Marile schimbări în conducerea armatei americane: Cine este generalul Dan Caine, noul șef propus de Trump

Marile schimbări în conducerea armatei americane: Cine este generalul Dan Caine, noul șef propus de Trump
General-locotenentul Dan Caine, noul comandant al Statului Major al Forțelor Armate americane, FOTO: Nathan Posner / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Senatul Statelor Unite a validat vineri numirea generalului Dan Caine, selectat de președintele Donald Trump, ca șef al Statului Major al forțelor armate. Aceasta a avut loc după destituirea, fără explicații, a predecesorului său.

Decizia a fost adoptată cu 60 de voturi pentru și 25 împotrivă, în timpul unei sesiuni de vot organizate dimineața, imediat înainte de o pauză de două săptămâni in ambele camere ale Congresului, cu ocazia Paștelui evreiesc și creștin.

La sfârșitul lunii februarie, democrații au criticat sever îndepărtarea neașteptată a generalului Charles Brown de la conducerea Statului Major, o măsură care a vizat și alți cinci generali și amirali. Acestia l-au acuzat pe Trump că urmărește să-și întărească puterea prin plasarea de persoane loiale în posturi cheie, inclusiv în domeniul militar.

„Destituirea generalului Brown evidențiază, încă o dată, dorința președintelui Trump de a numi oameni ascultători, care să-I fie fideli, mai degrabă decât să respecte Constituția și cetățenii americani,” a comentat senatoarea democrată Mazie Hirono în timpul audierii de confirmare a lui Caine în Comisia pentru Forțele Armate.

Generalul Caine și angajamentul său apolitic

În cadrul audierii, Caine s-a prezentat ca fiind apolitic, afirmând că este deschis la demitere, dar că se va opune dacă Trump îi va cere să execute ordine ilegale. El a subliniat angajamentul său față de legea și Constituția Statelor Unite.

„M-am străduit întotdeauna să acționez corect și acest principiu va rămâne constant,” a declarat Caine, în timpul unei audieri în mare parte lipsită de controverse.

Conform Reuters, ofițerii militari americani trebuie să demonstreze loialitate față de Constituția Statelor Unite și să rămână independenți de influențele politice.

Trump a relatat recent cum l-a întâlnit pe Caine pentru prima dată în Irak, în 2018, în calitate de comandant militar de rang înalt.

În amintirile sale, Trump a povestit cum soldații au purtat șepci cu mesajul „Make America Great Again” pentru a-l întâmpina. Criticii au remarcat că Trump ar fi lăsat impresia că și Caine purta o astfel de șapcă.

Cu toate acestea, marți, în cadrul audierii, Caine a fost întrebat dacă a purtat vreodată o șapcă MAGA. Caine a răspuns: „Nu am purtat niciodată un astfel de articol politic,” spunând că un astfel de gest ar „constituie, probabil” o acțiune politică partizană.

Trump a mai spus că, în timpul vizitei sale în Irak, un soldat i-ar fi spus: „Vă iubesc, domnule președinte, aș ucide pentru dumneavoastră.”

Senatorii democrați l-au întrebat pe Caine dacă a fost cel care a rostit aceste cuvinte, iar Caine a replicat că, după ce a revăzut afirmația lui Trump, a realizat că acesta se referea de fapt la altcineva.

O alegere atipică pentru conducerea forțelor armate americane

Confirmarea lui Caine este un eveniment fără precedent: el îl înlocuiește pe primul șef al Statului Major Interarme demis vreodată de un președinte și devine, de asemenea, primul care este readus din pensionare în acest rol.

Caine, care a fost pilot de avioane F-16, nu a urmat calea convențională pentru a deveni principalul consilier militar al președintelui, traseu ce implică de obicei conducerea unui comandament combatant sau a unei ramuri militare.

Recunoscând că numirea sa este atipică, Caine a afirmat în timpul audierii că „trăim, de asemenea, în vremuri neobișnuite”.

El a declarat senatorilor că împărtășește viziunea lui Trump conform căreia Iranul nu ar trebui să obțină niciodată o armă nucleară.

Mai mulți membri democrați ai comisiei l-au chestionat pe Caine în legătură cu utilizarea de către oficialii de rang înalt ai administrației Trump a aplicației comerciale de mesagerie Signal pentru a coordona planurile de atac în Yemen – o discuție care a inclus accidental un jurnalist de la The Atlantic.

Legiuitorii democrați au condamnat incidentul din martie, subliniind abordarea iresponsabilă a administrației Trump față de informațiile sensibile.

Caine a evitat să ofere un răspuns direct la întrebările referitoare la acea discuție, dar a subliniat că „trebuie să păstrăm întotdeauna elementul surpriză și să nu punem soldații în pericol.”

Recomandari
Show Cookie Preferences