen, Baden-Württemberg, are o lungă tradiție pe piața americană, operând acolo timp de peste 40 de ani. Posibilele taxe menționate de Trump reprezintă o problemă semnificativă. Kraut a discutat despre modul în care intenționează să protejeze afacerea.

„Rețeta succesului? Inovația”, a afirmat Andreas Wilhelm Kraut într-un interviu. Bizerba a fost primul producător care a integrat cântarele de precizie în sistemele IT ale retailerilor, câștigând astfel clienți mari precum lanțurile de supermarketuri.

„Am putea reloca producția în SUA în câteva luni”

Kraut, care face parte din a cincea generație a familiei care conduce compania fondată în 1866, a dezvoltat personal afacerea pe piața din SUA. În prezent ea reprezintă aproximativ un sfert din cifra de afaceri totală, estimată la 800 de milioane euro.

Războiul comercial global aduce noi provocări companiei, iar compensația sarcinii tarifelor cu creșteri de preț devine din ce în ce mai dificilă. „Aceasta reprezintă o provocare pentru calculele noastre”, spune Kraut, precizând că are deja un plan B pentru a-și proteja afacerea din SUA.

Este déjà a doua oară când politicile tarifare afectează activitatea sa în SUA – prima dată cu China, acum cu Serbia. În Germania, cântarele de calitate superioară sunt fabricate manual: „Produsele standard cu volume mari nu mai pot fi realizate economic în Germania”, a afirmat Kraut.

„În timpul primului său mandat, încă expediam echipamente din China în SUA”, a explicat el, referindu-se la Trump și deciziile sale anterioare. „Când tarifele au fost aplicate pentru China, am relocat producția în Serbia.” Kraut s-a arătat surprins de nivelul tarifelor ce urmau să fie impuse Serbiei, înainte de suspendarea recentă anunțată de administrația americană.

„Nu înțelegem cum este stabilit acest tarif ridicat pentru o țară atât de mică din Europa de Est,” a menționat el. Acum, Bizerba se teme din nou de politicile tarifare ale administrației și ia în considerare relocarea producției în SUA, ceea ce ar putea avea loc în câteva luni. Însă, Andreas Kraut preferă să aștepte pentru a observa ce se va întâmpla cu tarifele.

Recomandari
Show Cookie Preferences