Olandezi avertizați să evite consumul de ouă de curte din cauza PFAS

Autoritățile din Țările de Jos recomandă cetățenilor să nu mai consume ouă produse în curte, din cauza riscului de contaminare cu PFAS, denumite și „substanțe chimice eterne”, conform unui anunț oficial.
Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM) a subliniat că ouăle provenite din gospodării private ar putea conține concentrații ridicate de PFAS, după ce au fost realizate cercetări în 60 de locații diferite.
PFAS sunt un grup de substanțe chimice utilizate frecvent, cunoscute pentru asocierea lor cu diverse probleme de sănătate, inclusiv cancer. Aceste substanțe sunt denumite „eterne” deoarece nu se descompun în mediu.
RIVM, agenție care funcționează sub Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Sportului din Țările de Jos, oferă cercetări și consultanță independentă guvernului.
Conform agenției, olandezii „consumă deja o cantitate semnificativă de PFAS din alte surse alimentare și, parțial, din apă potabilă”. Prin evitarea ouălor de curte, „se poate reduce riscul de expunere la niveluri mai mari de PFAS”, a declarat RIVM.
Ouăle disponibile în magazinele autorizate sau piețele sunt considerate sigure pentru consum, conform recomandărilor agenției.
RIVM desfășoară cercetări suplimentare pentru a determina sursa PFAS din ouă, sugerând că acestea ar putea proveni din râmele consumate de găini.
Agenția Europeană pentru Produse Chimice colaborează la o propunere, inițiată de Țările de Jos, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia, pentru eliminarea treptată a mii de PFAS utilizate în diverse industrii.
Grupa de substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) cuprinde peste 4.700 de substanțe chimice sintetice, care se acumulează în organism și în mediu. Aceste substanțe sunt extrem de persistente și pot duce la probleme de sănătate precum tulburări hepatice, afecțiuni tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.