Guvernul va sprijini fermierii afectați de secetă pentru achitarea datoriilor bancare, suspendând ratele până la 1 august 2025 / Florin Barbu: Falimentele nu aduc beneficii

Guvernul va sprijini fermierii afectați de secetă pentru achitarea datoriilor bancare, suspendând ratele până la 1 august 2025 / Florin Barbu: Falimentele nu aduc beneficii
Seceta, Foto: Shutterstock

Fermierii afectați de secetă, care au contracte de credit sau leasing, pot solicita suspendarea plăților și a ratelor bancare până pe 1 august 2025, conform anunțului făcut miercuri de Florin Barbu, ministrul PSD al Agriculturii. Aceștia vor putea de asemenea să acceseze credite garantate de stat în condiții favorabile pentru a-și achita datoriile restante.

Florin Barbu a declarat că Executivul a aprobat miercuri trei ordonanțe de urgență în sprijinul fermierilor afectați de secetă, două dintre acestea fiind complementare.

Prima ordonanță de urgență se referă la acordarea despăgubirilor fermierilor afectați de calamitate în anul agricol 2023-2024, stabilind un ajutor de 1000 lei pe hectar, în funcție de procesele verbale de constatare a pagubelor.

„Orice fermier, fie persoană fizică, întreprindere individuală, familială sau persoană juridică, care a depus o cerere de plată la APIA și are un proces verbal care confirmă că suprafața calamitată este de cel puțin 30%, va beneficia de acest sprijin, pentru prima dată în anul în care s-au înregistrat calamitățile”, a transmis Barbu.

Suspensia ratelor bancare – valabilă până la 1 august 2025. Modificări în condițiile de eligibilitate

A doua ordonanță de urgență aprobată de guvern permite „suspendarea de drept a rambursării creditelor curente și restante cu scadență în 2024, pentru o perioadă care se va extinde până la 1 august 2025.”

Aplicarea acestei măsuri este condiționată de îndeplinirea a două cerințe esențiale:

  • solicitantul trebuie să prezinte un proces verbal care atestă un grad de calamitate de cel puțin 50%;
  • dobânda la credite trebuie să fie superioară 2,5% + ROBOR pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR pentru cei în valută”, a explicat ministrul Agriculturii.

„Sunt conștient de emoția generată de această măsură. Am avut întâlniri cu toți actorii din domeniul agricol, de la fermieri la furnizori și bănci, explicându-le necesitatea acestei măsuri. Asigur pe toată lumea că ea se va aplica doar pentru cei aflați cu adevărat în dificultate. Scopul nostru este să sprijinim fermierii în continuarea activităților, având în vedere că falimentele nu sunt benefice nici pentru creditori, nici pentru distribuitori”, a declarat Barbu.

Cea de-a treia ordonanță de urgență adoptată de Guvern completează măsura „Creditul Fermierului.”

„Am extins schema de ajutor de stat astfel încât să permită accesarea creditelor avantajoase garantate de stat și pentru achitarea datoriilor restante către furnizorii de inputuri. Aceste credite sunt garantate 100% de stat, cu o dobândă fixă de 1,95%, iar restul comisioanelor sunt suportate de Ministerul Agriculturii și Guvern”, a adăugat Barbu.

Ministrul a menționat că cele două ordonanțe sunt complementare.

„Suspendarea până la 1 august 2025 va permite fermierilor accesarea creditelor cu garanție 100% de stat și dobândă fixă de 1,95%, asigurând astfel lichiditățile necesare pentru achitarea datoriilor și facturilor restante, întrucât fiecare distribuitor, furnizor și fermier, precum și băncile din România, au nevoie de lichiditate”, a spus ministrul Agriculturii.

Recomandari
Show Cookie Preferences