Plângere penală pentru înaltă trădare îndreptată împotriva lui Victor Ponta. „Locul celor care trădează este la închisoare, nu la Cotroceni”

Liderul formațiunii politice DREPT, Vlad Gheorghe, a anunțat pe rețelele sociale că va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru înaltă trădare față de Victor Ponta, care a dezvăluit că, în 2014, a provocat inundații în sate românești pentru a proteja Belgradul de viituri.
„Împreună cu colegii din partidul DREPT, vom formula o plângere penală pentru comiterea infracțiunii de înaltă trădare pe numele lui Victor Viorel Ponta și al celor care l-au ajutat să permită inundarea intenționată a României. Mă gândesc și la Ministrul Energiei de la acea vreme și la șeful Apele Române, care cu siguranță sunt complici”. A declarat Vlad Gheorghe în mesajul său postat pe Facebook, având titlul „Locul celor care trădează este la închisoare, nu la Cotroceni.”
El a adăugat că va depune și o plângere pentru omor calificat în cazul în care acțiunea fostului premier s-a soldat cu pierderi de vieți.
În aceeași postare, Gheorghe îi reproșează lui Ponta că „a ignorat tragedia de la Colectiv” și că a demisionat „în toiul nopții”.
„Ponta, după ce a avut o influență asupra tragediei de la Colectiv, ne anunță acum că a provocat inundații în sate românești pentru a salva Belgradul. Urmează o plaguă de lăcuste? O invazie de broaște? O eclipsă de soare? Toate pedepsele biblice? În 2014, premierul Victor Ponta a decis, într-o manieră «strategică», să lase sate românești sub ape, pentru a proteja capitala Serbiei. Și acum, fără pic de rușine, declară public că va fi „mândru toată viața” pentru asta”, a concluzionat Vlad Gheorghe.
Ponta: „Adevărații lideri iau decizii pentru oameni”
Într-un podcast moderat de Robert Turcescu, Victor Ponta a afirmat că are cetățenia sârbească pentru că în 2014 a venit în ajutorul lor cu „o acțiune extraordinară”. Ponta a explicat că a dat „ordonanță peste structurile românești de a deschide valea de la Porțile de Fier” pentru a evita inundațiile la Belgrad. Când a fost întrebat de ce a avut nevoie de acea măsură, Ponta a spus că „partea românească se inunda. Și s-a întâmplat acest lucru”.
Mai apoi, candidatul independent la prezidențiale a menționat într-o postare pe Facebook că „niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a suferit grav – dar am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și care ne apreciază!”
„În vremuri dificile, adevărații lideri iau decizii pentru binele oamenilor – iar criticii caută să dezinformeze!”, a adăugat Ponta.
După această dezvăluire, mai mulți lideri politici, printre care fostul premier Sorin Grindeanu și actualul premier Marcel Ciolacu, i-au cerut lui Ponta să se retragă din campania prezidențială.
Inundațiile din 2014
România a traversat în 2014 (atât în primăvară, cât și în vară) o situație de criză cauzată de inundații severe, zeci de județe fiind afectate de ploile abundente care au generat creșteri ale debitelor râurilor și alunecări de teren. Sute de persoane au fost nevoite să-și abandonoreze locuințele, după ce apă le-a distrus casele parțial sau complet, iar mii de forțe de ordine au intervenit în regiunile afectate. Pagubele provocate de inundații au fost estimate la milioane de euro, conform rapoartelor din acea perioadă.
Primele inundații au fost semnalate încă din martie, cu județele Olt și Dolj fiind printre cele mai afectate.
În urma inundațiilor din 2014, peste două mii de locuințe au fost distruse sau grav avariate de ape. Spre exemplu, în luna mai a acelui an, sute de gospodării din județele Dâmbovița și Argeș au fost inundate. La fel s-au întâmplat și în Vâlcea, Dolj, Mehedinți și Teleorman.
În mai 2014, Dunărea a depășit nivelul de alertă, iar apele s-au revărsat înlocalități ce se află în județele Dolj și Mehedinți.